Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Tři školy, tři protivníci, ale jen jeden může zvítězit. Kdo ovládne koření Duny?, Brian Herbert, Kevin J. Anderson: Navigátoři Duny (Školy Duny 3)

Herbert Brian & Anderson Kevin J.: Nasvigátoři Duny

Každý příběh má svůj konec a ten svůj mají i Školy Duny. Strhující finále vychází z cyklu o velkých školách vesmíru a pomalu připravuje půdu pro události, které se odehrávají v hlavní sérii Franka Herberta, v Duně. Bitva o budoucnost lidstva, kde se rozum střetává s fanatismem, může začít…

Navigátoři Duny uzavírají další doplňující příběh ze světa, který přivedl k životu Frank Herbert. Originální a stále ceněná série o pouštní planetě Arrakis zůstala po autorově smrti nedokončená. Jeho syn Brian ale společně s Kevinem J. Andersonem příběh dokončili a napsali další řadu románů vycházející z ojedinělé sci-fi série. Navigátoři Duny jsou závěrečným dílem točícím se okolo významných škol.

Navigátoři Duny se odehrávají asi sto let po služebnickém džihádu a rozehrávají vážnou hru o tom, kdo bude stát v čele všech a kam povedou všechny cesty. Příběh celé knihy, ale i trilogie, zachycuje významné události, v jejichž čele stojí tři mocenské skupiny – Sesterstvo, Mentanti a Navigátoři. Jejich tři vůdci společně se svými spojenci řeší otázky vlády, politikaření a intrik. A za dosažení svého cíle jsou schopni udělat cokoli. Zničit, zradit ale i zabít.

Brian Herbert a Kevin. J. Anderson v pěti bodech

  1. Brian Herbert je syn amerického spisovatele Franka Herberta.
  2. Společně s Kevinem J. Andersonem pokračují ve sci-fi sáze Duna.
  3. Kevin J. Anderson je ve světě známý díky svým průvodním románům k sérii Star Wars nebo k seriálu Akta X.
  4. Anderson je původním autorem série Sága sedmi sluncí.
  5. Od roku 1993 bylo mezi bestsellery 32 Andersonových románů.

Příběh je vyprávěn z pohledu několika postav, ale nejvýznamnější tři jsou již zmínění vůdci – imperátor Roderick, Josef Vemport, majitel obchodní společnosti Venhold a Manfort Torondo, šéf zfanatizované skupiny služebníků, která odmítá jakoukoli technologii. Roderick pochází z rodu Corrinů a post imperátora dostal poté, co byl jeho bratr zabit Josefem Vemportem. Vztah mezi těmito dvěma silnými postavami je výrazně napjatý, plný emocí a vzájemného nepochopení. Roderickovo chování je tak díky osobnímu zaujetí na hraně a často činí rozhodnutí, která nejsou úplně v zájmu Impéria. Naproti tomu se Josef Vemport snaží jednat na základě rozumu a jít si za svým cílem, který se nese ve znamení moderních technologií. Pokud mu ale začne někdo házet klacky pod nohy, nebrání se použít i násilnějších prostředků.

Vztah mezi imperátorem a ředitelem obchodní společnosti dokáže ovlivnit mnohé události a také i jednání dalších jedinců. Tím nejvýraznějším je Manford Torondo, který si okolo sebe vytvořil uzavřenou bublinu plnou fanatiků. Svým jednáním, projevem i charismatem dokázal z lidí okolo sebe vytvořit jednolitou masu, která oddaně a bez racionálního uvažování následuje svého vůdce i za cenu obrovských ztrát.

Celá kniha je značně rozsáhlá a autoři dávají prostor nejen třem hlavním protagonistům, ale i dalším zajímavým postavám, které pomáhají utvářet děj. Převažují hlavně dialogy, v nichž se plánuje, intrikuje a vymýšlí postupy, jak dosáhnout určitého cíle. Příběhu ale nechybí ani akční a napínavá stránka, kterou zastupují bitvy jak na pevnině, tak i ve vesmíru. Dosáhnout vítězství může ale pouze jedna strana, a pokud je čtenář znalec původní série, je mu hned jasné, kdo se postaví na stupínek vítězů. A právě tohle vítězství rozhodne o budoucím vývoji Impéria.

Hlavní dějová linka Navigátorů Duny je často obohacena těmi vedlejšími, které naštěstí nemají roli zbytečně natahovaného příběhu. Spíše naopak. Autoři se nejvíce zaměřili na hodně bouřlivý vztah mezi Harkonneny a Atreidy a také na dějovou linku zaměřenou na poslední myslící stroj jménem Erasmus. Celá kniha je pak obalena pozoruhodnými myšlenkami týkajícími se lidství, života nebo přežití. Nechybí ani zamyšlení nad budoucností nebo uvědomění o tom, co je pro živou bytost důležité, aby byla šťastná a vedla plnohodnotný život.

Navigátoři Duny, stejně jako celá trilogie, mají zajímavý, lehce uspěchaný konec. Jedna velká historická linie ale byla ukončená a při porovnání s jinými knihami, které autoři napsali, patří rozhodně k tomu nejpovedenějšímu. Zda se Brian Herbert a Kevin J. Anderson k univerzu Duny opět vrátí, ukáže čas. Námětů by bylo určitě mnoho.

  • Brian Herbert, Kevin J. Anderson: Navigátoři Duny (Školy Duny 3)
  • Baronet, 2017
  • Překlad: Dana Chodilová
  • Obálka: Emil Křižka
  • 552 stran, 449 Kč (v e-shopu Fantasye již za 404 Kč)
13. června 2018, Tereza Vršková

Navigátoři Duny

Navigátoři Duny
Vložit do pytle na zboží  Koupit 599 Kč 539 Kč