Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Útok titánů 16 & 17: Král je mrtev, ať žije královna, Hadžime Isajama: Útok titánů 16 & Útok titánů 17

Isajama Hadžime: Útok titánů 16

Průzkumníkům se podařilo svrhnout zdegenerovanou vládu a spálit za sebou všechny mosty. Je načase vrátit se zpátky na zem, zachránit (opět) chudáka Erena s Historiou a pokosit titány, kteří se nám dobývají na zdi.

Převrat průzkumníkům vyšel – bez Historii jakožto právoplatné dědičky královské rodiny však budou veškeré jejich snahy zbytečné. Je načase zasadit starým pořádkům poslední ránu. Levi a ostatní ale netuší, že zatímco sbírají síly na záchrannou operaci, Historia se od svého pravého otce dozvídá děsivá tajemství rodu Reissových. Podaří se Erwinovi posadit Historiu na trůn nového systému, nebo Historia rozhodne jinak?

Hadžime Isajama sedmnáctým svazkem uzavřel ark o vojenském převratu Průzkumnické jednotky. Šestnáctka i sedmnáctka jsou velmi chudé na akční scény a vesměs slouží hlavně k odhalení pár palčivých tajemství, která se celým arkem linou. Hodně se tentokrát vzpomíná na osudy jednotlivých postav – nejdříve přijde na přetřes právě Historiin otec a celá královská rodina, později i Leviho mentor Kenny a rod Ackermanů. Výsledkem je hodně povídání a figurek v pozadí, na které si člověk ještě nestihl ani zvyknout. Na jednu stranu čtenáře potěší odhalení minulosti jindy záhadných charakterů (Levi může vyprávět, ale nebude), na druhou stranu se jejich paleta neustále rozšiřuje a komplikuje. Skoro to vypadá, že si Isajama podobně jako George R. R. Martin připravuje velké množství pěšáků, již mohou v nadcházejících velkolepých bitvách bez výčitek svědomí poumírat – nehledě na to, že řada těchto postav už dávno po smrti je.

Čas na reflexi

Hrdinové Útoku titánů toho od onoho osudného prvního dne hodně zažili – a hodně přežili. Sedmnáctý svazek je přelomový nejen proto, že dovršuje politický převrat země, ale i kvůli jisté podobnosti právě s úplně prvním dílem této mangy. Rozdíl tkví v tom, že Eren, Mikasa a Armin tentokrát stojí na straně obránců, nikoli obětí. S tím, jak se vyvinuly nejen samotné postavy, ale i celá důležitost Průzkumnické jednotky a vážnost situace, čtenář vnímá, že manga se v příběhu posunula velkým kusem dopředu, i když stále ještě ukrývá mnoho neobjasněného.

Kontrast vidíme i mezi samotnými charaktery. Zatímco Eren a ostatní už několikrát utekli titánovi z tlamy a mají tudíž pár šrámů na duši, zástupci Městské policie, kteří se k Průzkumníkům přidali právě teď, protože je to v kurzu, jsou plni energie, optimismu a očekávání světlých zítřků. Že by předzvěst toho, že se těch světlých zítřků většina nedožije v jednom kuse?

Zatímco se většina postav snaží zachovat vážnou tvář a čelit nevyzpytatelným situacím, Eren si v těchto dvou svazcích prochází emoční horskou dráhou. Ale Eren byl vždy tak trochu cíťa a vedle chladných Ackermanových někdo emoce projevovat musí.

Zkušenější kresba

Isajama se zdá stále více a více jistější svým osobitým stylem. Zvlášť v akčních a flashbackových scénách si hraje s umístěním a poskládáním panelů a nešetří ani velkými dvoustránkovými obrazy. Právě na velkých plochách je znát, že si dává záležet i na detailech. Navíc s tím, jak se čtenář blíže seznamuje s historií charakterů, začíná být jasný i podobný styl jejich kresby – a to především v akčních scénách, kdy se Isajama zaměřuje víc na dojem rychlosti pohybu vojáků houpajících se na 3D manévrovacím zařízení, a ne tak moc na perfektní vyvedení distinktivních rysů v obličeji.

Hadžime Isajama v pěti bodech

  1. Narodil se v prefektuře Óita v roce 1986.
  2. Útok titánů je jeho první, momentálně pokračující, manga sérií.
  3. Uvedl, že nejvíce ho ovlivnila manga Project ARMS.
  4. Na střední škole začal posílat své práce do různých soutěží.
  5. Za Útok titánů získal cenu Kodansha Manga Award.

Hrinové se pomalu ale jistě blíží k momentu, kdy se vydají k probořené zdi Maria, aby se dozvěděli nejen tajemství ukryté ve sklepě Erenova otce, ale zacelili zeď a získali zpět podstatnou část lidského území. Útoku titánů 18 vyšel v únoru 2019 – a právě včas. Právě v něm se totiž opět láme ten moment, kdy česká distribuce mangy dohnala v Japonsku vycházející anime. Útok titánů se vrátí na obrazovky s dokončením třetí série už 29. dubna 2019.

  • Hadžime Isajama: Útok titánů 16 & Útok titánů 17
  • Crew, 2018
  • překlad: Anna Křivánková
  • obálka: Hadžime Isajama
  • 200 & 196 stran, 189 & 189 Kč (v e-shopu Fantasye již za 170 & 170 Kč)
14. března 2019, Sabina Dudová

Útok titánů 16

Útok titánů 16
Vložit do pytle na zboží  Koupit 229 Kč 206 Kč

Útok titánů 17

Útok titánů 17
Vložit do pytle na zboží  Koupit 229 Kč 206 Kč