Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Tlukot Srdce zimy rozproudil dějové linky Kola času, Robert Jordan: Srdce zimy (Kolo času 9)

Jordan Robert: Kolo času 9 - Srdce zimy

Ti, kdo dorazili po cestě této dlouhé fantasy série až k devátému dílu, bezpochyby pochopili, že spíš než o oddělené romány se jedná o jediný monumentální celek, v němž každá kniha tvoří jen více či méně nahodilý výběr částí příběhu, které je zrovna třeba odvyprávět. Srdce zimy je přesně takové. Ale po dlouhé době to vypadá, že věci se pomalu začínají opět hýbat.

Po nabitém čtvrtém a pátém díle se tempo Jordanova příběhu v posledních dílech poněkud rozvolnilo – třebaže to autorovi nezabránilo připravit pro své čtenáře vždy výbušné finále. Různé dějové linky se rozvíjely a rozvíjely, ale jejich vysvětlení či vůbec nějaký postup se zdály v nedohlednu. V devátém díle se ovšem konečně odehraje řada klíčových událostí pro vývoj celé ságy – třebaže ostatní hrdiny jako například Egwain nebo Perrina musí příběh kvůli nedostatku prostoru do značné míry ignorovat. Koneckonců děj Srdce zimy se částečně odehrává paralelně s předchozí Cestou nožů.

V devítce se především vyřeší milostná zápletka Randa a jeho tří žen. Jordan tím sice nijak neoslabí tón prapodivnosti ve vztazích mezi jeho ženskými a mužskými postavami – pokud něco, zvláštní rituál, v němž se Aviendha s Elain stanou prvními sestrami, k celé bizarnosti jen přispěje – ulehčí tím však alespoň všem čtyřem zúčastněným v jejich chování. Rand se tak může alespoň na chvilku opět uvolnit. Než ho děj donutí, aby se opět zatvrdil.

Robert Jordan v pěti bodech

  1. Narodil se v roce 1948 v Jižní Karolíně a zde i v roce 2007 zemřel.
  2. Jméno Robert Jordan je pseudonym, jeho pravé jméno zní James Oliver Rigney, Jr.
  3. Psal také jako Reagan O’Neal, mimo jiné i romány o Conanovi.
  4. Právě jako Robert Jordan stvořil rozsáhlou sérii Kolo času, která se řadí k jedněm z nejslavnějších „nekonečných“ ság epické fantasy.
  5. Kolo času autor nestihl před smrtí uzavřít a poslední tři knihy (z nichž ta závěrečná vyšla v USA v roce 2013) za něj dokončil spisovatel Brandon Sanderson.

Značného vývoje také dospěje Matova dějová linka. Nejen, že mladý hrdina začne plánovat odchod z okupovaného Ebon Daru, ale navíc dojde konečně k představení jeho budoucí manželky, Dcery devíti měsíců. Vyprávění ze Seančany okupovaného města navíc přinese mnoho dalších detailů o tom, jak funguje seančanský svět a jaké plány vlastně má Trůn devíti měsíců v zemích, kde se děj Kola času odehrává.

V neposlední řadě Robert Jordan vyšle část svých hrdinů do dosud nepopsaného města Far Maddingu, takže se na mapě jeho světa vybarví další prázdný bod. Detailní popis nových kultur je jedna z věcí, které Jordanovi jdou nejlépe, a tady má i tentokrát prostor se vyřádit. Není od věci zmínit, že právě s tímto místem je úzce spjata také věkovitá Aes Sedai Kadsuane, takže i ona (a některé další sestry, které se v současnosti nachází Tar Valon) budou v příběhu hrát jistou roli.

Ledy se pohnuly

K závěrečnému čtrnáctému svazku má Kolo času ještě značně daleko, devátý díl ale naznačuje, že ledy se pomalu hýbají. A třebaže se díky znovuoživení z rukou Temného dostává do hry i mnoho dávno mrtvých záporných postav, takže se to Stínem hemží všude, kde to jen trochu jde, vypadá to, že se pomalu a jistě začíná někde v pozadí připravovat i konec ságy a autor pomalu přemýšlí, jak ten přehršel rozvyprávěných dějových linek svázat dohromady. Víc než co jiného to ostatně dokazuje mohutná finálová bitva, jíž Jordan bezchybně popisuje očima mnoha jejích významných účastníků a která bude mít na svět Kola času ještě dalekosáhlé následky.

Vývoj v ději, vývoj v charakterech některých postav, nové kultury a velká akční finálová bitva – to všechno slibuje Srdce zimy. Doufejme, že v nadcházejícím svazku s názvem Křižovatka soumraku Robert Jordan nastolené tempo neztratí a děj bude ubíhat jako o závod.

  • Robert Jordan: Srdce zimy (Kolo času 9)
  • Fantom Print, 2014
  • překlad: Dana Krejčová
  • obálka: Luis Royo
  • 416 stran, 499 Kč (v e-shopu Fantasye již za 349 Kč)
26. února 2015, Jan Nohovec

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).