Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

V boji proti zlu nemusí ani dračí magie stačit, Kristina Hlaváčková: Černý jezdec (Dračí oči 2)

Hlaváčková Kristina: Dračí oči - Černý jezdec

Být princeznou rozhodně není na škodu. Obzvláště když je k princeznování přibalen i bojový výcvik, spousta magické síly a přátelství s drakem. Žel, většinou se při takovéto konstelaci výhod dříve či později objeví i nějaké to proroctví o vyvolené, která má porazit zlo a nastolit rovnováhu.

Elena zrovna nepatří mezi klasické princezny, jež si čekání na výhodný sňatek krátí vyšíváním. I když by něco takového nepochybně dokázala, kdyby chtěla. Tato konkrétní slečna je ale spíš válečnice a čarodějka, v níž se snoubí síla a magie několika národů. A protože se všechno podstatné ohledně svého magického potenciálu naučila již v minulém díle, může se nyní zaměřit na praktické užití pro dobro všech.

Tedy, pro dobro všech mimo Temného pána, který si podmaňuje jedno království za druhým a zcela nepokrytě se snaží ovládnout celý svět. Jediná naděje na jeho poražení spočívá v obnovení dávného spojenectví mezi lidmi, elfy, trpaslíky a draky. Bohužel, jednotlivé rasy se již dávno odcizily natolik, že se rozhodně nebude jednat o lehký úkol. Elena bude muset ukázat, jak obratná je v otázkách diplomacie.

A aby toho nebylo málo, pouze princezna Elena by mohla vyzvat Temného pána na souboj přímo v jeho sídle a zvítězit. Přesně jak to předpovídá proroctví. Pokud ovšem nepředstavuje jen prázdná slova a nenaplnitelné sli­by.

Kristina Hlaváčková v pěti bodech

  1. S rodiči strávila část svého života v Nigérii.
  2. Kromě psaní patří mezi její velké vášně i keramika.
  3. Překládala titulky seriálů pro MTV a texty pro architektonický časopis.
  4. Spolupracuje jako překladatelka s ČVUT.
  5. Třetí díl trilogie Čarodějka je plánován na duben roku 2015.

Strach z nenaplněných slibů ostatně provází Elenino dobrodružství na každém kroku. Pro samou přípravu a odbočky totiž málem nedojde ani na avizovanou bitvu mezi dobrem a zlem. Ta se sice nakonec přece jen odehraje, ale stane se tak v poněkud zrychleném řízení. Navíc se zdá oproti úvodním kapitolám, kdy Elena nepodniká téměř nic důležitého, příliš stručná a zjednodušená. Kvůli tomu je děj nevyvážený a působí dojmem, jako kdyby se v posledních kapitolách snažila autorka dohnat ztracený čas.

K jednoznačným kladům naopak patří zajímavé nápady týkající se zejména způsobu využití magických zřídel. Většina nových reálií patří však mezi fantasy klasiku, čímž odpadá potřeba dlouhých popisů. Stále navíc funguje autorčina vize nezahlcovat čtenáře zbytečným vysvětlováním, které by jenom rušilo od otáčení stránek. Avšak najdou se i pasáže, kdy je třeba rychle vstřebat nové termíny, přičemž jejich úplný význam se objeví až později. Někoho by tato skutečnost mohla rušit, nicméně nikdy nejde o nic, co by se nedalo snadno domyslet.

Hlavní hrdinka je vykreslena jako osoba po všech stránkách dokonalá, což koresponduje s žánrem knihy a zároveň kontrastuje s relativně nečekaným závěrem. Navíc, oproti předchozímu dílu ztratily všechny postavy schopnost rychlých proměn osobnosti během vyprávění, ačkoli to bohužel neplatí ve všech případech. Stále lze narazit na pasáže, kde je patrná jistá šablonovitost a uspěchanost. Samotné finále pak trochu připomíná situaci, kdy chce mít autorka práci co nejrychleji za sebou, takže veškerá hloubka textu jde stranou a příběh se soustředí na stručné líčení událostí. Ubrat pár desítek stran z úvodu, nebo čistě jen prodloužit závěr knihy by čitelnost jenom zlepšilo. I tak je zde ale patrné, že se Kristině Hlaváčkové podařilo várazně zvýšit dynamiku vyprávění. Nezbývá tedy, než se těšit na třetí díl.

  • Kristina Hlaváčková: Černý jezdec (Dračí oči 2)
  • Fragment, 2014
  • obálka: Kamila Flonerová
  • 424 stran, 299 Kč (v e-shopu Fantasye již za 269 Kč)
14. listopadu 2014, Tomáš Tokoš

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Dračí oči - Černý jezdec

Dračí oči - Černý jezdec
299 Kč 269 Kč