Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

V temnotě polomáčené, půlnoční vyprávění, Trnitá řeč: Leigh Bardugo

Bardugo Leigh: Trnitá řeč

Leigh Bardugo není třeba více představovat. Autorka má na kontě trilogii Griša, duologii Šest vran, příběh o mladé Wonder Woman a nyní v ČR vychází povídkový soubor, spadající do Grishaverse – světa, ve kterém se odehrávají její předchozí díla. Jak název knihy napovídá – Trnitá řeč, příběhy, které vyprávěla sama půlnoc – nebude nouze o temněji laděném vyprávění, jež se skvěle hodí do pochmurného podzimního počasí. Precizní a luxusní zpracování jak svrchního přebalu, tak vnitřku knihy, upoutá zrak nejednoho návštěvníka knihkupectví a nutno dodat, že kniha samotná si pozornost zaslouží nejenom díky své vizuální stránce.

Trnitá řeč obsahuje celkem šest povídek, přičemž některé jsou inspirovány známými pohádkovými příběhy (Kráska a zvíře, Malá mořská víla aj.). Povídky jsou v rejstříku rozděleny dle míst, kde se odehrávají. Z Nové Země je to Ayama a Trnitý Les. Z Ravky Příliš chytrý lišák, Čarodějnice z Duvy a Malá Kudlička. Z Kerchu Princ Vojáček. A jako poslední z Fjerdy Když voda zpívá oheň. Ačkoli prostředí je převzato z předchozích knih autorky, čtenář nepolíbený ani jedním ze zmíněných titulů se nemusí bát. Povídkový soubor lze číst bez znalostí magického světa, a i přesto si ho užít na sto procent.

Za povšimnutí rozhodně stojí také grafické zpracování. Každá z povídek má své jedinečné ilustrace, které rostou s příběhem. Jak se děj posouvá kupředu, kresby na okrajích stránek rostou a rozpínají se, až se v závěru spojí ve velký obrázek, zobrazující povídku samotnou. Jednotlivé příběhy jsou na střídačku psány barevným inkoustem (modrým a vínovým). Kniha má pod pevným přebalem překvapivě bohatý a krásný design s bronzovými aplikacemi. Z vizuálního hlediska se tedy jedná o výrazný kousek, který bude vyčnívat v každé knihovně.

Příběhy, které vyprávěla půlnoc, tak zní podtitulek Trnité řeči. Půlnoc je temná, magická a plná tajemna, pod rouškou hutné tmy se také dějí věci, z kterých běhá mráz po zádech. A z půlnoční temnoty se zrodilo šest povídek. Zlými padouchy tu však nejsou duchové, strašidelné příšery nebo nadpřirozené bytosti. Nejčastěji je původcem zla to nejhorší a nejzkaženější monstrum – člověk. Lidská srdce se umí naplnit záští, nenávistí a sobeckou touhou. A ačkoli je občas v souladu s rčením, že dobro vždy vítězí a zlo je náležitě potrestáno, někdy je spravedlnost slepá a viník zůstane nepotrestán. Ty nejkrutější lidské vlastnosti a pohnutky jsou bez milosti odhaleny a hrají hlavní role v příbězích, které utkala sama tma.

Leigh Bardugo v pěti bodech

  1. Narodila se v Jeruzalémě.
  2. Čas od času vystupuje se svou hudební skupinou, ve které zpívá.
  3. Po ukončení studia na Yale prošla řadou zaměstnání.
  4. První její kniha, která vyšla v ČR, je Griša – Světlo a stíny.
  5. Nyní žije a tvoří v Hollywoodu.

Některé z povídek mají nepředvídatelný konec, který dlouho zůstává v mysli. Například Čarodejnice z Duvy se až do poslední stránky tváří nevinně, ale konec čtenáře udeří nečekanou silou a vzbudí vlnu emocí. Zvrhlé, smutné, tragické, kouzelné a čtivé. Princ Vojáček v sobě nese silný nádech magického realismu, v poslední době velmi oblíbeného knižního žánru. Když voda zpívá oheň oplývá špetkou tragédie. Každý čtenář si najde tu svou povídku, která mu nejvíce sedne.

Trnitá řeč je povinností každého fanouška Šesti Vran a Griši. Dá se však obecně doporučit všem, kteří milují temné příběhy, které v sobě nesou poselství, jež nemusí vždy být morální nebo sluníčkové. V podzimních dnech, kdy tma si uzurpuje většinu denního času, je Trnitá řeč ideálním společníkem. Kdo má pro strach uděláno, může číst i jako pohádky před spaním.

  • Trnitá řeč: Leigh Bardugo
  • Fragment, 2018
  • Překlad: Dana Chodilová
  • 288 stran, 399 Kč (v e-shopu Fantasye již za 359 Kč)
18. prosince 2018, Lýdie Hochmanová

Trnitá řeč

Trnitá řeč
Vložit do pytle na zboží  Koupit 399 Kč 359 Kč