Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

V nejnovějším případu musí jít Harry Dresden přes mrtvoly. Přes oživlé mrtvoly!, Jim Butcher: V posledním tažení (Harry Dresden 7)

Butcher Jim: Harry Dresden 7 - V posledním tažení

V knize nazvané V posledním tažení se Harry Dresden, jediný profesionální čaroděj v Chicagu, vrací již posedmé. A stále se nezměnil – v jednom kuse tahá své přátele z bryndy, mezitím si odskočí zachránit město, svět či naši rovinu reality; a stále ještě nemá pudu sebezáchovy co by se za nehet vešlo.

Tentokrát má Harry za úkol nalézt pro jednu z úhlavních rivalek, upírku Černého dvora, tajemné slovo Kemmlerovo. Obvykle pro nepřátele nepracuje, ale když vydírají Murphyovou, policistku a ženu blízkou jeho srdci, musí jít antipatie na chvíli stranou. A když už konečně udělá Dresden pokrok v pátrání, zjistí, že je pouze dalším ve frontě. Na paty mu totiž šlape několik skupin mocných a nepřátelských nekromancerů. A čas do Haloweenské noci se neúprosně krátí…

Předchozí díl, Oko zla, byl svižnou a akcí našláplou oddechovkou. V posledním tažení se Jim Butcher vrací k hororové atmosféře a pochmurně laděnému ději. Kniha sice přináší svižné akční scény, ale mnohem více sází na budování napětí při odhalování cíle pátrání. Nepřátelé svoji identitu dlouho skrývají a hlavní hrdina je mnohdy tak domlácený, že je rád, že se vůbec hýbe, natož aby se ještě pouštěl do nějakých šarvátek. Čtenáři mnohdy nezbyde než kroutit nevěřícně hlavou, neboť zranění utrpěná během necelých čtyř dnů by měli problém rozchodit i mnohem větší tvrďáci. Ale znalci série si už zajisté zvykli (a autor sám jim nabídl obezličku v podobě zázračné regenerace hlavního hrdiny).

Za kulisami příběhu

Každý díl obsahuje jeden samostatný detektivní případ, a je tedy možnost číst ho samostatně. S přibývajícím počtem svazků se navíc ukazuje, s jakou pečlivostí a koncepcí byla celá sága budována. Postupně se rozvíjí příběh odehrávající se na pozadí a táhnoucí se všemi částmi. Příběh vyprávějící o Harryho rodičích, osudové ženě a zákulisních bojích s možností změnit rovnováhu sil ve světě

Jim Butcher v pěti bodech

  1. Jim Butcher, literární otec Harryho Dresdena, začínal četbou Pána prstenů a Dobrodružství Hana Sola. Jeho prvotními vzory byli J. R. R. Tolkien, Lloyd Alexander a C. S. Lewis.
  2. První knihu s Harrym, Storm Front (česky Bouřková fronta) napsal ve věku 25 let.
  3. Od té doby se série rozrostla na celkových čtrnáct knih a patnáctá se již připravuje. V českém překladu vydal Triton zatím sedm, na dalších se pracuje.
  4. Na motivy knih o Harry Dresdenovi vyšlo kromě audioknih také několik komiksů a počítačová hra. Butcherovy knihy se dokonce staly natolik populární, že na jejich motivy vznikl i televizní seriál.
  5. Kromě „The Dresden Files“ série stvořil autor také klasickou fantasy sérii Codex Alera, která má v současné době šest knih, ale díky úspěchu série o moderním čaroději se již nejspíše nebude nadále rozrůstat..

A i tentokrát se čtenáři dočkají několika zajímavých odhalení a silných momentů. Jestliže se dlouho zdálo, že „vedlejší“ příběh slouží pouze jako oslí můstek k vysvětlení některých nelogičností a částečně také jako lákadlo pro přečtení dalších dílů, nyní konečně vystrkuje drápky a naplno ukazuje svoji sílu. Mimo jiné odhaluje Dresdenovy vnitřní démony (v odkazu na díl Masky smrti) a zároveň staví čaroděje před dilema, zda je černá magie opravdu tak špatná a zavrženíhodná, jak se o ní traduje. Autor opět přidává i několik střípků o rodičích hlavního hrdiny a pikantní detaily z minulosti Lebky Boba, nejlepšího neživého přítele každého detektiva.

Protiklady se přitahují

Pro odlehčení situace dostane Harry nového parťáka a pomocného skorodetektiva, patologa Walda Butterse. Ten je Harryho úplným opakem – je bázlivý a vystrašený, nemá žádné zkušenosti s paranormálními jevy a jeho svět se nese v rytmu polky, která je pro něj vším. V pochmurné atmosféře knihy je zdrojem mnoha vtípků (což je chvályhodné, neboť z úst jeho parťáka se tentokrát příliš velkého množství drsňáckých hlášek nedočkáme), ale zároveň nabízí na celé pátrání pohled z odstupu, který může mnohdy přivést čaroděje v nesnázích na správnou stopu.

V posledním tažení, sedmý díl série o Harrym Dresdenovi, příliš nevybočuje z řady. Je to oddechová, komerční četba, jejíž předností je i díky zdařilému překladu čtivost a vyváženost napětí a akce. V angličtině má série již čtrnáct vydaných dílů, takže nezbývá než se těšit na další pokračování.

  • Jim Butcher: V posledním tažení (Harry Dresden 7)
  • Triton, 2014
  • Obálka: Chris McGrath
  • Překlad: Zdeněk Uherčík
  • 472 stran, 299 Kč (v e-shopu Fantasye již za 269 Kč)
30. července 2014, Martin Bečvář

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Harry Dresden 7 - V posledním tažení

Harry Dresden 7 - V posledním tažení
299 Kč 269 Kč