Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Vesmír a sci-fi nemají slitování, Marie Domská: Nejasné hranice (Kchrat 1)

nejasne hranice domska

Stačí jedna nehoda a navigátorka Erin Marthenová zjistí, že lidstvo není ve vesmíru samo. A co víc, Šatchranská říše pozemšťany již nějakou dobu sleduje. Ještě štěstí, že se jedná o mírumilovnou civilizaci, která se rozhodne poslat Erin zpátky a přibalí navíc i vyslance. První diplomatický kontakt za ně tak bude zajišťovat geneticky modifikovaný stroj na zabíjení, který Erin zachránil před smrtí.

Šatchrané vypadají jako lidé. Šatchranští vojáci ne. Jsou výsledkem 1200 let genetických vylepšení, nikdo (krom pozemšťanů) neřeší jejich vzhled. Stačí, že dělají svou práci a že díky nim se říše dokáže vcelku snadno bránit útokům neznámé civilizace. Když se Erin po 6 letech vrací domů, musí se nejprve postarat o to, aby jejího společníka nezlikvidovali ještě před prvním pozdravem. Ač Kchrat nepřipomíná zrovna mírumilovného jedince, rozhodně není bezcitný. Dokonce má pro lidi větší pochopení než Erin. Ostatně jeho úkolem je zajistit, aby se říše dostala k lidským technologiím (a naopak), což pro trochu toho počátečního nepohodlí stojí. Nicméně nikdo jiný si na trpělivost nepotrpí. Hlavně Erin se od návratu mezi své chová přehnaně ochranitelsky vůči Kchratovi. Takže potenciální spojenci se mohou velice rychle začít nenávidět.

Marie Domská v pěti bodech

  1. Narodila se roku 1982.
  2. Pracuje jako učitelka angličtiny na střední škole.
  3. Její povídky se objevují v časopisech XB-1 a Pevnost.
  4. Má za sebou několik úspěchů v literární soutěži Cena Karla Čapka.
  5. Žije v Černé Hoře nedaleko Brna.

Trpělivost je něco, co v případě Nejasných hranic nechybí jen některým protagonistům. Stačí několik kapitol a máte pocit, že s vydáním této knihy se spěchalo tak moc, až někdo omylem poslal k tisku první pracovní verzi rukopisu. Kdyby se hlavní hrdinka chovala ještě iracionálněji, začne se k logice blížit z druhé strany. Její doménou jsou totiž extrémy. Nejprve se pokusí zabít svého zachránce, neboť z něj má pochopitelnou hrůzu. Po návratu na lidskou vesmírnou loď se ji snaží zničit, protože se Kchrat nesmí volně pohybovat po palubách. Má připravenou plamennou řeč o výhodách geneticky šlechtěných vojáků (aby ani jedno vajíčko nepřišlo nazmar). Bývalého přítele obviní ze sabotáže, k níž se předtím sama přiznala a kterou měl ve skutečnosti na svědomí někdo úplně jiný. Viník je později dopaden, aniž by to mělo nějaký vliv na děj. O pár stránek dál už Erin se svým ex spolupracuje, jako by se vůbec nic nestalo.

Celá kniha je plná retrospektivy, která tu sleduje o mnoho mladšího Kchrata (aniž by to mělo signifikantní dopad na další události), tam zase některé epizody z Eriina pobytu v říši (což by se vzhledem k informační hodnotě dalo klidně o polovinu zkrátit). Co začalo jako zajímavý příběh o prvním setkání a nutnosti překonat strach z neznámého, změní se rychle v chaos plný zvratů, plošších postav a událostí psaných jen pro efekt, nikoli pro děj. Samotný solidní základ a ústřední myšlenka díla ale dává naději směrem k druhému dílu, který poskytuje Marii Domské šanci napravit slabší stránky Nejasných hranic a posunout svou sérii dál. Potenciál by tu rozhodně byl…

  • Marie Domská: Nejasné hranice (Kchrat 1)
  • Host, 2024
  • Obálka: Kamila Severová
  • 460 stran, 469 Kč (v e-shopu Fantasye již za 422 Kč)
14. července, Tomáš R. Tokoš

Kchrat 1: Nejasné hranice

Kchrat 1: Nejasné hranice
Vložit do pytle na zboží  Koupit 469 Kč 422 Kč