Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

V novém Usagim je králík s katanou až na druhém místě, Stan Sakai: Návrat Černé duše (Usagi Yojimbo 24)

Sakai Stan: Usagi Yojimbo 24 - Návrat Černé duše

Série Usagi Yojimbo o dobrodružstvích králičího samuraje patří k těm největším jistotám komiksu. Na Stana Sakaie je holt spoleh, jak ostatně každý jeho příznivec dávno ví. Přestože nyní vydává Crew už 24. díl série, ještě se nestalo, že by nějaký z předchozích zklamal a nedosáhl nadprůměrné kvality. Nejnovější díl je na tom samozřejmě stejně, a to i navzdory tomu, že Usagi tentokrát hrát prim nebude.

Návrat Černé duše začíná krátkým příběhem jménem Jedné temné deštivé noci, v němž Usagi shání nocleh předtím, než ho zastihne úplná tma. Pointa je vcelku očekávaná a podobná se již v sérii párkrát objevila, ale šestistránkový příběh plní svůj účel dobře – navozuje totiž pochmurnou a temnou atmosféru, aby připravil čtenáře na to, že tentokrát odlehčenost a happyendy odstoupí do pozadí.

Následuje okno do minulosti jménem Temnota a duše, které čtenářům konečně odhalí, komu že to vlastně Usagi uvolnil místo v záři reflektorů. Hlavní roli totiž hraje osoba, kterou ani její víra a čisté srdce neuchrání od toho, aby se uvnitř ní usídlil Jei a poprvé se tak vydal plnit své zvrácené poslání vymýcení všeho zla. Čtenáři se tak po dlouhých letech konečně dozví, odkud se vlastně vzal tenhle démon, který se v sérii vyskytuje už od prvních dílů.

Stan Sakai v pěti bodech

  1. Narodil se v Kyótu, ale vyrůstal na Hawaji.
  2. Studoval Art Center College of Design v Los Angeles.
  3. Příběhy Myamota Usagiho začaly vycházet už v roce 1984.
  4. Vytvořil i futuristický spin-off jménem Space Usagi.
  5. Obdržel Eisnerovu cenu za lettering.

Srdcem celého Návratu Černé duše je příběh Vrabci, odehrávající se v pěti kapitolách napříč 120 stránkami. Je vlastně jakýmsi vyvrcholením lovu na Inazumu posedlou Jeiem, jenž zaměstnává Gena a Toulavého psa už nějakou chvíli. Vyhlášená odměna za její hlavu byla ovšem ztrojnásobena, a tak každý, kdo našel doma alespoň trochu ostrý meč, se rozhodl vydat pro odměnu. Konkurence je vysoká, a aby měli šanci na úspěch, rozšíří lovecké duo nejen Usagi, ale ještě jeden starý známý.

Vrabci jsou hodně atmosféričtí, napínaví a plní mrtvol. Tak to bývá, když se skupina vrabců rozhodne ulovit orla. Navíc se hodí, pokud má čtenář přečtené i předchozí díly, protože se zde dokončují jejich dějové linie. Celkově se jedná o velmi podařenou a silnou záležitost, ze které budou všichni fanoušci nadšení. Škoda jen, že linka s Jeiem se řádného uzavření opět nedočká.

Mluvit o kvalitě Sakaiovy kresby, nebo jeho vyprávěcích schopnostech, příliš nemá význam. Každý, kdo se pročetl naskrz sérií až k dvacátému čtvrtému dílu si jistě sám udělal velmi dobrý obrázek o autorových schopnostech, a tak ho jistě nepřekvapí, že obojí je opět zvládnuto na výbornou. Návrat Černé duše je jeden z těch lepších dílů a převážně příznivcům příběhů s Jeiem bude připadat naprosto perfektní. Pokračování série, Lov na lišku, by mělo nakladatelství Crew vydat v únoru příštího roku.

  • Stan Sakai: Návrat Černé duše (Usagi Yojimbo 24)
  • Crew, 2015
  • překlad: Ľudovít Plata
  • 192 stran, 249 Kč (v e-shopu Fantasye již za 224 Kč)
25. listopadu 2015, Jan Holan

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Usagi Yojimbo 24 - Návrat Černé duše

Usagi Yojimbo 24 - Návrat Černé duše
Vložit do pytle na zboží  Koupit 249 Kč 224 Kč