Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Ve Vampýrské akademii se neučíte jen pít krev, ale také bojovat a bránit své přátele, Richelle Mead: Vampýrská akademie

Meadová Richelle: Vampýrská akademie 1 - filmové vydání

Díky sérii Stmívání se na pultech knihkupectví před pár lety objevovala jedna upířina za druhou. Ale jen jedna dosáhla stejné, možná větší, oblíbenosti jako sága Stephenie Meyerové. Richelle Mead sice začínala sérií o sukubě, ale celosvětového úspěchu dosáhla až Vampýrskou akademií.

Rose a Lissa, dvě nerozlučné kamarádky, jsou už dva roky na útěku z Akademie svatého Vladimíra. Po dvou letech ukrývání byly ale chyceny a odvezeny zpátky do školy. Jejich návrat není nijak poklidný, protože obě měly na škole vysoké postavení. Lissa totiž patří mezi královské Moroje, smrtelné vampýry. Naproti tomu Rose v žilách koluje smíšená krev dhampýrů, Morojských ochránců. Jak Morojové, tak i dhampýři bojují proti jednomu nepříteli, nemrtvým a krvežíznivým Strigojům. A pouze Lissa a Rose vědí, jaké nebezpečí se ve škole skrývá.

Richelle Mead se sice zapsala mezi autory, kteří taky píší o upírech, ale oproti ostatním si vytvořila úplně jiný svět. Svět, kde lidé žijí obyčejné životy. Hlavní představitelky jsou totiž kromě toho, že řeší pití krve či náročný trénink, v podstatě normální holky, které píší úkoly, milují nákupy, hezké kluky a utajené party plné alkoholu.

Postava Rose je z dvojice kamarádek nejvýraznější. Zůstává sebevědomá, drzá, pro ránu nejde daleko a zaujme každého kluka. Díky tomuhle postoji si na škole vydobyla respekt nejen mezi spolužáky, ale také mezi učiteli. Svůj život chce ale zasvětit ochraně své nejlepší kamarádky a princezny zároveň, se kterou ji také spojuje zvláštní duševní pouto, o kterém ani jedna zatím moc neví. Lissa je oproti Rose více klidná, přemýšlivá, chvílemi dosti naivní. Jako představitelka morojské šlechty musí ale hrát určitou roli, proto se často uchyluje k intrikám, podlézání a snobismu.

Richelle Mead v pěti bodech

  1. Narodila se v roce 1976 v Michiganu.
  2. Má tři různé diplomy. Než se stala spisovatelkou na plný úvazek, byla učitelkou v Seattlu.
  3. Je známá hlavně díky sériím Vampýrská Akademie, Sukuba a Dark Swan.
  4. Na Vampýrskou akademii byla prodána filmová práva, snímek měl premiéru na jaře 2014.
  5. V současné době žije v Seattlu.

Život na Vampýrské akademii je o něco náročnější než život na běžných lidských školách. Jde o život plný nebezpečí, násilí a neustálého ohlížení přes rameno. O to víc pak kniha působí originálnější a zajímavější. Přináší totiž něco, co se v jiných upířinách nenachází – drsnou atmosféru plnou strachu a touhy po tom, žít život normálních vampýrů.

Příběh vyprávěný z pohledu Rose je nejen plný hláškujících teenagerů, ale i nabitý akcí a hororovou atmosférou. Čtivá zápletka nepostrádá ani romantiku a taky nečekaná a překvapivá odhalení v závěru. Richelle Mead svým příběhem ukazuje, že se nechce zařadit mezi další autory vezoucí se na vlně upířích příběhů. Vampýrská akademie je sice v něčem podobná jiným knihám, ale nepostrádá originalitu a má v sobě něco, co čtenáře nutí číst ji jedním dechem.

  • Richelle Mead: Vampýrská akademie
  • Domino, 2014
  • překlad: Katrin Mekki
  • obálka: Rajka Marišinská
  • 279 stran, 299 Kč (v e-shopu Fantasye již za 269 Kč)
13. května 2014, Tereza Vršková

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Vampýrská akademie 1 - filmové vydání

Vampýrská akademie 1 - filmové vydání
Vložit do pytle na zboží  Koupit 299 Kč 269 Kč