Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

V Knaakově Diablu vrcholí souboj o Svatyni. Zvítězí andělé, démoni nebo lidé?, Richard A. Knaak: Skrytý prorok (Diablo – Válka hříchu 3)

Knaak Richard A.: Diablo - Skrytý prorok

Uldyssianovo tažení proti Trojjednotě skončilo vítězstvím, ale je jasné, že klid hned tak nenastane. Čeká ho totiž soupeř mocnější než kdykoli předtím. Padlý anděl Inarius, samotný stvořitel celého světa Svatyně, rozhodně nehodlá dát svou kůži lacino. A souboj dvou takových sil nezůstane nepovšimnout mocnostmi trůnícími na Nebeských výšinách či v Horoucích peklech.

Do roka a do dne se podařilo Fantom Printu zkompletovat celou trilogii Válka hříchu, takže fanoušci Diabla mohou doprovodit Uldyssiana ul-Dioméda na konec jeho dlouhé poutě za osvobozením Svatyně už nyní. Přesto musí hlavní hrdina překonat mnohé překážky. Uldyssian proto hledá pomoc u klanů čarodějů v hlavním městě Kehjanu, ale do cesty se mu postaví znovuvtělený Malik a intriky Inaria, který osobní konfrontaci co nejvíce oddaluje. Je možné, že má stvořitel Svatyně strach? Nebo je to jenom další z úskoků, kterými chce svého protivníka potrápit a ponížit než přijde jeho definitivní zkáza? Přes to všechno se ale apokalyptická bitva nezastavitelně blíží a armáda Uldyssianových následovníků se střetne se silami celé Inariovy Katedrály světla. A do toho všeho ještě promluví andělé i démoni.

Z výše řečeného je jasné, že Knaak tento díl pojal v navýsost velkolepém stylu. Epika, osudovost a patos doslova tryskají z každého řádku. Originální už to ale není. Občas se sice takové momenty vynoří, ale rychle zase utonou v proudu klišovitého boje za záchranu světa.

Richard A. Knaak v pěti bodech

  • * 1961, americký spisovatel, který se zaměřuje především na klasické fantasy příběhy
  • Proslavil se díky pracím pro cyklus DragonLance, jimž zůstal věrný dodnes, v poslední době navíc sklízí úspěchy s románovými adaptacemi počítačových her Diablo a WarCraft a romány ze světa barbara Conana
  • Zlomem v jeho životě se stala návštěva vydavatelství TSR, kam přišel nabídnout ukázky svých prací. Sice neuspěl, ale dostal nabídku spolupráce na antologiích ze světa DragonLance, což ihned přijal. Z jeho prvních nápadů pak vznikly texty zařazené do trojice knih DragonLance Tales I (1987, č. DragonLance Příběhy I, Návrat 1996–1997)
  • Texty, které původně přinesl na ukázku do TSR, se staly základem pro jeho vlastní cyklus Dragonrealm. Poprvé se s ním mohli čtenáři setkat v knize Firedrake (1989, č. Ohnivý drak, FANTOM Print 2004)
  • Hodně času a energie také věnuje manga komiksům, podílí se například na adaptacích ze světů WarCraftu, DragonLance i Ragnaroku.

A Richard A. Knaak svým přístupem bohužel zabijí i napětí, protože se lze těžko bát o hrdiny (nebo o padouchy), když skoro každý z nich minimálně jednou zemře, aby se potom zase vrátil mezi živé. Nebo nemrtvé, jako tomu bylo v případě lovce Achilia. Jediný vývoj postav, který dokáže čtenář zaznamenat, je nejprve pomalé, ale ve třetím dílu už radikální propadání Uldyssiana i dalších edyremských vlivu své moci. Při jejím užívání totiž všichni postupně propadají vzteku, který má občas smrtonosné následky. A to i na nevinných lidech.

Bohužel to je asi tak vše, co se týká temné atmosféry, kterou se proslavila herní série Diablo. Knaakovi se samozřejmě nedá upřít fantazie ve vymýšlení roztodivných zrůd, ale s většinou čtenářů to nejspíš ani nehne, natož aby jim běhal mráz po zádech. Ten spíš vyvolávají paradoxně spíše andělé, kteří svými řečmi o očištění světa připomínají ideology Třetí říše.

Knižní trilogie se sice dočkala přiměřeného zakončení, ale po slibném prvním díle sklouzla do klasické přihrádky patetického boje za záchranu světa á la Knaak. Což je pro příznivce tohoto autora určitě dobrá zpráva, ovšem fanoušci Diabla mohou být zklamáni. Přece jenom to, co skvěle fungovalo ve světě Warcraftu, není pro univerzum Diabla to pravé ořechové.

  • Knaak, Richard A.: Skrytý prorok (Diablo – Válka hříchu 3)
  • Fantom Print, 2012
  • překlad: Jan Netolička
  • obálka: Glenn Rane
  • 288 stran, 249 Kč (v e-shopu Fantasye již za 224 Kč)
13. října 2012, Jan Červenka

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Diablo - Skrytý prorok

Diablo - Skrytý prorok
249 Kč 174 Kč

Diablo - Válka hříchu 1-3

Diablo - Válka hříchu 1-3
767 Kč 384 Kč