Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Vesmírné rende-vouz s Rámou na celý život, Arthur C. Clark: Setkání s Rámou

setkanisramou

Některá setkání jsou natolik nezapomenutelná, že dovedou ovlivnit člověka po zbytek jeho života. Vesmírné Setkání s Rámou ovlivnilo celé lidstvo.

Arthur C. Clark je titán žánru a spoluzakladatel hard sci-fi. Autor slavné Vesmírné Odyssey, Setkání s Rámou či Konce dětství. Spoluautor scénáře dnes již klasické filmové adaptace 2001: Vesmírná odyssea Stanleyho Kubricka. Spisovatel, matematik, fyzik a nominant na Nobelovu cenu za mír. Není mnoho žánrových autorů, kterým bylo umožněno zanechat v historii (nejen) literatury nesmazatelnou stopu. A. C. C. představuje oprávněnou legendu a patří mezi velkou trojku autorů Asimova a Heinleina. Psát jakýkoliv kritický text na jejich díla může proto vyznívat jako rouhání. Naštěstí pánové po sobě zanechali úctyhodnou bibliografii a Ráma se řadí mezi to nejlepší.

Kultovní status románu Setkání s Rámou dodnes vábí nové čtenáře, které čeká vzrušující dobrodružství za záhadným vesmírným objektem zvaným Ráma. O co jde? V daleké budoucnosti vstoupí do naší slunečné soustavy neznámé vesmírné těleso. Záhadný válec svými garnatuovskými rozměry oněmí celou planetu a probudí v lidech nedůvěru v samotnou existenci. Na průzkum posádky je vyslána výprava, která má za cíl přinést co nejvíce odpovědí o původu tělesa a jeho obyvatelích. Mezitím na Zemi plíživě pučí boj o moc. Čas se krátí a Ráma každým dnem zkracuje svou vzdálenost od Země.

Arthur C. Clark v pěti bodech

  1. Byl nominován na Nobelovu cenu za mír a později pasován na rytíře královnou Alžbětou II.
  2. Setkání s Rámou je úvodním svazkem série, na které se později spolupodílel. Bohužel navazující sequely zdaleka nedosáhly kvalit kultovního Setkání.
  3. Společně s režisérem Stanleym Kubrickem se podílel na scénáři k 2001: Vesmírná odysea. Adaptace se od předlohy místy úmyslně odlišuje.
  4. Byl předním představitelem hard science fiction a technického optimismu.
  5. Dožil se krásného věku 90 let a za svou profesní kariéru publikoval přes padesát titulů.

Clark, Asimov i Heinlein mají medvědí podíl na pozvednutí sci-fi nad brak, za který byl na počátku jejich kariér všeobecně považovaný. Hvězdná pěchota, Já, robot a Setkání s Rámou jsou všechno kultovní tituly, které mají jedno společné. A sice, že jde o sofistikované skládačky, které vyžadují od svých čtenářů notnou dávku pozornosti. Emoce jsou upozaděny, aby hlavní figury mohly bádat a hledat odpovědi. Odpovědi, které jsou v případě Clarkova Rámy skryté mezi řádky. Obdobně jako Odysea, ani Ráma nepředkládá všechna řešení, nechává čtenáři otevřená malá dvířka pro vlastní interpretaci.

Z toho důvodu se velmi často sci-fi tituly dané doby zaměřovaly na kritiku společnosti. Nejdál v tomto směru zašel Robert A. Heinlein. Clark není natolik kritický a upřednostňuje především fakta, proto technika, racionalita a absence emocí mohou být pro nováčky v hard sci-fi prubířským kamenem. Naštěstí Clark dovede s jazykem kouzlit a v popisných pasážích, které by svou bezdějovostí mohly nudit, přiková čtenáře k textu. Tento dar vtisknout i duši vědeckým faktům provází celou jeho bibliografii.

Setkání s Rámou se dočkalo několika neslavných pokračování, která vyjma názvu nepřipomínají ani stín svého předchůdce. Možná proto se celé generace vrací právě k originálu. Oproti dnešnímu způsobu psaní, které sází na rychlé tempo vyprávění a nečekané zvraty, Ráma a jemu podobní okouzlují atmosférou a pomalým plynutím děje. Nebude to pro každého, ale ti, kteří vytrvají a nastoupí na cestu do vesmíru s velikánem žánru, čeká je dobrodružství vskutku nezapomenutelné. Setkání s Rámou je rendez-vous na celý život.

  • Arthur C. Clark: Setkání s Rámou
  • Argo, 2022
  • Překlad: Zdeněk Volný
  • 256 stran, 388 Kč (v e-shopu Fantasye již za 349 Kč)
24. října 2023, Ladislav Svatoš

Ráma 01 - Setkání s Rámou

Ráma 01 - Setkání s Rámou
Vložit do pytle na zboží  Koupit 388 Kč 349 Kč