Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Ve stínu bohů: Tragická sonda do života postav, Rachel Dunne: Ve stínu bohů (Spoutaní bohové 1)

Dunne Rachel: Spoutaní bohové 1 - Ve stínu bohů

Před dávnými věky došlo ke konfliktu mezi Rodiči, stvořiteli Fiateri, a jejich potomky, Dvojčaty, která trpěla utkvělou představou, že ona by svět dokázala stvořit o poznání lépe. Celý pokus o převrat však skončil fiaskem, načež byla Dvojčata zbavena moci a uvězněna. Jejich ideály ovšem nezůstaly zcela zapomenuty a našly si příznivce v malém, ale vytrvalém kultu, který celá staletí pomalu, pomaličku hledá způsob, jak své bohy zpátky přivést opět k moci. Zdali se jim to podaří či nikoli, se v úvodním díle plánované trilogie sice nedozvíte, za to se můžete těšit na sérii pohnutých osudů nesourodé, avšak zajímavé party postav.

Úvodní stránky Ve stínu bohů čtenáře přenesou do doby, kdy se výše zmiňovaný kult konečně blíží ke svému dlouholetému cíli. Než však dojde k nějakému dějovému progresu, přináší román hlavně exkurzi do tragického života několika hlavních postav. Každé z nich autorka v určitých intervalech věnuje kapitolu, v níž nastiňuje dané události z jejich úhlu pohledu, tedy dělá v podstatě to samé, co ve svých knihách třeba G. R. R. Martin nebo Peter V. Brett.

Hlavní hrdinové tudíž dostávají přehršel prostoru a čtenář v konečném důsledku spoustu času na to, aby si k nim vytvořil nějakou vazbu. Seznámí se tak postupně se seveřanem Scalem, dvojčaty Rorou a Arem, ješitným knězem Jorosem a mágem Anddyrem i poutníkem Keirem. Posledně zmiňovaný si po celou dobu vlastně jen putuje, cosi hledá a jeho dějová linie působí nejvíce dojmem toho pátého kola u vozu, aby se z něj v dalších knihách (snad) vyklubala klíčová postava. Autorka navíc téměř vůbec nepracuje s flashbacky, takže se vše dozvídáte v reálném čase a v knize se v důsledku toho objevuje několik velkých časových posunů. Vše ale probíhá v rámci zachování přehlednosti.

Když si hlavní dějová linie hraje na schovávanou

Obdobně zastrčeně jako nebohý Keiro působí i hlavní dějová linie, jež by se po přečtení knihy dala shrnout zhruba do dvou vět. Což může pro mnohé představovat asi největší úskalí celého počinu. Ve stínu bohů tak působí hlavně jako prequel, díky němuž čtenář získá citovou vazbu k postavám a jakž takž se zorientuje v mechanismech nového světa, aby v závěru zaznamenal drobný posun v hlavním příběhu a získal nástin toho, co na něj čeká v dalším pokračování.

Pro někoho může být tato skutečnost důvodem, proč této prvotině ubrat body, obzvlášť pokud očekává v závěru nervy rvoucí vyvrcholení, epickou bitvu a šokující odhalení. Nic podobného se zde neodehraje. Na druhou stranu se jeví jako nespravedlivé vynášet příliš tvrdé soudy nad prvním dílem z plánované trilogie. Kniha je totiž dostatečně čtivá a postavy dostatečně zajímavé na to, aby čtenář měl motivaci sáhnout po druhém dílu, který už by snad mohl svou pozornost přesunout také více k samotnému jádru pudla.

Rachel Dunne v pěti bodech

  1. Mladá Američanka, která momentálně žije na chladném americkém Středozápadě.
  2. Její vášeň ke psaní úzce souvisí se skutečností, že nesnáší zimu a zbožňuje aktivity, při nichž se může ukrývat v teple domova.
  3. Prvotina Ve stínu bohů se probojovala do semifinále soutěže Amazon Breakthrough Novel Award 2014, což umožnilo její následné vydání.
  4. Druhý díl s podtitulem Bones of the Earth vyšel v originále v červnu 2017.
  5. Považuje se za hrdou majitelku obrovského psa.

Drobný problém představují i výše zmiňované náboženské rozpory. V celé knize místy není úplně jasné, která ze dvou stran představuje problém. Zastánci obou proudů mívají dost problematické metody, někteří vyznavači z obou táborů působí jako nebezpeční fanatici… Příběhu tak prozatím schází jasný antagonista, i když závěr nepřímo naznačuje, kdo by jím měl být. Stejně ale jako v případě hlavní dějové linie si na něj bude muset čtenář ještě chvíli počkat.

Hloubková sonda do duše postav

Samotný svět Fiatery, zprostředkovaný očima postav, působí relativně zajímavě. Román nepřetéká množstvím ras a národů, ale disponuje několik zajímavými sociálními vrstvami (jako obyvatelé kanálů), které dokáží upoutat pozornost. Absence rozvětveného a složitého světa ostatně nemusí být nutně na škodu, minimálně se díky tomu čtenář internalizuje jednotlivé skutečnosti a má dost času na to všechno řádně zpracovat.

Debut Rachel Dunne tak přináší zajímavý příspěvek do rodiny fantasy trilogií, který nejlépe charakterizují slova někdy příště. Kniha představuje totiž primárně hloubkový rozbor života hlavních hrdinů, na pozadí jejichž životů se někde, kdesi v dálce, rýsuje globální problém alias hlavní dějová linka. Děj tak jede spíše v komorním módu, bez velkých zvratů a převratů, za to ale nabízí čtivou sondu a lehkou ochutnávku toho, co může být. Na to, jestli autorka dokáže nastoleného potenciálu využít a vše řádně rozjet v druhém díle, si nezbývá než počkat. Šanci si ale tahle prvotina určitě zaslouží, minimálně pro její zajímavé hrdiny.

  • Rachel Dunne: Ve stínu bohů (Spoutaní bohové 1)
  • Talpress, 2017
  • Překlad: Martin Boček
  • Obálka: Tibor Paštrnák
  • 456 stran, 399 Kč (v e-shopu Fantasye již za 359 Kč)
14. listopadu 2017, Adéla Košařová

Spoutaní bohové 1 - Ve stínu bohů

Spoutaní bohové 1 - Ve stínu bohů
Vložit do pytle na zboží  Koupit 399 Kč 359 Kč