Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Utopie, nejlepší verze, Ivan Kmínek

Kmínek Ivan: Utopie, nejlepší verze

Bylo nebylo, kdesi v jedné z možných blízkých budoucností žil byl pojišťovák Viktor Kaminský, který sice věřil v nesmrtelné a osudové poslání pojišťoven, ale nebyl schopen uzavřít jedinou smlouvu. Až ho jednou přestal život bavit a rozhodl se jej ukončit… provazem. Avšak superman Martin Larden mu odstřelil oprátku laserovou pistolí, a tak začalo nerovné přátelství, které překonalo spoustu překážek a měnilo dějiny Nejlepšího ze všech světů.

Co o tomto příběhu napsat? Budu upřímný – nemám jasnou představu. Na obálce je děj románu přirovnáván k filmu Truman Show, mému oblíbenému, ale dovolím si nesouhlasit. Truman Show je o diktátu konzumní společnosti a moci televize, Utopie, nejlepší verze je o diktatuře byrokracie, přerostlé v autokracii téměř otrokářskou. Nejbližší tomuto příběhu jsou romány bratrů Strugackých, zejména první z kammererovské trilogie Obydlený ostrov (vymýváním mozků a postupem hlavního hrdiny po společenských úrovních) a určité rysy má totožné i se skvělou komedií Sexmise. Je to dáno hlavně tím, že jak Rusové, tak i Poláci mají podobnou historickou zkušenost jako my a ostřeji vnímají pocit nesvobody (u Rusů je to pravda omezené) než třeba Američané. Co se amerického filmu týče, jedině snad Smrtihlav nebo Gattaca by svou temnou a tíživou atmosférou mohly soupeřit s pocitem z Utopie. Jenže navíc k tomu je Ivan Kmínek mistrem parodie (viz dokonalé scény s různými bionty a Lardenovým příručním počítačem), životních absurdit (třeba vztah Viktora a Olgy) a detektivního odhalování vzniku malého světa pod tajemnou Sférou.

Toto všechno je smícháno ve znepokojivý salát s jemnými cherry rajčátky i s ostrými feferonkami a vy nikdy nevíte, do čeho se zrovna chystáte kousnout. Zhruba po třech čtvrtinách děje se vše otočí úplně naruby, abychom si mohli vychutnat i druhou stranu barikády, ale navzdory všem vlivům i tady nakonec zvítězí nepodchytitelná individualita a rebelie, tak nebezpečná všem zahnívajícím byrokraciím. Kniha nemá žádný velký happyend, ale i omezená vzpoura vás dokáže vzpružit, a kdo zažil dobu dřívější, vzpomene si na svá vlastní malá soukromá vítězství ve většinou marném boji s molochem reálného socialismu.

Můžeme jen doufat, že i ti mladší budou cítit z románu stejného ducha vzpoury a budou držet palce chybujícím hrdinům v nerovném boji.

  • Ivan Kmínek: Utopie, nejlepší verze
  • vydal: Triton, Praha 2006
  • obálka: Valentino Sani
  • 280 stran / 149 Kč
14. prosince 2006, Roman Paulík

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).