Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Vesmírná kolonizace podle Mass Effect Andromeda, Jason M. Hough, K.C. Alexander: Vzpoura na Nexu (Mass Effect Andromeda)

Alexander K.C & Hough Jason M.: Mass Effect Andromeda - Vzpoura na Nexu

Aneb Když chcete kolonizovat novou galaxii a uprostřed cesty vaše vesmírná stanice narazí na divná chapadla tajemné hmoty, která bez problému ničí vaši vesmírnou loď. A tím problémy teprve začínají – selhává podpora života, chybí spousta specialistů, roste nespokojenost posádky a velení stanice si neví s ničím rady.

Nejnovější herní díl Mass Effectu se pokusil co nejvíce odstřihnout od příběhu předchozí trilogie a přitom zachovat co nejpodobnější herní svět. A tak autoři vyslali představitele starých známých ras na kolonizační a objevitelskou výpravu ? la Star Trek do mlhoviny Andromeda. Z výše uvedeného vyplývá, že základní prvky světa – rasy, jejich vztahy, schopnosti a technologie – to všechno odpovídá původní trilogii. Ale příběh samotný mohl být zcela osvobozen od předchozí tradice (na kterou by se dost těžko navazovalo vzhledem ke kontroverznímu konci herní ságy).

Jenomže kromě nového příběhu si Vzpoura na Nexu vzala i jiný inspirační zdroj z prověřené sci-fi klasiky. A tak přišel na řadu technologicko-diplomatický přístup Star Treku namísto původního akčnějšího vyznění. Příběh je poměrně jednoduchý. Vesmírná stanice Nexus, která má být srdcem výpravy, se dostane do záhadných problémů způsobených záhadným vesmírným úkazem přezdívaným Zkáza. Nejenom, že při střetu se stanice nedostane do plánované destinace, ale je také těžce poškozena. A posádka předčasně probuzená z kryostáze se zděšením zjistí, že ideová vůdkyně celého projektu, Jien Garsonová, se pohřešuje.

A tak břímě velení v této krizové situaci spadne na trojici charakterů, které jsou připravené na všechno možné, jenom ne na velení celé stanici Nexus. Jde o salariánského technokrata Tanna a Foster Addisonovou, ředitelku koloniální správy, která nemá co řídit, protože Nexus bloudí neznámou galaxií, a nic se nekolonizuje. Trojlístek potom doplňuje poněkud cholerická ředitelka bezpečnosti Sloan Kelly.

Základním katalyzátorem veškerého děje je fakt, že se na Nexu něco pokazí. Poté k tomu přijde výše zmíněný triumvirát a zkusí s tím něco udělat. Jenomže prakticky vše, co se podaří vyřešit (a toho je poměrně málo), přinese v konečném důsledku jen další problémy. Ve finále se všechny tyto drobnosti nakupí a děj dospěje k poměrně dramatickému a víceméně tragickému konci.

Vzpoura na Nexu má ale dva větší neduhy. Tím prvním je nedostatek akce, což sice neškodí úplně příběhu, ale fanouškům původního Mass Effectu bude tato složka chybět. Navíc když na nějakou tu přestřelku dojde, tak se duo autorů snaží ji mít co nejrychleji za sebou, a výsledek proto není příliš uspokojivý.

Druhý zádrhel představují postavy. Najdeme jich několik, všechny mají alespoň částečně propracovaný charakter a psychologii a vše celkem dobře funguje. Jediný problém je, že jde o bandu postaviček zcela neschopných spolupráce, o spolek nedůvěřivců, sobců a pokrytců. Pravda jejich konflikty přináší mnoho zajímavých momentů a de facto jsou osou celého příběhu. Ale má to malý háček v tom, že je velmi obtížné si představit, jak se banda takových hašteřivých a urážlivých kreatur dostala k vedení klíčové mise, která měla zajistit kolonizaci galaxie. S jejich povahou je div, že vůbec byli schopni nastoupit do jedné lodě.

Poslední drobná výtka míří na místy neobratný překlad, případně jeho jazykovou redakci, který přináší místy úsměvné (když si Sloan Kellyová zabrblá pod vousy) a jindy lehce frustrující přehmaty (nepovedený překlad slovní hříčky space-space).

Mass Effect Andromeda opravdu vystoupil ze stínu předchozích dílů a vydal se výrazně jinou cestou. Místo epické space opery představuje komorní, v podstatě psychologické drama o naprosto dysfunkčních vztazích na rozpadající se vesmírné stanici. Těžko říct, jestli je to vyloženě dobře nebo špatně, ale každopádně přináší patrně něco jiného, než většina fanoušků očekávala.

  • Jason M. Hough, K.C. Alexander: Vzpoura na Nexu (Mass Effect Andromeda)
  • FANTOM Print, 2017
  • Obálka: BioWare
  • Překlad: Zuzana Komprdová
  • 320 stran, 299 Kč (v e-shopu Fantasye již za 209 Kč)
18. října 2017, Jan Červenka

Mass Effect Andromeda - Vzpoura na Nexu

Mass Effect Andromeda - Vzpoura na Nexu
299 Kč 209 Kč