Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Vesmírní Romeo a Julie bojují uprostřed galaktické války dvou rodů, Fiona Staples a Brian K. Vaughan: Sága

Vaughan Brian K. a Staples Fiona: Sága 1

Ceny Hugo, Harvey nebo Eisner. Kombinace fantasy světa a sci-fi. Taková je Sága. V zahraničí už patří mezi kultovní záležitosti mezi komiksy a tři roky od prvního vydání se úvodní svazek tohoto oblíbeného komiksu dostává i na pulty českých knihkupců.

Válka. V galaxii už několik let řádí nekončící spor mezi rasou okřídlených a rasou rohatých, kteří disponují nadpřirozenými schopnostmi. Jejich boj zasáhl celou galaxií a otřásá všemi národy. Alana a Mark by měli stát každý na opačné straně a nenávidět se. Opak je ale pravdou. Čekají spolu dítě, dceru. Jejich štěstí ale nemá dlouhého trvání, protože vlády obou stran na ně poslaly nájemné lovce.

Úvod do rozsáhlého příběhu je jednoduchý. Zakázaná láska musí čelit všem nástrahám osudu a ochránit svoje prvorozené dítě. Všechny dějové linky jsou teprve na začátku, takže se postupně rozvíjí a naznačují, co by čtenáře mohlo čekat dále. Zajímavostí pak je, že celý příběh jakoby vypráví dcera ústředního páru a hlavní příběh doplňuje svými pohledy na věc.

Nejvýraznějšími postavami jsou především ústřední pár Mark a Alana. Tvoří velmi svéráznou a neobvyklou dvojici, protože jejich charaktery jsou dosti odlišné. Alana je hodně impulzivní, sprostá a zmítaná divokými emocemi. Naopak Mark je spíše klidný, přemýšlivý a hlavně odhodlaný nezabít už žádnou živou bytost. Vzhledem k jejich situaci je to ale nesplnitelné přání. Postupem času, jak se příběh rozjíždí, se ale ukáže, že Mark i Alana mají velmi harmonický vztah plný lásky a naprosté důvěry.

Fiona Staples a Brian K. Vaughan v pěti bodech

  1. Fiona Staples je kanadská komiksová kreslířka, inkerka, lettererka a koloristka.
  2. Její práci v různých formách najdete na řadě komiksů, například North 40, T.H.U.N.D.E.R. Agents, DV8: Gods and Monsters a další.
  3. Pro Ságu dělá autorka po výtvarné stránce naprosto vše, od prvních skic až po ruční lettering, a inspiraci hledá v reálném světě: například některé interiéry na planetě Štěp jsou kreslené podle kambodžské architektury.
  4. Brian K. Vaughan je jednou z největších osobností současného komiksu a držitel neuvěřitelného množství komiksových cen.
  5. Vaughan ale nezůstal jen u komiksu. Byla mu nabídnuta práce na jednom z nejúspěšnějších televizních seriálů současnosti, na Ztracených.

Sága ale není jen příběh zakázané lásky. Celé ztvárnění a promyšlení příběhu je velmi originální. Svět a doba, do které je příběh zasazen, nese několik zajímavých prvků a díky své neobvyklé, ale výstižné kresbě se jedná o zábavné a velmi poutavé čtení. Kreslířka Fiona Staples se na některých scénách a při ztvárnění jednotlivých ras bohatě vyřádila a nejednoho čtenáře bude fascinovat její míra představivosti a fantazie.

Sága rozhodně patří mezi letošní komiksové novinky, které by neměly zůstat bez povšimnutí. Je to příběh, který vás pohltí a bude fascinovat nejen po grafické stránce, ale i svým propracovaným dějem a postavami, které se vám dostanou pod kůži.

  • Fiona Staples a Brian K. Vaughan: Sága
  • BB/art, 2015
  • Obálka: Fiona Staples
  • Překlad: Richard Podaný
  • 168 stran, 399 Kč (v e-shopu Fantasye již za 359 Kč)
19. června 2015, Tereza Vršková

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Sága 1

Sága 1
Vložit do pytle na zboží  Koupit 399 Kč 359 Kč