Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

VanderMeerova výprava do Oblasti X je zážitkem především pro čtenáře, Jeff VanderMeer: Anihilace

VanderMeer Jeff: Anihilace

Kniha Anihilace Jeffa VanderMeera je postavena na zdánlivě jednoduchém příběhu – do sice prozkoumané, ale stále nepochopené přírodní anomálie nazývané Oblast X je vyslána průzkumná výprava, jejíž osádku tvoří čtyři ženy. Osud předchozích jedenácti průzkumných výprav dává tušit, že v na oko ničím výjimečné oblasti se skrývá něco… něco, co zatím nikdo nedokázal identifikovat. Což je asi vše, co můžeme na základě svědectví navrátilců a pořízených videonahrávek ří­ci.

Anihilace je atypickou knihou již od svého počátku. Osudy čtyř účastnic výpravy sledujeme očima hlavní hrdinky, která zastává funkci bioložky. Po celou knihu nepadnou žádná jména, pro výpravu nejsou důležitá, a vytvářet si osobní vazby není pro daný účel žádoucí.

Zajímavá je autorova práce s postavami – po většinu knihy nejsou spolu více než dvě členky výpravy naráz, i přesto se jasně podařilo prokreslit vztahy v rámci skupiny, a malé množství dialogů rozhodně není na škodu.

Netypický je i způsob, kterým je kniha napsána – více než cokoliv jiného připomíná deníkové zápisky (jimiž také zčásti je). Stylistika je místy lehce neumělá, text budí pocit, jako by byl psán „roztřesenou rukou“, v chvatu, a vyznění je díky tomu neskutečně syrové. Každé slovo má svůj účel, nečekejte žádné malebné popisy nebo nadbytečné textové kudrlinky. Vše je naopak popsáno jasně, úderně a téměř minimalisticky. Pro některé čtenáře se proto bude těžké do knihy ponořit, autorův osobitý styl vyžaduje chvíli zvykání.

Co oko nevidí…

Tento styl psaní má však jednu obrovskou přednost – je základním kamenem neskutečně hutné atmosféry celé knihy. Od počátku se na čtenáře valí pocit stísněnosti, nejprve plíživě, ale později houstne až do téměř hmatatelné podoby.

Jeff VanderMeer v pěti bodech

  1. Jeffrey Scott VanderMeer se narodil 7. července 1968 v Bellefonte v americkém státě Pensylvánie. Většinu dětství však prožil na Fidži, kde jeho rodiče pracovali v Mírových sborech.
  2. Jeho publikační činnost je vskutku bohatá – má na svém kontě více než deset novel z oblasti fantastiky, a dalších pět mimo tuto oblast.
  3. Je také uznávaným editorem antologií, přičemž jich má na svém kontě více než patnáct. V češtině však vyšla pouze New Weird: Trochu divná fantastika (Laser-books, 2008).
  4. Všechny tři novely z cyklu Southern Reach Trilogy – Anihilation, Authority a Acceptance vydal během roku 2014 (v češtině zatím pouze první díl Anihilace, Argo 2015). Trilogie se dá sehnat v originále i jako jeden svazek.
  5. Jeho literární činnost nezůstala bez odezvy a nadchla laickou i odbornou veřejnost. VanderMeer je držitelem ceny Nebula, Rhysling Award, BSFA Award, British Fantasy Award, World Fantasy Award (dokonce 3×!), byl nominován na ceny Hugo nebo Locus. A to je pouze výčet těch významnějších literárních cen.

VanderMeer útočí na psychiku čtenářů rovnou na několika frontách zároveň. Poskytuje jim prostřednictvím pohledu očima hlavní hrdinky dění z první ruky – vše, co vidí ona, „vidí“ prostřednictvím textu i sám čtenář. Zároveň je však mistrně využíváno staré známé pravidlo, že nejvíce se bojíme toho, co nevidíme nebo nechápeme. Na počátku své expedice totiž najde výprava podivnou stavbu, jejíž účel je neznámý – a právě tento nález je prvopočátkem hry autora se čtenářem, kdy je čtenář pasován do role nebohé oběti hltající stránku za stránkou.

Svou roli hraje i specializace a postavení jednotlivých členek v rámci skupiny. Ne vždy je vše tím, čím se zdá, a čím by mělo být. Bohužel, prozradit více by byl spoiler, který čtenáře o mnohé ochudí, takže význam těchto slov je asi trochu nejasný.

Pohled přes rameno

A aby toho nebylo málo, autor tvrdí muziku ještě flashbacky, a to dokonce dvou druhů. První z nich je „klasický“ – hlavní hrdinka v nich odhaluje útržky svého života v době před výpravou, což dokonale dokresluje pochmurnou atmosféru celé knihy a uceluje obraz této postavy.

Druhý druh je dám stylem, kterým je kniha vyprávěna. Ve svém „deníku“ bioložka občas zamlčí některé detaily, protože v danou chvíli byly nepodstatné nebo je prostě nechtěla sdělit. Následně se však k události vrátí, aby ji ukázala díky chybějící drobnosti ve zcela novém světle.

Na nervy čtenářům zabrnká i pátrání po osudech předchozích výprav. Jejich členové se buď nevrátili a zemřeli v Oblasti X za velmi nezvyklých okolností, nebo se vrátili pouze fyzicky, zatímco jejich rozum zůstal na kilometry daleko od jejich těla. Všude jsou však znatelné stopy po předchozích průzkumnících, které vyvolávají svojí bizarností mnoho otázek. A odpovědi na ně většinou vlastně ani nechcete znát.

Na vrcholu kvality

Jeff VanderMeer přesně ví, jak čtenáře dostat. Během čtení začnete mít dříve nebo později pocit, že se vám někdo systematicky přehrabuje v hlavě a hledá útržky nejhorších nočních můr, které pak skládá na papír. Po prvních stránkách knihu buď odložíte, neboť styl, kterým je napsána, rozhodně nemusí sednout každému, nebo naopak zhltnete jedním dechem.

Sluší se dodat, že Anihilace je pouze prvním dílem trilogie, takže nastolí podstatně (mnohem!) víc otázek, než nakonec zodpoví. Tomu, že se jedná o pouhou jednu třetinu, bohužel odpovídá rozsah pouhých 174 stran. O kvalitách této knihy každopádně svědčí i fakt, že v roce 2014 získala cenu Nebula v kategorii Nejlepší román.

  • Jeff VanderMeer: Anihilace
  • Argo, 2015
  • Obálka: Pablo Delcan
  • Překlad: Petr Kotrle
  • 174 stran, 238 Kč (v e-shopu Fantasye již za 214 Kč)
22. listopadu 2015, Martin Bečvář

Diskuze k článku

Gentleman as belonging he told believing on winding poultry LashayHummelvnre
Chelsey Register - 19. 06. 2020 02:10

lowest price generic viagra 100mg
I am the new girl
Lesli Anthon - 21. 06. 2020 14:04

cenforce 200mg deals

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Anihilace

Anihilace
  238 Kč