Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Usekli jí ruce, protože věřila v něco víc, Stephanie Oakesová: Posvátné lži Minnow Blyové

stephanie-oakesova-posvatne-lzi-minnow-blyove

Na pulty českých knihkupectví přichází lehce kontroverzní novinka od Hostu, ve které Stephanie Oakesová odhaluje témata, o nichž se příliš nemluví – následování slepé víry, sektářství a to, jaké mohou mít následky. V žánru young adult pak tato kniha patří mezi originály a Minnow Blyová má potenciál stát se jednou z hrdinek s velkým H. Podaří se jí to?

Následovníci keviniánské církve žijí odtrženi od ostatního světa hluboko v lesích a vedou svůj vlastní život, ve kterém panují velmi tvrdá pravidla. Jakákoliv neposlušnost se tvrdě trestá. Sedmnáctiletá Minnow Blyová v této společnosti strávila dvanáct let. Brzy však zjistila, že se dá žít i jinak, a za touhu po svobodě tvrdě zaplatila – svýma rukama, které jí byly useknuty.

Osada Keviniánů ale nyní skončila v plamenech a Minnow doufá, že se její život obrátí jen k lepšímu. Dostává se ale do ženské věznice, ve které musí počkat na ortel soudu. Bezruká dívka je tak odkázána na vlastní schopnosti a soucit druhých. Dokáže se Minnow vyrovnat s tvrdou minulostí a postavit se na vlastní nohy, než bude příliš pozdě a odsoudí toho nepravého?

Cesta za slepou vírou

Stephanie Oakesová zasadila děj své knihy do realistického světa, konkrétně do Spojených států. Příběh se odehrává hned v několika časových rovinách a je vyprávěn v ich-formě. Hlavní hrdinka popisuje vše, co se děje v současnosti, a zároveň to prokládá retrospektivním vyprávěním, které mnohé věci vysvětluje a je velmi důležité pro pochopení závěru příběhu. Kapitoly jsou krátké, rázné a rychle ubíhají. Autorčin styl psaní je velmi čtivý, v těch správných místech Oakesová mistrně graduje napětí.

Stephanie Oakesová v pěti bodech

  1. Pracuje jako knihovnice a učitelka na střední škole.
  2. Studovala poezii na Eastern Washington University, kde se zabývala i YA literaturou.
  3. Za svou prvotinu Posvátné lži Minnow Blyové byla nominovaná na cenu William C. Morris YA Debut Award.
  4. Její prvotina se dostala i do výběru Booklist Editors’s Choice a New York Public Library Best Books for Teens.
  5. V roce 2017 jí v originále vyjde další román, The Arsonist.

I když je kniha řazena k žánru young adult, zároveň má i nálepku psychologický thriller, kam také bezesporu spadá. Samotný námět knihy je velice temný a není určen pro psychicky slabší povahy. Velká část příběhu se odehrává v Osadě následující keviniánskou víru – jde v podstatě o sektu, ve které platí velmi tvrdé podmínky. Autorka zde ukazuje následky slepého následování falešných proroků, a to velmi drastickým způsobem. Nebojí se zacházet do detailů a představuje jak fyzické tresty, tak i trend mnohoženství a mnohé další. Je třeba počítat s fyzickým násilím – hned ze začátku knihy totiž hlavní hrdinka přijde o obě ruce a v průběhu příběhu přibydou i další tresty.

Drž se, Minnow!

Velmi důležitým aspektem celé knihy je její psychologická stránka. Autorka se zaměřila především na hlavní hrdinku a její prožitek z celé zkušenosti. Ze začátku čtenář nachází vyděšenou dívku, která sotva přežila a je okamžitě umístěna do věznice. I když Minnow tráví velkou část příběhu právě tam a autorka popisuje běžný život vězně, velmi často se hrdinka obrací i do své mysli a snaží se vyrovnat s tím, co se stalo, a čtenáři tak poodhaluje bolestivé vzpomínky. Jednou z velmi důležitých věcí je i její vztah s chlapcem, který není členem sekty, a následné důsledky. Díky tématu slepé víry tu dochází i k jejímu střetnutí s názory klasického křesťanství, což přináší do příběhu lehce psychologický nádech.

Posvátné lži Minnow Blyové jsou velmi pozoruhodnou knihou, která by rozhodně měla získat více pozornosti – ať už kvůli problematickým tématům, o kterých je nutno mluvit, či samotné hlavní hrdince, která ukazuje, že je nejdůležitější věřit především v sebe sama. Nelze si nevšimnout ani velmi zdařilého grafického zpracování, které se k příběhu velmi hodí. Milovníci psychologických thrillerů, kteří se nebojí temnějších témat, si Posvátné lži Minnow Blyové rozhodně užijí.

  • Stephanie Oakesová: Posvátné lži Minnow Blyové
  • Host, 2017
  • překlad: Alžběta Kalinová
  • obálka: Kristin Smith
  • 367 stran, 329 Kč
20. července 2017, Kateřina Kopišťová