Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Usagi Yojimbo po dvacáté třetí, tentokrát s cechem vrahů za zády, Stan Sakai: Most slz (Usagi Yojimbo 23)

Sakai Stan: Usagi Yojimbo 23 - Most slz

Málokterá z dnešních populárních komiksových sérií si drží po celou svou existenci tak vysokou úroveň jako dobrodružství antropomorfního králičího samuraje od Stana Sakaie. Za těch pár let, co u nás vychází, se už okolo Usagiho vytvořila solidní základna žádostivých fanoušků, kteří si dávno zvykli považovat jeho kvalitu za samozřejmost a netrpělivě vyčkávají každé další pokračování. Naštěstí Crew nenechává věrné fanoušky nikdy dlouho čekat.

Nejnovější kousek je v pořadí už dvacátý třetí, nese jméno Most slz a stejně jako dvacet dva předchozích knih, obsahuje vše, co si čtenáři na Usagim oblíbili. A ne, stále se to ještě neomrzelo. V celkem sedmi příbězích se objeví spousta napětí, soubojových scén, morálních rozhodnutí, a jak je v sérii zvykem, i mnoho starých známých vedlejších postav. Tentokrát mají ovšem skoro všechny příběhy i jednoho společného jmenovatele, který je už pravidelným čtenářům dobře znám – a tím je přítomnost členů cechu nájemných vrahů Koroshi.

Ti se vyskytují napříč knihou, ať už jakožto hlavní aktéři, či figurky v pozadí. Smrt je jejich povoláním, a protože jim Usagi už nějakou chvíli kazil kšefty, nevyhnutelně došli k názoru, že je čas se s ním vypořádat po svém. Netřeba zmiňovat, že v nebezpečí se tak ocitnou i jeho blízcí. O krev proto nebude nouze a navzdory tomu, jak celá komiksová série začínala, Most slz už není čtením pro děti. Idealismus se postupně vytratil a záporáci jsou skutečně bezcitní a krutí. Přesto ale dojde i na momenty, kdy stín smrti nad Usagim nevisí a kdy se nejen dočká zasloužené chvíle odpočinku, ale na závěr i romantické linky.

Stan Sakai v pěti bodech

  1. Narodil se v Kyótu, ale vyrůstal na Hawaji.
  2. Studoval Art Center College of Design v Los Angeles.
  3. Příběhy Myamota Usagi začaly vycházet už v roce 1984.
  4. Vytvořil i futuristický spin-off jménem Space Usagi (Vesmírný Usagi, Crew 2014).
  5. Obdržel Eisnerovu cenu za lettering.

Temnějším emocím je přizpůsobena i kresba, třebaže její jádro zůstává samozřejmě od začátku série bez radikálnějších změn. Nyní je ale často ve vypjatých chvílích ostřejší a detailnější a to především v dramatických soubojových momentech, jako je třeba setkání s Inazumou. V takových případech působí i kresba sama o sobě zlověstným dojmem.

Nový Usagi obsahuje sebrané sešitové vydání z roku 2009, od čísla 94 až po číslo 102. A něco tak významného jako jubilejní sté číslo (pod hlavičkou Dark Horse) přece nesmí zůstat bez oslavy. Ta se v Mostu slz také nachází, konkrétně ve formě komiksového vyobrazení galavečera na Stanovu počest, při jehož tvorbě se vystřídalo hned několik kreslířů a scénáristů jako Jeff Smith (Kůstek) či Frank Miller (Sin City). Kvalitou se sice zbytku komiksu nevyrovná, je ale zajímavé sledovat autory, jak si předávají štafetu příběhu.

Stan Sakai snad ještě nenapsal díl, který by jeho příznivce zklamal a Most slz jím též nebude. Nic co dělá Usagiho populárním, v něm totiž nechybí, zato navrch přibývají vypjaté emoce, selhání a situace, při kterých bude čtenáři postav až líto – holt nemůže být ušák vždy vítězem. Takže je to vlastně „jen“ další brilantní standartní Usagi. A díky za to.

  • Stan Sakai: Most slz (Usagi Yojimbo 23)
  • Crew, 2015
  • překlad: Ľudovít Plata
  • 248 stran, 289 Kč (v e-shopu Fantasye již za 269 Kč)
7. dubna 2015, Jan Holan

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Usagi Yojimbo 23 - Most slz

Usagi Yojimbo 23 - Most slz
Vložit do pytle na zboží  Koupit 289 Kč 260 Kč