Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Útok titánů 14: Revoluce si žádá oběti, Hadžime Isajama: Útok titánů 14

Isajama Hadžime: Útok titánů 14

Už dávno neplatí, že by ve zdech bylo bezpečno – alespoň ne pro skupinku průzkumníků, již se rozhodli vzít moc do vlastních rukou a zbavit prohnilý systém těch, kteří si v něm dělají, co se jim zlíbí. A pak že titáni jsou hlavními záporáky populární mangy.

Velitel Erwin pokoutně rozjíždí vzpouru – zatím ale staví pouze na nutnosti jejího provedení a pár teoriích, které by mohly protivládní konání ospravedlnit. Zatímco tedy jeho průzkumníci pátrají po politických tajemstvích, formuje nejistý plán na svrhnutí současné moci.

Problém titánů za zdmi odsunut na neurčito – nepřátele se vyrojili z řad lidí. Čtrnáctý svazek Útoku titánů dál hraje podle pravidel nastavených předchozím dílem a noří se do politické situace země ještě hlouběji. Mnohem více sází na komorní dramata a osobní prožitky jednotlivých postav. Po monstrózních soubojích několikametrových monster nezůstaly ani památky, od teď se bude bojovat hlavně důvtipem – a když už se tasí zbraně, tak výhradě proti ostatním lidem. Útok titánů nyní získává mnohem realističtější nádech – problematika drsných výslechů, falešných obvinění, politických vražd a neustálého ohlížení se přes rameno je totiž něco, co postrádá veškeré fantastické prvky a dějí se i v našem světě.

S nadsázkou se dá říct, že Útok titánů se v mžiku přetransformoval z temného steampunkového postapa v politickou špionáž. A šlape to skvěle. Sice je pro čtenáře trochu obtížnější držet v hlavě všechny souvislosti a orientovat se ve velkém množství postav, které se vzájemně chtějí zlikvidovat, je to ale svěží změna oproti dosavadnímu příběhu.

V rukou dospělých

Do teď se příběh soustředil hlavně na rekruty ze 104. ročníků absolventů – Erena a jeho přátele. Ti všichni jdou stranou – jsou pouhými pěšáky v šachové partii, kterou rozjela svatá trojice Erwin, Levi a Hange. Především kolem konání těchto postav se příběh motá. Omladina sice už dokázala, že se nenechá zabít při první příležitosti, ale když dojde na svrhnutí krále, je konec konců zapotřebí trochu toho dospělého dozoru. Ačkoli Eren i Historia jsou pořád ústředními postavami celého povstání (jsou jeho příčinou i žolíkem, o který se obě strany bez ustání rvou), otěže do rukou prakticky nevezmou a jen se nechají postavit tam, kam jim Levi nařídí. Fantastickým způsobem se zde ukazuje průzkumnický styl řešení problémů – bez zaváhání, do posledního muže, do posledního dechu.

„My průzkumníci v jednom kuse prohráváme – a pořád jsme tady!“ – Zoe Hange

Zaměřením na dospělé postavy se manga transformuje ve vyzrálejší kousek. A protože dostávají hodně prostoru, čtenář se o Hange, Erwinovi a Levim také více dozví. Jaké mají strašáky ve skříni, se hodí se vědět – bez varování totiž začaly vyskakovat a tasit čepele. Právě zlatý hřeb svazku, souboj mezi Levim a jeho Duchem minulých Vánoc, je scénáristickou třešničkou na dortu výborného dílu. Má spád, nápad i příchuť nostalgie, která jistě nabude na větší důležitosti ještě s dalším vývojem příběhu.

Hadžime Isajama v pěti bodech

  1. Narodil se v prefektuře Óita v roce 1986.
  2. Útok titánů je jeho první, momentálně pokračující, manga sérií.
  3. Uvedl, že nejvíce ho ovlivnila manga Project ARMS.
  4. Na střední škole začal posílat své práce do různých soutěží.
  5. Za Útok titánů získal cenu Kodansha Manga Award.

Útok titánů nabral nový směr – a je to solidní posun k novým zajímavým tématům. Isajamův svět získává na větší plastičnosti a jakkoli se dějiště jeho dramat zmenšilo, není to vůbec na škodu. Dostane se s tím totiž pod kůži čtenáři víc, než se stometrovým titánem požírajícím nebohé vojáky od Vojenské policie. Opět se totiž ukazuje, že největší monstra jsou právě lidé. Jak dlouho bude našim bažantům trvat, než jim dojde, že nepřítel se změnil, i když princip boje, tedy přežije nejsilnější, zůstal stejný? Patnáctý svazek vyšel v dubnu 2018.

  • Hadžime Isajama: Útok titánů 14
  • Crew, 2018
  • překlad: Anna Křivánková
  • obálka: Hadžime Isajama
  • 200 stran, 189 Kč (v e-shopu Fantasye již za 170 Kč)
20. května 2018, Sabina Dudová

Útok titánů 14

Útok titánů 14
Vložit do pytle na zboží  Koupit 229 Kč 206 Kč