Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

V třetím díle Strážkyně krystalů se slzy mořských panen octnou v ohrožení kvůli pirátům, Jess Blacková: Slzy mořských panen (Strážkyně krystalů 3)

Jess Blacková: Slzy mořských panen

Mořské panny nutně potřebují pomoc. Jejich slzy jsou totiž považovány za poklad, který se chystají uloupit a následně prodávat piráti. Teď je na dvou mladých putovnících mezi světy, aby mořským pannám pomohli dříve, než bude pozdě.

Slzy mořských panen jsou třetím dílem ze série Strážkyně krystalů od australské spisovatelky dětských knih Jess Blackové. V prvním díle Eva s Oskarem našli na zapomenuté půdě malou křišťálovou figurku, která fungovala jako brána do jiného světa, a od té doby tito kamarádi zažívají spoustu magických dobrodružství.

Fungování světů v těchto fantasy knížkách pro děti je v podstatě velmi jednoduché. Eva s Oskarem najdou křišťálovou figurku, která je vezme do jiného světa, kde zažívají dobrodružství. Nejdříve šlo o jednorožce, pak ohnivého fénixe a teď mořské panny, které nutně potřebují jejich pomoc.

Jess Blacková v pěti bodech

  1. Australská spisovatelka, která napsala více než 30 knih pro děti.
  2. Žije v Newcastlu se svým manželem, dvěma dcerami a zachráněným psem jménem Pippi.
  3. Sama o sobě říká, že měla vždy ráda knihy – mezi její oblíbené tituly patřily například Nancy Drew nebo Pán prstenů.
  4. Populární fantasy série „Strážci krystalu“ má zatím šest dílů a Jess pracuje na sedmém.
  5. Nápady na nové příběhy k ní přicházejí například při cestování, které miluje. Užívá si objevování nových zemí a kultur, a tím se pak inspiruje při psaní.

Rovnováha v moři je narušená a veškerý mořský život se ocitá v ohrožení. Pradávné ochránkyně oceánu zmizely a piráti tvoří jen jednou z mnoha hrozeb, kterým musí Eva s Oskarem čelit, aby dokázali mořské panny zachránit.

Slzy mořských panen představují dětskou knížku psanou obrovským písmem, která není příliš dlouhá a příběh nijak složitý. Hned na začátku může být čtenář trochu ztracený, dokud si neuvědomí, že se jedná už o třetí pokračování, a ačkoli na sebe děje z předchozích dílů nenavazují, tak svět autorka považuje za jasně daný, a nehodlá znovu nic vysvětlovat. Je to jako začít se dívat na další díl seriálu. Eva s Oskarem jsou v jednu chvíli obyčejné děti v muzeu a v té další jim vůbec nepřijde divné, že je křišťálová soška vezme do jiného světa.

Co se týče postav, tak obě děti jsou sice chytré a šikovné, ale neprojevují se na svůj věk přehnaně dospěle, takže čtenář jim tu „dětskost“ věří. Příběh má hlavu a patu a chvílemi se děti dostávají do situací, které opravdu nahánějí strach.

Série Strážkyně krystalů je vhodná zejména pro děti na prvním stupni základní školy. Spíše dívky než chlapci pak pravděpodobně ocení příběhy s jednorožci, fénixi a mořskými pannami. Jedná se o sérii moc příjemných pohádek, které děti naučí milovat knihy, a mohou představovat první krok mezi dětskými komiksy a fantasy pro mladé.

  • Jess Blacková: Slzy mořských panen (Strážkyně krystalů 3)
  • CPRESS, 2017
  • 80 stran, 169 Kč
29. října 2017, Nela Libovická