Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Ve světě pazourků mají příběhy magickou moc, Kim Stanley Robinson: Šaman

big_saman-gct-484693

Být šamanem znamená obrovskou zodpovědnost. Je třeba si pamatovat velké množství životně důležitých informací, které se předávají z generace na generaci. A právě proto o takový osud Potáplík nestojí. Nemá ale příliš na vybranou. Až přijde čas, stane se novým šamanem svého kmene. Bude mu pomáhat a bránit ho před známými i tajemnými hrozbami. A bude se starat o kolektivní paměť. Nejprve ale musí přežít všechny nástrahy krutého světa.

Potáplík má příběhy rád, byť se nedokáže ubránit touhám občas je tak trochu upravit. Jeho zpočátku lehce naivní pohled na svět (kdy mladý Potáplík dokonale ilustruje, co se honí hlavou většině dospívajících) se začne měnit záhy po jeho zkoušce dospělosti. Což je mimochodem asi nejpovedenější částí celé knihy a bez potíží by obstála jako samostatný text. Autor tímto úvodem čtenáře navnadí na poměrně svižné tempo vyprávění, které však postupně sladí krok s prehistorickou realitou. Což neznamená, že se nic neděje. Největšího nepřítele představuje sama příroda (ostatně hlad je zde samostatným ročním obdobím) a nespolupracovat znamená zemřít.

Šaman je výletem do dávné minulosti, kde neexistovaly mocné říše a kde se mýty stávaly skutečností s každou výpravou do jeskyně ukrývající primitivní malby. Podstatnou část tohoto příběhu tvoří Potáplíkovo dospívání, jeho vrozená touha dělat věci po svém a jeho osudové setkání s tajemnou dívkou Elgou, kvůli níž neváhá jít doslova světa kraj. Toto putování a jeho důsledky pomáhají formovat nejen Potáplíka, ale i celý jeho kmen.

Kim Stanley Robinson v pěti bodech

  1. Narodil se roku 1952 ve státě Illinois.
  2. Obdržel titul Ph.D. za disertační práci zabývající se dílem Philipa K. Dicka.
  3. Za svá díla získal několik ocenění Hugo, Locus a Nebula.
  4. Jeho nejznámější prací je Marsovská trilogie popisující teraformaci této planety.
  5. V roce 2001 byl po něm pojmenován asteroid (72432 Kimrobin­son).

S nadsázkou by se dalo napsat, že každý člen kmene je hlavním hrdinou. V tomto kontextu se velmi zajímavě jeví mezikmenová setkání, na nichž se jednotlivé skupiny snaží využít spolupráce a nových poznatků. Zároveň zde funguje i jakýsi tribunál snažící se vyřešit spory mezi kmeny. Což je skutečnost, která bude hrát v příběhu významnou roli poté, co Elgu unesou a Potáplík se rozhodne podniknout značně riskantní záchrannou výpravu na daleký sever.

Kim Robinson vypravuje příběh natolik poutavě a přesvědčivě, že stačí zavřít oči a octnete se v čase natolik vzdáleném, že ještě kousek dál a budete se muset naučit dýchat pod vodou. Jeho šaman je strážce příběhů a sám se stává příběhem. Nutno podotknout, že v kombinaci s překrásným knižním zpracováním Planety9 a výborným překladem Pavla Bakiče i příběhem nezapomenutelným.

  • Kim Stanley Robinson: Šaman
  • Planeta9, 2022
  • Obálka: Lubomír Kupčík
  • Překlad: Pavel Bakič
  • 648 stran, 599 Kč (v e-shopu Fantasye již za 539 Kč)
28. dubna 2023, Tomáš R. Tokoš

Šaman

Šaman
Vložit do pytle na zboží  Koupit 599 Kč 539 Kč