Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Ve službách Milosti je skutečně parádním finále neobyčejné vesmírné sci-fi trilogie jedoucí na vlně absurdního humoru, laskavé poetiky i hrdinství, Ann Leckieová: Ve službách Milosti (Rádčská říše 3)

Leckieová Ann: Rádčská trilogie 3 - Ve službách Milosti 3

Kapitánka Breq pokračuje ve spanilé jízdě pod zástavou jedné z emanací Vládce Rádče, ale ve skutečnosti míří za vlastním tajemným cílem. Zatímco hbitě kličkuje skrze intriky mocných na Athoeku i v dalekém kosmu, do cesty jí opět vstupuje dávný mocný nepřítel. Je nucena postarat se o své blízké i všechny obyvatele separované kolonie, aniž by zradila mnohem vyšší cíle.

Poslední díl originální románové série Rádčská říše již potřetí (těžko říci, zda skutečně naposledy) přivádí ctitele kosmických dobrodružství, umělé inteligence i mimozemských ras do vzdálené budoucnosti. Do světa, v němž Ann Leckiová postavila lidstvo před nutnost vyřešit nejen špatně fungující sociálně-politické zřízení, ale také vztahy s dalšími obyvateli vesmírného nekonečna i s vlastní pokročilou technologií.

Knihou (opět trefně pojmenovanou) Ve službách Milosti autorka zakončuje pouť velitelky flotily Breq (posledního žijícího perifera kosmické lodi Spravedlnost Toren spojeného dříve s UI plavidlem a stovkami dalších jeho zpola lidských součástí). V těžké situaci, kdy se na Athoek snaží přivést spravedlnost (navzdory uzavření meziplanetárních bran i omezenosti některých zdejších mocných), ji čeká i mnohem vražednější zkouška.

Závěr bitvy o moc a budoucnost lidstva překoná očekávání

Kapitánka Milosti Kalr, velitelka říšské flotily a spojenkyně jedné z Vládců Rádče Breq, začne ihned po přistání na athoecké stanici s opatrnou reorganizací. Tamní intrikáni jí musejí začít skládat účty, utiskované menšiny v ní mají zastání a ještě si potyká s tlumočnicí děsivých Presgerů. Situace se však brzy (a celkem pochopitelně) komplikuje, vždyť kořeny aktuálních problémů jsou vrostlé hluboko do zdejší společnosti i obyvatel.

Kvůli boji frakcí Anánder Mianáj o sídelní palác a snaze o ovládnutí říše nefunguje zásobování či vojenská pomoc, za nejbližší branou číhají temná nebezpečí, na Athoeku se zjeví nečekaný obyvatel a zabitou presgerskou tlumočnici nahrazuje další potížistka. Do kolonie navíc přilétá bezohledná a mocná návštěvnice ohrožující všechny, jež periferka (s frčkami přímo od jedné z inkarnací Vládce) ochraňuje. Vlastně se tak děje možná právě kvůli tomu a pomoc se asi nedá příliš očekávat. Alespoň ne z obvyklých zdrojů.

Závěrečné vyprávění čtenáře pobaví, udiví a mnohé jistě nadchne

Hlavní postava rádčského cyklu Breq je i ve třetím svazku zvláštní a překvapivá, stejně jako celá pozoruhodná trilogie Ann Leckieové. Byť se odehrává v běžných kulisách sci-fi a její vnitřní ingredience či události ji zařazují do tohoto žánru, neoddiskutovatelným faktem zůstává jedinečnost tohoto cyklu. Sám původ ne-lidské ústřední hrdinky je klíčový z hlediska druhu literatury, ale i celého pojetí cyklu a dopadu na čtenáře.

Právě vnímání zpola lidské postavy (která rozklíčovává náladu ostatních skrze fyziologické ukazatele a přes nepřetržité přijímání dat či konverzace s jinými UI neurčuje pohlaví dalších živých jedinců) sice je lehce matoucí, ale kromě dalšího vymezuje sérii z okruhu jejích kolegů. Kapitánčiny měnící se postoje ke všem bytostem, technologiím a celému rádčskému kulturně-politicko-vojensko-sociálně-náboženskému zřízení vedou k zamyšlení Breq i ctitele série a klasickou sci-fi posouvají o krok dále.

Třebaže se v příběhu najdou mnohé dramatické i akční scény, lze klidně říci, že autorčina série pro ctitele klasické military, adrenalinu či epických bitev nebo pro fanoušky ledabylého prolétnutí děje v očekávání grandiózního finále opravdu není. Což platilo hlavně zpočátku, kdy bylo třeba pozorně vnímat obsah i veškeré detaily, aby se dezorientovaný čtenář neztratil v jednotlivých postavách (téměř bez výjimky v ženském rodě), v jejich pohnutkách či ve fascinujícím systému.

Sklízení šťavnatých plodů svědomité četby i autorčiny invence

V třetí knize rádčské trilogie se již neklade důraz na líčení prostředí Rádče nebo Athoeku, ale spíše na kooperaci s presgerskou zástupkyní, během níž se projevuje jako sociopat nebo tříleté dítě v těle dospělého s neomezenou mocí (děsivé, zvědavé, roztomilé, matoucí, komické a nepochopitelné). Čtenář si užívá až dadaistické konverzace s tlumočnicí, jež vlastně neví, zda je či není svou předchůdkyní.

Barvité dialogy kapitánky se Zeiat, v nichž se obě ne-lidské postavy snaží pochopit navzájem a čtenář rozumět jim oběma, patří k tomu nejzábavnějšímu v knize. Dalším nováčkem pak je Sfén, jehož maskulinní personifikace opět vyvede nejednoho fanouška série z míry. Stejně tak je kladen důraz na proměny kapitánky a dalších hrdinů, kteří spolu s fanoušky v průběhu děje obrazně i v knižní realitě ušli velmi dlouhou cestu.

Breq, na počátku zcela odtržená od běžné člověčí reality, je nyní osobou relativně empatickou a lidskou, posádka Milosti navzdory tradicím kapitánku obdivuje, Seirvarden překonává své dědictví a poručice Tisarwat změnila většinu postojů. Obdobně se vyvíjejí i osvětlují záměry a pohnutky k minulým i budoucím činům všech zúčastněných, což je vítané, protože Breq čeká střet s všemocným nepřítelem bez svědomí.

Ann Leckieová v pěti bodech

  1. Americká spisovatelka a fanynka sci-fi se narodila v roce 1962, vyrůstala v Missouri a získala titul ze studií hudby na Washingtonské univerzitě.
  2. Vystřídala několik profesí, jako je servírka, recepční, zeměměřič nebo zvukový inženýr.
  3. Za román Ve službách spravedlnosti (první díl vesmírné trilogie) získala hned tři nejprestižnější sci-fi ocenění: cenu Hugo, cenu Nebula a cenu A. C. Clarka, ale také Cenu Britské asociace science fiction nebo Locus.
  4. Psát začala téměř až v padesáti letech a na kontě má mimo Ancillary Justice, Ancilliary Sword a Ancillary Mercy i kolem deseti povídek.
  5. S manželem i oběma dětmi (dcerou a synem) žije v Saint Louis v Missouri.

Začíná se vyjasňovat důvod kapitánčina převelení i další otazníky kolem činů obou Anánder. Velitelka naneštěstí přijde o většinu dřívějších spojenců i o jeden z trumfů, díky nimž mohla doufat ve vítězství. Přesto musí ona i každý z jejích spojenců počítat se smrtelným nebezpečím. Čekají je útěky a boje na planetě i kolem ní, bitvy vně i uvnitř kosmických lodí, ale také lstivé útoky a nečekaná spojenectví.

Ve službách Milosti je předpokládaným, ale i skutečných vyvrcholením Rádčské trilogie a patrně nejlepším svazkem ze všech tří. Nejenže se čtenáři konečně dočkají pro leckoho překvapivého (pro některé maličko neuspokojivého) závěru a užijí si nebývalé množství akce, pochopí autorčino dřívější (mnohdy na první pohled až nezáživné) líčení kulis příběhu, jež nyní jako mávnutím kouzelného proutku opodstatnila a glorifikovala.

Bez všech detailů a nesnadného pronikání do rádčské civilizace by čtenář v posledním díle tak lehce neprolétl složitou změtí nitek, linií či fragmentů, která najednou dává smysl a jako puzzle se spojí v jediný kouzelný obraz. Rádčská série není obvyklé ani snadné čtení, ale její závěrečný svazek je k přečtení trilogie pádným důvodem (i když příčina všeobecné obliby čaje asi zůstane skryta) a dostatečnou odměnou.

  • Ann Leckieová: Ve službách Milosti (Rádčská říše 3)
  • Plus, 2018
  • překlad: Petr Kotrle
  • obálka: John Harris
  • 312 stran, 349 Kč (v e-shopu Fantasye již za 314 Kč)
23. listopadu 2018, Olga Buriánková

Rádčská trilogie 3 - Ve službách Milosti 3

Rádčská trilogie 3 - Ve službách Milosti 3
349 Kč 314 Kč