Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Uvízl Jakub Mařík v mrtvé zóně?, Jakub Mařík: V mrtvé zóně (UTSS Salamis 04)

v mrtve zone

V mrtvé zóně je vzrušující sci-fi román, který nabízí čtenářům solidní dávku adrenalinových zážitků. Jakub Mařík vede posádku lehkého křižníku UTF Salamis už počtvrté do boje s Korzáry v románové sáze, která kombinuje dobrodružnou space operu s military sci-fi.

V mrtvé zóně jde však nejen o akci, ale i o taktiku a strategii. Autor si dává záležet na popisu vojenských operací a střetů, což knize přidává na autenticitě a věrohodnosti. Taktika je poměrně dobře promyšlená a hojně využívá různých technologických vychytávek a specifik prostředí obřího vesmírného vrakoviště.

Hlavní lákadlem je zde bezpochyby rychlý spád děje. Od samého začátku se nenecháte od knihy odtrhnout, neboť Mařík svede čtenáře do epické bitvy mezi lidstvem a nebezpečným mimozemským nepřítelem, který hrozí vyhlazením celého života na Zemi. Akce a napětí čtenáře nutí letět skrze stránky už od začátku. Jak jeho dobrým zvykem, Mařík čtenáře uvrhne rovnou do víru dění – tentokrát začíná (lehce paradoxně) na konci Lagoského povstání. Posádce Salamis totiž zkříží cestu sám vůdce celého povstání, generál Taiwo. To je kořist, kterou si žádný voják UTF nemůže nechat ujít. Pokud jste však nabyli dojmu, že Jakub Mařík zapomněl na úhlavního nepřítele lidstva – Korzáry, tak jste na omylu. Povstalci totiž slouží pouze jako vějička, která Salamis opětovně zavede k jejímu hlavnímu poslání – pátrání potom, co jsou Korzáři zač a jak je zničit. Povstalci totiž během útěku uvíznou v mrtvé zóně způsobené výbuchem transolaritové bomby a schovají se ve vesmírném hřbitově, který tady zbyl po epickém střetu Sépianů s Korzáry.

Mezi klíčové prvky románu, jež si zaslouží pozornost, patří charaktery postav. Ty, ačkoli jsou relativně jednoduché, vystavěl autor tak, aby se čtenáři mohli rychle vcítit do jejich situace i učiněných rozhodnutí. Všichni hrdinové mají své vztahy a motivace, a i když je jejich psychologie načrtnutá velice jednoduše (zpravidla jeden problém na jednu postavu), umožňuje čtenáři se ve velkém množství postav zorientovat a sblížit se s nimi. Díky tomu lze mnohem intenzivněji prožívat děj, který stojí na akci a nekompromisním umírání. Mařík se totiž se svými protagonisty rozhodně nemaže, což jsme si mohli ověřit v minulých dílech. Tentokrát si však smrt vybere svou daň i v poměrně vysokých patrech vojenské hierarchie Salamis.

Protože jde v pořadí již o čtvrtý díl série, nelze si nevšimnout, že Mařík k látce přistupuje s precizním řemeslným přístupem. Možná by se dalo říct až příliš precizním, protože s každým dalším dílem čím dál tím více vystupuje na povrch základní schéma jeho knih, které se neustále opakuje (souboj menší lodě proti silnější, mariňácký výsadek, letecké eskamotérství pilotů či třeba drobný zádrhel v podobě zrady a intrik). Návrat ke kořenům, který Mařík V mrtvé zóně přináší, má však i svou stinnou stránku. Zatímco minulé díly vnášely do příběhu nové prvky v podobě rasy Sépianů a diplomatického jednání s nimi, tak zde jde o naprosto jednoduchou a přímočarou misi bez jakékoli okolní omáčky. A proto mnohem zřetelněji na povrch vyplývá schematičnost syžetu jednotlivých dílů série. Také je mnohem snazší uhádnout směřování některých dějových linií. Na druhou stranu základní dějový oblouk se chýlí ke konci, závěrečná bitva s Korzáry je už na dosah, a tak asi není proč se obávat toho, že by Mařík do vyjetých kolejí zapadl příliš hluboko. Pokud autor nebude sérii o Salamis zbytečně natahovat, dostanou čtenáři přesně to, co chtějí, aniž by hrozilo, že se tím přejedí.

Závěrem lze říci, že V mrtvé zóně představuje skvělou volbu pro všechny fanoušky akčních vědeckofantas­tických příběhů. Jakub Mařík se chopil pera s mimořádným umem a vytvořil knihu, která nabízí nejen zábavu, ale také napínavou a poutavou zápletku. Pokud hledáte adrenalinem nabité dobrodružství, rozhodně si tuto knihu nenechte ujít.

  • Jakub Mařík: V mrtvé zóně (UTSS Salamis 04)
  • Mystery Press, 2023
  • obálka: Lukáš Tuma
  • 352 stran, 349 Kč (v e-shopu Fantasye již za 314 Kč)
29. ledna, Jan Červenka

UTSS Salamis 04 - V mrtvé zóně

UTSS Salamis 04 - V mrtvé zóně
Vložit do pytle na zboží  Koupit 349 Kč 314 Kč