Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

V tomto městě by nikdo bydlet nechtěl, Alex Pheby: Mordie

mordie

Vítejte v Mordii, kde si magie podává ruku s beznadějí. Tady je Nathan Treeves, mladík předurčený k roli průvodce. Milerád vám ukáže chudinskou čtvrť, kde vyrostl. Možná se s vámi zastaví i u svého na smrt nemocného otce (jen nedoporučujeme uzavírat obchodní styky s matkou), než vás vezme do Manéže, nebo dokonce až za samotným stvořitelem Mordie. Jen mu nemějte za zlé, pokud se s vámi cestou někde zamotá a ztratí. Nathan je sice talentovaný, ale s rozumem to má složitější.

Život je těžký. Život v Mordii je místy nesnesitelný. Nathan nezná nic kromě bezmoci. Rodina nemá na léky pro jeho otce a Nathanovo skryté magické nadání se nezdá být vhodným prostředkem, který by tuto situaci mohl změnit. Jenomže pak se (částečně proti své vůli) dostane Nathan do gangu a zpočátku se zdá, že přeci jen bude mít štěstí. Pozná více či méně přátelské postavy a zjistí, že občas je výhodnější neptat se a rovnou brát. Potom se (částečně proti své vůli) stane učedníkem Pána (stvořitele a vládce města). A protože na něj Pán nemá čas, musí se Nathan učit od vedlejších postav, případně od mluvící knihy. Dokud ovšem Nathanovi není (částečně proti jeho vůli) svěřena veledůležitá mise spočívající v cestě přes moře a likvidaci Paní. Paní je prostě paní. Kde je ona, tam není Pán a naopak. Očividně se oba nesnáší natolik, že se neustále snaží jeden druhého zničit. Pán má však Nathana, kdežto Paní má plán, jak Nathana vyžít pro své účely. Nathanovi to už ani nevadí, je zvyklý.

Alex Pheby v pěti bodech

  1. Narodil se roku 1970.
  2. Vystudoval univerzitu v Manchesteru.
  3. V současné době pracuje jako profesor na univerzitě v Newcastlu.
  4. Jeho román Mordie byl knihkupectvím Waterstones zařazen mezi nejlepší fantasy roku 2020.
  5. Žije s rodinou ve Skotsku.

Zejména ve druhé části knihy se příběh rozbíhá všemi směry. A jestliže do té doby existovala naděje na snadno pochopitelnou zápletku, Alex Pheby se postaral o její rychlou likvidaci. Všichni lžou a každý má s Nathanem nějaké plány. Nathan je připraven všem uvěřit, dokud nepřijde zase někdo jiný, aby hlavního hrdinu přesvědčil o opaku. Příliš tomu nepomáhají ani dějové vsuvky, jejichž existence kromě většího počtu stran nepřináší pro děj nic zásadního.

Další problém představují postavy. Nejuvěřitelnější a nejpropracovanější postavou je Nathan. Ano, jde o naivního blbce, který se vždy zachová tak, jak si přeje autor, čímž se poměrně brzy stane jedním z nejnesympatič­tějších hlavních hrdinů, ale přesto působí realisticky. O ostatních to neplatí. Jsou-li vedlejší postavy zajímavé, pravděpodobně zemřou. Anebo se záhy objeví nějaké jiná postava, která působí jako kopie té první (například stereotyp uhlazeného drsňáka s vybranou mluvou a brutálními způsoby řešení problémů).

Mordie díky tomu působí jako sbírka nevyužitých nápadů a promrhaného potenciálu. Po dočtení zůstává pouze pocit prázdna. A otázky. Proč si vlastně jdou Pán a Paní po krku? Z jakého důvodu se Nathanovi rodiče objevili v Mordii? A nešlo Nathanův magický potenciál využít nějak lépe? Je Pánův plán geniální, nebo naprosto nelogický? Odpovědi nabízené samotným autorem příliš nepřesvědčí, což je bohužel jen dalším z řady zklamání. Za jediná positiva lze označit povedený překlad Michaela Taliána a jako vždy výborné knižní zpracování Planety9.

  • Alex Pheby: Mordie
  • Planeta9, 2023
  • obálka: James Nunn
  • překlad: Michael Talián
  • 614 stran, 799 Kč (v e-shopu Fantasye již za 719 Kč)
12. června, Tomáš R. Tokoš

Mordie (k objednání u nakladatele)

Mordie (k objednání u nakladatele)
Vložit do pytle na zboží  Koupit 799 Kč 719 Kč