Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Válka Prythianu s Hybernem už je na spadnutí, Sarah J. Maas: Dvůr křídel a zmaru (Dvůr trnů a růží 3)

Maasová Sarah J.: Dvůr křídel a zmaru (3)

Sarah J. Maas přichází se třetím dílem své retellingové série, který uzavírá nejpodstatnější dějové linie hlavní trilogie a zároveň připravuje půdu novým příběhům, na kterých autorka už pracuje. Než ale příběh Feyre a Rhysanda nějak dopadne, čeká na čtenáře ještě pořádný kus cesty – konkrétně sedmisetstránkový kus cesty.

Na konci druhého dílu se čtenáři s postavami rozloučili na opravdu napínavém místě. Dozvěděli se, že se Feyre s Rhysandem vzali a že vladař Nočního dvora ze své družky neučinil pouze svou manželku, ale i jemu rovnou vladařku. Tuto informaci ovšem musí Feyre skrývat, protože se ocitla rovnou v jámě lvové. Aby zachránila své přátele a rodinu, musela je na konci druhého dílu opustit a vrátit se na Jarní dvůr k Tamlinovi, který proto, aby ji získal zpět, uzavřel dohodu s hybernským králem, jehož vojáci se teď hemží po celém jeho dvoře. Feyre tedy stojí úplně sama uprostřed nepřátel a zatímco se tváří jako neškodná a poslušná ženuška, za jakou ji Tamlin má, sbírá informace a chystá se udělat naprosto cokoli, aby Jarní dvůr zničila zevnitř.

Zmatek a křik probudily celý dům. Já zůstala ve svém pokoji pod ochranou stráží stojících pod okny a přede dveřmi. Sám Tamlin mi zbrocený krví a celý bez dechu přišel říct, že v okolí je znovu bezpečno, že u nágů našli klíče od brány a strážce, který je ztratil, bude ráno potrestaný. Byl to náhodný útok, poslední ukázka síly klanu zrůd, které se po Amaranthině pádu nehodlaly v klidu vzdát. (str. 82)

A mezitímco Feyre bojuje svůj vlastní boj, Rhysand se spolu se svým dvorem připravuje na válku, kterou kontinent neviděl už celá staletí. Fakt, že se Hybernští už roztahují na Jarním dvoře a podnikají výzkumné výpravy ke Zdi, mluví za vše – válka je za dveřmi a není tu žádná možnost, jak ji zastavit. Proto Rhysandovi nezbývá nic jiného než zmobilizovat svá vojska a přijít na způsob, jak sjednotit všech sedm navzájem znepřátelených vladařů Prythianu. Protože i s armádami všech dvorů bude mít Hybern stále několikanásobnou přesilu, a tak si Noční dvůr nemůže dovolit stát proti králi sám.

A zrovna teď, na pokraji války, se na Nočním dvoře nacházejí i Feyřiny dvě sestry, které byly králem Hybernu za pomoci Kotlíku nedobrovolně proměněny ve víly. Nesta je naštvaná na celý svět, odmítá jakoukoli pomoc i se cokoli učit, i když se zdá, že si z Kotlíku odnesla nějakou temnou moc, která jí teď klíčí pod kůží. Elain se zase uzavřela do sebe, naprosto s nikým nekomunikuje, pláče, nebo se jen nečinně dívá přímo před sebe. Ani jedna ze sester to nebere zrovna nejlépe, ale ať už se jim to líbí, nebo ne, ocitají se přímo ve víru toho všeho, protože to čím dál tím víc vypadá, že budou v boji proti Hybernu i samotnému Kotlíku klíčové…

Sarah J. Maas v pěti bodech

  1. Narodila se a dětství prožila v New Yorku.
  2. V současnosti žije se svým manželem a psem v Pensylvánii.
  3. V roce 2008 absolvovala s vyznamenáním Hamilton College s diplomem z tvůrčího psaní.
  4. Skleněný trůn, svou úplně první knihu, napsala, když jí bylo pouhých šestnáct let.
  5. Svou prvotinu Skleněný trůn vydala i díky nespočtu internetových fanoušků, kteří si ji přečetli na stránkách, kam původně publikovala.

Kniha má trochu pomalejší rozjezd, protože vzhledem k tomu, že je tato série vyprávěna v ich-formě, a to z pohledu Feyre, čtenáři se o skutcích dějících se na jiných dvorech, nebo o pohybech dalších oblíbených postav dozvídají pouze zprostředkovaně z vyprávění a sledují výhradně hrdinčino intrikaření na Jarním dvoře, což samo o sobě nenabízí mnoho uspokojujících scén. Feyre však na Jarním dvoře naštěstí nesetrvá moc dlouho a hned po jejím příchodu zpátky domů jsou čtenáři vhozeni přímo doprostřed příprav na válku a nakonec i do samotné války.

Na hlavní hrdiny a jejich přátele čeká pořádný kolotoč neustálých bojů, plánování útoků, intrikaření, slz, krve i potu a samozřejmě obětí. Z této bitvy nikdo neodejde bez šrámů na těle či duši a je velkou otázkou, kolik z nich jich vůbec nakonec odejde. Kniha je nabitá akcí, romantikou, tísní a samozřejmě magií. Sarah J. Maas rozhodně nezapomněla na to, že děj své knihy zasadila do vílí říše, která se hemží všemožnou magií a magickými tvory, a tak na čtenáře čeká pořádná nálož jak vílích kouzel, tak i všemožných známých i dosud neznámých čarovných a děsivých tvorů.

Nejpodstatnější příběhové linie jsou tímto dílem uzavřeny, ale protože se autorka svého vytvořeného světa nedokáže vzdát, původně plánovanou trilogii si již dávno připravila rozšířit o několik novel a rovnou další tři díly, které se už ovšem nebudou soustředit na Feyre, ale na jiné oblíbené postavy ze série. Rozhodně se tak na konci najde několik linek, týkajících se vedlejších postav, které jsou nachystané na dovyprávění. Hlavní trilogie je tedy u konce, ale spousta dalších prythianských dobrodružství leží teprve před námi.

  • Sarah J. Maas: Dvůr křídel a zmaru (Dvůr trnů a růží 3)
  • CooBoo, 2018
  • Překlad: Ivana Svobodová
  • 720 stran, 399 Kč (v e-shopu Fantasye již za 359 Kč)
3. června 2018, Adéla Kolářová

Dvůr křídel a zmaru (3) (s.v.)

Dvůr křídel a zmaru (3) (s.v.)
Vložit do pytle na zboží  Koupit 499 Kč 449 Kč