Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Umberto Eco líčí dějiny na rovinu, Umberto Eco: Dějiny legendárních zemí a míst

umberto-eco-dejiny-legendarnich-zemi-a-mist

Jedním z nejnovějších děl italského historika a spisovatele Umberta Eca je bezmála pětisetstránkový, velký a podrobný výklad o legendárních zemích a místech v podobě jeho další knihy. A když tento svazek čtenáři dorazí na křídovém papíře a s podmanivou Coleovou obálkou, jež člověka snadno okouzlí, hned pozná, že nepůjde o pouhé románové čtení.

Umberto Eco v samém úvodu prohlašuje, že Dějiny legendárních zemí a míst se zabývají zeměmi místy, které vedly ke vzniku přeludů, utopií a iluzí. Italský spisovatel své slovo drží a v následujících kapitolách tak člověku předkládá vyčerpávající informace zrovna o mnoha kultovních lokacích.

Eco přitom čtenáři přináší zcela objektivní data – sice místy vystoupí z úlohy vysoce intelektuálního vysokoškolského učitele historie a pronese pár vět i sám za svou vlastní osobu, jinak se ale striktně drží toho, co si o dané problematice nastudoval. Nehraje si na žádného soudce a nepředkládá zbytečné závěry, pouze shrnuje fakta do podoby, jež je dnešnímu čtenáři mnohem bližší.

Na počátku byla placka. Nebo ne?

Dějiny legendárních zemí a míst obsahují celkem patnáct kapitol, z nichž každá pojednává o něčem jiném, ačkoli v základu mají stejné rozložení – Eco každou kapitolu zahajuje svým úvodním vyprávěním, v němž se snaží sumarizovat své poznatky a přidat k nim i nějaký komentář. Druhá část kapitoly se skládá z všelijakých úryvků knih či spisů, které mají s danou problematikou co dočinění. Čtenář si tak může v jednu chvíli číst o vzniku mýtů, legend nebo iluzí v podání italského historika, a ve druhé například Aristotelovy nebo Platónovy texty. Informace jsou na jednu stranu podané stručně a srozumitelně, ale přitom je jich vyčerpávající množství, až se začne člověk trochu ztrácet.

Umberto Eco v pěti bodech

  1. Je jedním z nejvýznamnějších představitelů postmoderny.
  2. Po ukončení svého studia se stal nakladatelským redaktorem.
  3. Nyní učí na univerzitě v Bologni a často přednáší na univerzitách v Miláně, Paříži a New Yorku.
  4. V češtině mu vyšlo dosud šest románů a šestnáct odborných prací.
  5. Jeho nejnovějším vydaným dílem v České republice je Zpověď mladého romanopisce.

Eco začíná Plochou zemí a protinožci, pokračuje Atlantidou, Mu a Lemurií nebo Zeměmi hojnosti a končí kapitolou Románová místa a jejich pravdivost. Každý si z nich najde tu, která je mu nejbližší ze všech. Náruživé čtenáře by mohla zaujmout právě ona výše zmíněná Románová místa a jejich pravdivost, kdo se zajímá o historii, může nakouknout pod pokličku legend v kapitole Země Homérovy a sedm divů světa. A ti, kteří viděli třetí díl Indiana Jonese a ptají se, co pořád všichni mají s tím Svatým grálem, najdou odpověď v kapitole nazvané prostě Putování grálu.

Malá encyklopedie

Co stojí u tohoto díla nepochybně za zmínku, jsou všudypřítomné obrazové ilustrace a přílohy, které dávají s Ecovým odborným textem a kvalitním křídovým papírem knize punc malé encyklopedie, i když jí tak přímo není. Koneckonců, o tom, že se jedná o velmi odborně a pečlivě zpracovanou knihu, se může čtenář přesvědčit na samém konci, kde jsou na dvaceti stránkách vypsány rejstříky autorů, umělců, ilustrací a bibliografií.

Dějiny legendárních zemí a míst jsou tak vhodnou publikací pro každého, kdo se alespoň trochu zajímá o historii a koho lákají nové poznatky, jež mu mohou pomoci v budoucnu okouzlit své spolužáky, kolegy v práci či rodinné příslušníky.

  • Umberto Eco: Dějiny legendárních zemí a míst
  • Argo, 2013
  • překlad: Jindřich Vacek, Helena Lergetporer, Pavel Štichauer
  • obálka: Thomas Cole
  • 270 stran, 299 Kč
12. ledna 2014, Vojtěch Hamerský

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).