Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Útok titánů 6: Za vším hledej ženu. Ale co si počít s titánkou?, Hadžime Isajama: Útok titánů 6

Isajama Hadžime: Útok titánů 6

Zas poteče krev. Černobílá, ale i to se počítá. Po spíše konverzačním pátém dílu vychází akcí nabušená šestka. Na drsňácké řeči není čas, vyrážíme plným plynem rovnou na zátylky titánů!

Jen co průzkumníci vyjeli v pečlivě promyšlené formaci za zeď, hned se na ně vrhli titáni a totálně rozprášili pravé křídlo. Největším problémem pro jízdu vojáků se ale ukázala být záhadná titánka mířící skrz formaci. Nejedná programově jako ostatní jejího druhu, naopak má jasný cíl. A zdaleka to nejsou jen nováčci, s nimiž přišel čas se rozloučit.

Jedna velká jízda

Tentokrát si čtenář skoro neoddechne. Protože pětka končila právě v momentě, kdy začalo jít do tuhého, šestka začíná okamžitou řežbou. Nelze ani mluvit o rozjezdu, protože to slovo indikuje postupné zvyšování rychlosti. Isajama to ale tentokrát vytáhnul z nuly na sto hned v prvním panelu a po celé dvě třetiny svazku se nezastavil.

Drama střídá drama a udržuje čtenáře v neustálém napětí, kdo to odnese tentokrát. Ženský titán totiž na rozdíl od ostatních uvažuje. Její jednání pohání jiné motivy než běžné titání „sežer, koho můžeš“. Takže i boje s ní mají větší šťávu a od průzkumníků vyžadují více plánování, důvtipu i rychlosti, zároveň čelí většímu vnitřnímu strachu a panice. Nutno říct, jakkoli to zní necitlivě a cynicky, že i umírání postav nabralo na nápaditosti. A jestli byli titáni coby tupé nenasytné kreatury děsiví, jak velký strach asi dokáže vyvolat jedinec jejich velikosti, který přemýšlí jako člověk a průzkumníci na koních jsou pro něj jak mravenci?

Pochopitelně se zde vyskytuje vyšší počet mlčenlivých míst, které kompenzuje především výmluvná kresba. Silně působící, propracovaná a sem tam i bez zvukomalebných slov. V takových chvílích si člověk uvědomí, jak bez nich komiks ve vypjatých momentech ztichne. A jak umí řvát, když jde do tuhého.

Kouzlo retrospekce

V jednom jediném oddychovém okamžiku, který se čtenářům dostane, Isajama opět zabrousí v čase o trochu nazpět. Přibližuje čtenáři, s jakými obtížemi průzkumnická jednotka přijímala Erena mezi sebe.

„Nemysli si, že nic necítili, když na tebe tasili zbraně. Ale taky si nemysli, že toho litujou.“ – kapitán Levi k Erenovi

A je to působivé. Isajama má pro retrospekci cit. Využívá ji nejen, aby čtenáři poskytl nové a zajímavé informace a prohloubil děj, ale především proto, aby umocnil emocionální dopad dramatických a vypjatých momentů. Podobně jako když Jean Kirstein objevil mrtvolu Marca během „úklidu“ města po útoku titánů ve čtvrtém svazku, i zde si to načasoval tak dokonale, že nejednomu fandovi během vygradované brutální scény naskočí husí kůže. O to zajímavější se může finále šestého svazku jevit, když se člověk zamyslí nad japonským pojímáními individualismu v kontrastu k tomu, jak je na něj nahlíženo v západním světě. Eren totiž stojí před důležitou volbou. To, jak se rozhodne, nerozhodne pouze o vítězství či porážce nebo životě a smrti. Ale i o tom, jak se osvědčí své tváří v tvář nové jednotce.

Hadžime Isajama v pěti bodech

  1. Narodil se v prefektuře Óita v roce 1986.
  2. Útok titánů je jeho první, momentálně pokračující, manga sérií.
  3. Uvedl, že nejvíce ho ovlivnila manga Project ARMS.
  4. Na střední škole začal posílat své práce do různých soutěží.
  5. Za Útok titánů získal cenu Kodansha Manga Award.

Isajama stále šlape na plyn. Šestý Útok titánů je důkazem toho, že pozvolně výpravný universum budující pátý díl byl pouhým tichem před bouří, na které by si čtenáři rozhodně neměli zvykat. Protože ta bouře už je tady. Sedmý svazek vyjde v dubnu 2016. Stálým tempem se manga pomalu blíží k momentu, kterým skončilo stejnojmenné anime.

  • Hadžime Isajama: Útok titánů 6
  • Crew, 2016
  • překlad: Anna Křivánková
  • obálka: Hadžime Isajama
  • 196 stran, 189 Kč (v e-shopu Fantasye již za 170 Kč)
31. března 2016, Sabina Dudová

Diskuze k článku

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Útok titánů 6

Útok titánů 6
Vložit do pytle na zboží  Koupit 229 Kč 206 Kč