Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Timothy Zahn vzkřísil postavu, která ho přivedla ke Star Wars, Timothy Zahn: Thrawn

Zahn: Star wars - Thrawn

Thrawn se stal záporákem pro první knižní sérii ze světa Star Wars, která vznikla po natočení původní filmové trilogie. S novými filmy přicházejí i nová literární dobrodružství a nezapomnělo se ani na velkoadmirála Thrawna.

Děj se vrací na samotný počátek příběhu, kdy se geniální stratég Thrawn připojil k Impériu, tudíž s udělením hodnosti velkoadmirála příběh knihy končí. Hnacím motorem vzniku původní série o Thrawnovi byl pokles zájmu o merchandising značky Star Wars na začátku 90. let. Knižní trilogie měla značce George Lucase pomoci vyždímat další miliardy z fanoušků. Úkol byl svěřen nepříliš známému spisovateli, který se stal nejuznávanějším autorem knih ze světa Star Wars. Návratem ke svému původnímu hrdinovi udělal Zahn jistě radost plejádě fanoušků. Co zaujme ještě více, je fakt, že kniha o začátcích Thrawnovy kariéry se řadí do tzv. Kánonu Star Wars, tudíž dává naději na zhmotnění imperiálního vojevůdce i na filmovém plátně.

Samotný děj knihy začíná střetem Thrawna s posádkou prozkoumávající vnější okraj předaleké galaxie. Thrawn oslní svými skvělými vojenskými schopnosti nejen celou posádku, ale následně i císaře Palpatina a dá se zverbovat do jeho služeb. Většina knihy se zaměřuje na Thrawnův kariérní postup od výcviku v imperiální akademii po službu u mezihvězdného loďstva, při čemž je doprovázen svým věrným pobočníkem Vantem. Dobrodružství, v nichž se Thrawn honí za hodnostmi, nezní příliš lákavě, ale opak je pravdou.

Každý konflikt rozený válečník vyřeší díky skvělému taktickému myšlení a sledovat jeho důmyslné kroky je velice zábavným čtením. Autor nezapomíná ani na milovníky narážek na kanonické postavy světa Star Wars, jinými slovy nakonec dojde i na Dartha Vadera. Kniha nabídne také vedlejší dějovou linii bezskrupulózní političky Arindy Pryce, která si při honbě za mocí nebere servítky. Obě linie se na závěr logicky spojí do hlavního vyvrcholení.

Každého zkušeného čtenáře zaujme jméno autora. A to zcela oprávněně. Přestože má Timothy Zahn na kontě již desítky knih, jeho spisovatelské umění neztrácí nic ze svého briliantového lesku. Navíc svět Star Wars je pro Zahna stejně přirozený jako pro českého kapra blátivý rybník. Kniha se čte opravdu jedním dechem, má spád, čtenář se dočká napínavých zvratů a stejně tak jeho mozkovnu příjemně zatíží drobná Zahnova filosofická intermezza. Nutno dodat, že hlubokomyslností Zahn oproti jiným knihám trochu šetří, ale rozhodně tím čtenář nebude zklamaný. Poměrně zábavné je, jak se autor drží pravidla pušky nad krbem. Pokud se v románu objeví nějaký zajímavý technologický prvek, může si být čtenář jistý, že v ději sehraje svou úlohu. Někdy je opravdu zábavné odhadovat, kdy se tak v příběhu stane.

Knihu je zbytečné doporučovat čtenářům, kteří znají historii světa Star Wars lépe než dějiny vlastní země a každou knihu, co vyjde, se učí nazpaměť. Sáhnout po Thrawnovi však můžou bez uzardění i vlažnější příznivci světa Star Wars, kteří třeba ani nedokážou nazpaměť převyprávět děj všech filmů. U knihy se skvěle pobaví, dozví se něco zajímavého z oblíbené předaleké galaxie a navíc se seznámí s jedním z nejsympatič­tějších záporáků, kteří chodili po stránkách dobrodružné literatury.

  • Timothy Zahn: Thrawn
  • Egmont, 2018
  • Překlad: Lubomír Šebesta
  • Obálka: Tony S. Daniel, Tomeu Morey
  • 384 stran, 329 Kč (v e-shopu Fantasye již za 296 Kč)
1. prosince 2018, Radim Červenka

Star wars - Thrawn

Star wars - Thrawn
Vložit do pytle na zboží  Koupit   399 Kč