Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

V obou příbězích se čtenář stane zajatcem noci , J.R. Ward: Zajatec noci (Bratrstvo černé dýky 16,5)

Ward J.R.: Bratrstvo černé dýky 16,5 - Zajatec noci

Další návrat do světa Bratrstva černé dýky obsahuje hned dva příběhy, z nichž jeden navazuje na děj 13. dílu v sérii. Obě části jsou kapkami v moři, jakým se stala série, která už dosáhla téměř dvou desítek samostatných románů.

Kniha Zajatec noci začíná stejnojmenným příběhem. Už desítky let je Duran, zrazený otcem, uvězněný v podzemním žaláři. Na živu zůstal jen proto, že prahne po pomstě. Šance na útěk se mu po letech konečně naskytne, avšak v podobě, kterou by nikdy nečekal.

Mladá upírka Ahmare dělá vše, aby zachránila svého bratra, nikdo ji však nedokázal připravit na to, co má přijít. Aby bratra zachránila, bude muset bojovat se smrtícími silami a čelit nepředvídatelným nebezpečím spolu s podmanivým, ale divokým a tajemným vězněm.

V příběhu Kde tě najde zima se čtenář znovu setkává s Temným. Trez v knize Prokletý milenec potkal svoji životní lásku jen proto, aby mu ji vzala zákeřná nemoc. A jediné, co ho ještě drží na živu, je jeho bratr iAm, kterého nechce opustit. Jenže to utrpení se už nedá vydržet a Trez nemá pro co žít. Alespoň si to myslí, dokud ho přítomnost nepraští přímo mezi oči. Dokáže se Trez odpoutat od svého smutku? Nebo se bude vázat na minulost tak dlouho, že mu v přítomnosti uteče slibná budoucnost?

J. R. Ward v pěti bodech

  1. Pod pseudonymem J. R. Ward se skrývá čtyřiačtyřicetiletá Američanka Jessica Rowley Pell Bird.
  2. Má diplom v oborech právo, historie a historie umění se specializací na středověk.
  3. Než se stala spisovatelkou na plný úvazek, pracovala ve zdravotnictví.
  4. Svou první knihu napsala už před nástupem na vysokou, vyšla však až v roce 2002.
  5. Její nejznámější sérií je Bratrstvo černé dýky, ale pozornost si získala i série Padlí andělé, která se odehrává ve stejném universu.

Oba příběhy fungují nezávisle na sobě. Samostatně jde však spíše novely, které by jako knihy nejspíš neobstály. Autorka už po letech ví, jak na své fanoušky, ale tady se zdá, jako kdyby jela v režimu autopilota.

Zajatec noci bohužel neobsahuje to, co dělá z Ward oblíbenou autorku, a to propracované charaktery a hezky napsanou omáčku. Zde jde spíše o prvoplánový příběh s postavami, na které čtenář zapomene v momentě, kdy příběh dočte. Lehce zbytečná novela, která neurazí, ale zdaleka ani nenadchne.

Trochu jiné je to v novele Kde tě najde zima, navazující na jeden z nejlépe podaných příběhů celé série. Tady to vypadá, jako by autorka napsala příběh jen proto, aby uspokojila nešťastné fanynky, které proplakaly poslední čtvrtinu třináctého románu Bratrstva černé dýky. Jedná se o příběh, který se fanouškům knih bude líbit. Příběh, který si fanoušci knih určitě moc přáli. A příběh, který postrádá propracovanost stejně jako Zajatec noci.

Zajatec noci, obsahující dva samostatné příběhy, je očividně určen pro fanoušky série, kteří rok za rokem stále vyhlíží nové romány. Pro čtenáře, který se s Bratrstvem černé dýky ještě nesetkal, nemá cenu s knihou vůbec začínat a měl by raději sáhnout po úvodním díle série. A fanoušek? Ten už ví, co má čekat.

  • J.R. Ward: Zajatec noci (Bratrstvo černé dýky 16,5)
  • Baronet, 2020
  • Překlad: Jiřina Stárková
  • Obálka: Emil Křižka
  • 488 stran, 449 Kč (v e-shopu Fantasye již za 404 Kč)
20. května 2021, Nela Libovická

Bratrstvo černé dýky 16,5 - Zajatec noci

Bratrstvo černé dýky 16,5 - Zajatec noci
Vložit do pytle na zboží  Koupit 449 Kč 404 Kč