Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Vesmírný western Jiřího W. Procházky je divočejší než ten nejzápadnější západ, Jiří Walker Procházka: Hvězdní honáci - CD

Procházka Jiří Walker: Hvězdní honáci - CD

Western nemusí být jen klasické filmové scény plné osamělých kovbojů, původní profesí honáků dobytka. Stačí vyměnit americký kontinent za rozlehlé vakuum vesmírné pustiny, přidat nějakou moderní techniku a spoustu odkazů na skutečné reálie. Výsledkem je poutavý příběh, který nyní vychází v audio podobě.

Základem všeho jsou hyperprostorové bytosti gigantických rozměrů, které se do jisté míry chovají jako obyčejné krávy. Až na to, že v tomto mezihvězdném dobytku lze převážet nejen materiál a zásoby, ale i celé vesmírné lodě. Krávy existují v symbióze s vesmírem. Tu se pravidelně zastavují, aby se napásly, tady přichází na svět nové kusy a sem tam jim padne za oběť nějaká supernova, jejíž energie poslouží jako vítané zpestření jídelníčku.

Avšak divoké krávy jsou nebezpečím jak pro své okolí, tak pro sebe. A proto vznikli hvězdní honáci. Jejich úkolem je starat se o stádo, zaručit rovnováhu vesmírných sil a samozřejmě i dodávat krávy určené k přepravě. Jenže Společnosti, která vlastní monopol na využívání tohoto typu transportu, jsou honáci trnem v oku. Její energický hrabě Kuzněcow se tedy mermomocí snaží udělat všechno proto, aby neexistovala kráva, která by nebyla pod jeho kontrolou.

Jiří Walker Procházka v pěti bodech

  1. Debutoval v devadesátých letech romány o Kenu Woodovi (Ken Wood a meč krále D’Sala, Ken Wood a perly královny Maub).
  2. První díla psal pod pseudonymem George P. Walker.
  3. Autorsky se podílí na sci-fi a fantasy románové sérii Agent JFK.
  4. Jeho povídky se objevují v časopisech Pevnost, Ikarie a Fantázia.
  5. Sám sebe označuje za autora, který píše „pomalu a blbě“.

Hvězdní honáci původně vyšli v rodokapsové podobě. Audiokniha je tedy rozdělena do tří částí, jež kopírují klasické dějové rozčlenění trilogií. V první části je zlo reprezentované všehoschopnou Společností poraženo, obviněno, odsouzeno a zapomenuto. To vše proto, aby se ve druhé třetině mohlo vrátit ještě silnější a mocnější a vrátit úder. Poslední kapitoly pak pojednávají o návratu řádu vesmírných honáků a opětovném nastolení rovnováhy a pořádku v celé galaxii.

Příběhu Hvězdných honáků toho mnoho vytknout nelze, snad jedině místy až sebeparodické nakládání s názvy. Ale nejde o tak závažný hřích, aby posluchači nemohli docenit chvíle, kdy se autor svými nápady naopak trefil do černého. Hrabě Kuzněcow budiž krásným příkladem toho druhého. Na podobné lehkosti a hry se slovy je koneckonců postaveno celé dílo. Další potencionální výtky spadají většinou do kategorie autorovy tvůrčí neotřelosti a podivné originality, která je pro Jiřího W. Procházku typická.

Bohužel některé části audioverze Hvězdných honáků mohou působit zdlouhavě a posluchač nemusí docenit všechny pasáže tak, jak by tomu jistě učinil v případě čtení. Navíc spojení vesmíru, sci-fi technologií s ryze westernovými prvky může působit na první pohled šíleně. Přesto (nebo právě proto) všechno v příběhu Jiřího W. Procházky funguje tak jak má. Když se k tomu přidá určitá podobnost se starými epizodami Star Wars a hlas Jiřího Klema, jenž daboval filmového Darth Vadera, vyjde z toho velice zajímavý projekt. Má jen jednu velkou vadu. Poslechem před usnutím zaručuje nespavost.

  • Jiří Walker Procházka: Hvězdní honáci – CD
  • Walker & Volf, 2014
  • Čte: Jiří Klem
  • Obálka: Kája Saudek a Petr Šimčík
  • 15 hodin 48 minut, 285 Kč (v e-shopu Fantasye již za 257 Kč)
14. května 2014, Tomáš Tokoš

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Hvězdní honáci - CD

Hvězdní honáci - CD
Vložit do pytle na zboží  Koupit 285 Kč 257 Kč