Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Tomáš Kosek to má za pár. Kotleta zadrnká Temné blues v New Orleans , František Kotleta: Temné blues v New Orleans (Tomáš Kosek 4)

F8F188A6-A357-409F-8F04-C1A7F81C7CC4

Ty tam jsou časy Příliš dlouhé swingers party. Bývalý akademik, současný okultní detektiv a miláček afrického boha plodnosti Bakulgy Tomáš Kosek už přišel o takřka celý někdejší ansámbl detektivní kanceláře Kouda. Zato má na krku dvě těhotné ženy, které nejdou pro ránu daleko. Ačkoli ho po jejich boku čeká ještě dlouhá kariéra, autor se rozhodl jejich osud čtvrtou knihou ze série uzavřít. Ale nebojte, pořád to bude hodně temné blues.

František Kotleta vystavěl svou sérii o Tomáši Koskovi na jednoduché premise: co kdyby všechny ty bájné magické systémy, kolik jich na planetě máme, skutečně fungovaly? V předchozích třech knihách jsme se díky tomu podívali na zub třeba kouzlům z Afriky, z Asie, z Kuby a no… třeba i z Ústí nad Labem. V posledním, čtvrtém svazku tomu bude nejinak.

Délkou a propracovaností vévodí čtyřce úvodní novela Temné blues v New Orleans, která dala celému svazku jméno. Koska si tady zavolá CIA, aby prověřil podivná zmizení amerických vojáků v bažinách Louisiany. Těšte se na subversivní blues, hodně silný rum a na magické zombie. I následující příběhy – z Arábie, z autorových rodných Jeseníků i z místa Koskova posledního spočinutí na Réunionu – ovšem stále baví. Jistě, kvalita a zajímavost jednotlivých vyprávění je kolísavá, tak to ale v povídkových sbírkách chodí vždycky, protože všichni čtenáři si pokaždé najdou něco, proč se jim ten či onen příběh líbí více než jiné. Při zběžném pročtení čtenářských databází je vtipné, že právě ty příběhy, které někteří zatracují, jsou zase jinými vyzdvihovány jako top.

František Kotleta v pěti bodech

  1. Pochází z Bruntálu.
  2. Dle fiktivního životopisu je o jeho životě známo pouze několik útržků, které obyvatelé Bruntálu sdělují pouze za tučné úplatky a zásadně šeptem.
  3. Tak například se mluví o tom, že kvůli konfliktu s Policií ČR se Kotleta dostal na dva roky do vězení v Heřmanicích, kde se seznámil s dílem Jiřího Kulhánka a ihned se stal jeho velkým obdivovatelem.
  4. Jeho bibliografie se utěšeně rozrůstá tempem jedna až dvě knihy ročně a dnes už čítá takřka dvacet svazků.
  5. Podle posledních informací je jeho pravé občanské jméno Leoš Kyša. Kdo je ale tenhle floutek, to nikdo neví. Říkat mu budeme pořád stejně Kotleta.

Lákadlem na Temné blues v New Orleans tedy zůstává autorův nezaměnitelný styl psaní podle české akční školy a samozřejmě postava samotného hlavního hrdiny. A ačkoli by si lačný čtenář jistě přál další a další příběhy Koskovy party, třeba i s dětmi na krku, je jasné, že ty nejzajímavější magické systémy už jsme stejně viděli a Kotletu by čekalo nejspíš jen opakování téhož mustru stále dokola, proto se rozhodl hrdinovu kariéru s gustem ukončit.

Magie ze všech koutů zeměkoule

Jak autor v nezvykle emotivním doslovu přiznává, Příliš dlouhá swingers party a její pokračování byly vždycky v něčem trochu jiné. Zatímco akce, hlášky a sex byly v díle jesenického Mauglího přítomné vždycky, zde byly podbarvené právě bohatým základem z reálného světa, a sice paletou skutečných magických systémů. Kotleta tak v literárních eskapádách nejen užitečně zúročil svůj dlouholetý koníček (ostatně v občanském životě byl jednu dobu předsedou klubu skeptiků Sisyfos, v rámci fantastiky lze připomenout i jeho seriál článků o magii v časopise Pevnost), ale především je ze stránek znát, že ho práce s magií a mytologií jednoznačně baví.

I díky tomu (a jistě, samozřejmě i díky všem těm explicitním sexuálním scénám) si knihy o Koskovi našly specifický okruh čtenářů, ke kterým promlouvají více než autorovy jiné počiny. Právě tuto sortu hrdinův konec zamrzí asi nejvíce, jak ale bylo řečeno výše, každý protagonista jednou musí pověsit řemeslo na hřebík. A kdoví, třeba vstanou noví hrdinové a byznys s magií pokvete nejprodávanějšímu tuzemskému spisovateli fantastiky dál v nějaké nové knize.

  • František Kotleta: Temné blues v New Orleans (Tomáš Kosek 4)
  • Epocha, 2022
  • obálka: Luis Royo
  • 416 stran, 349 Kč (v e-shopu Fantasye již za 314 Kč)
5. května 2023, Jan Nohovec

Temné blues v New Orleans

Temné blues v New Orleans
Vložit do pytle na zboží  Koupit 349 Kč 314 Kč