Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Úsvit letadlových lodí stírá rozdíl mezi alternativní a skutečnou historií, Jan Kotouč: Nad českými zeměmi slunce nezapadá

Kotouč Jan: Nad českými zeměmi slunce nezapadá

Historie se ubírala jiným směrem, než tomu bylo ve skutečnosti. Zato principy vedení války zůstaly stejné. Jen s tím rozdílem, že České, respektive Česko-Slovenské, království platí za světovou velmoc s kolonií v jižní Africe a námořními základnami v Americe. Bohužel, aby k tomu mohlo dojít, musí se nejprve část světa utopit v globální katastrofě.

Na trůnu sedí Přemyslovec, z Dukly je veledůležitý námořní přístav a české (česko-slovenské) bitevníky křižují všechny světové oceány. Trochu tu utopickou idylku ale kazí problémy se zásobováním. Velká potopa sice zredukovala počty konkurenceschopných států (mnohdy trvale), ale přinesla krom nových příležitostí také starosti s nedostatkem jídla. Zejména carské Rusko je v poslední době nuceno podnikat rázné kroky k vyřešení palčivého problému opakujících se hladomorů. A i když Česko-Slovenská koruna má tolik jídla, že ho až prodává, obchodní výměna nikdy nebyla typicky ruským způsobem získávání potřebných komodit.

Schyluje se tak k válce, která může mít pouze jediný výsledek. Rusové disponují mnohem větším počtem bitevních lodí všech kategorií. V klidu tak mohou část flotily poslat k obsazení jižní Afriky a ještě jim zbyde dost síly na to, aby svou přítomností ohrožovali česko-slovenské pobřeží. Jestli tak nechce tuzemské námořnictvo skončit na dně, bude muset vsadit svůj osud a s tím i osud celého království na nevyzkoušenou taktiku masového použití letadel v námořních bitvách.

Jan Kotouč v pěti bodech

  • Narodil se roku 1987 v Praze.
  • Se svou novelou Příliš blízké setkání zvítězil roku 2008 v patřičné kategorii v Ceně Karla Čapka (v roce 2011 vyšla v upravené podobě v nakladatelství Epocha).
  • Jeho prvotinou je Pokračování diplomacie z roku 2009.
  • Přestože vystudoval obor masmédia a komunikace na New York University of Prague, ve své nejnovější knize podává velmi kritický obraz novinářů a jejich přístupu k práci s fakty.
  • Stojí v čele sci-fi klubu HMS Phantom, českého „fanklubu“ Honor Harringtonové a Davida Webera – ten je ostatně i jeho spisovatelským vzorem.

Čtenáři ví, že letadlové lodě jsou od druhé světové války veledůležitou složkou každého námořnictva. I několik desítek letadel dokáže potopit sebevětší a sebehrozivější křižník. Autor si to uvědomuje též, a tak se rozhodl cestě letadlových lodí na výsluní věnovat tento příběh.

Odmyslete si pozměněné reálie a dostanete jednoduchý válečný román ve vší tradičnosti. Partu pilotů tvoří sympatičtí mladíci s pohnutými osudy, existují zde zákulisní dohody, trocha té špionáže, napětí při výcviku, trocha klasického námořního bojování. A nakonec je zde i náležitě epická finální bitva, při níž část sympatických mladíků umře. Protože je nad slunce jasnější, jak bude vypadat ono první velké střetnutí dvou odlišných přístupů k námořním bitvám, odpadá zásadní strachování se o výsledek. V podstatě jedinou neznámou tak jsou jenom jména budoucích padlých.

Přesto však nelze novou knihu Jana Kotouče nazvat nudnou. Předvídatelný průběh příběhu by sice mohl trochu mystifikovat, nicméně i tak jde o velmi poutavé čtení. Na nějaké fandění Rusům to samozřejmě není. Zvlášť když používají zastaralou taktiku a tak vůbec. Ale je sympatické, že vzdor tomu se v řadách zkostnatělého carského námořnictva vyskytují jednotlivci až moc dobře chápající význam moderních technologií a jejich potenciál ve vojenském využití. Díky tomu nevypadá tento román jako souboj hodného Davida se zlým Goliášem, byť by se samozřejmě na realističnosti obou stran dalo mnohem víc zapracovat. Nad českými zeměmi sice slunce nezapadá, ale výborně zvládnutý otevřený konec naznačuje, že jednou by mohlo. A vůbec by nevadilo, kdyby byl Jan Kotouč u toho.

19. května 2016, Tomáš R. Tokoš

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Nad českými zeměmi slunce nezapadá

Nad českými zeměmi slunce nezapadá
448 Kč 403 Kč