Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Thanos: Ze superpadoucha trochu netradičním hrdinou, Jeff Lemire: Thanos 02 – Lom bohů

Lemire Jeff: Thanos 02: Lom bohů

Pokud sáhnete po této knize, uvidíte Thanose tak jako ještě nikdy předtím. Bezmocného a osamělého. Jenže Thanos se nedá zastavit. Pro své přežití udělá všechno… I kdyby to znamenalo, že musí získat pomoc od těch nejnepravděpo­dobnějších spojenců.

Filmy a komiksy s Avengery již známe, ale tentokrát se autoři tohoto díla rozhodli zaměřit na samotného Thanose, který si zde prochází vlastním očistcem. Lom bohů je důstojným pokračováním titulu Thanos se vrací. O vznik komiksu se postaral spisovatel Jeff Lemire a kreslířem je Germán Peralta.

Ne nadarmo se říká, že nepřítel mého nepřítele je můj přítel. Thanos se totiž ocitá na vesmírném smetišti, kam jej poslal jeho syn Thane a sama Smrt. A tak se bývalí Thanovi přátelé spojí s Thanosem, aby zastavil šíleného Thanea, kterého posedla Phoenix. Jenže nic není zadarmo a moc obzvlášť ne. Náš „hrdina“ musí vstoupit do starobylé svatyně na konci Lomu bohů a podstoupit smrtící zkoušku… Podaří se mu nemožné a zachrání všechny před zkázou?

Thanos funguje tak, jak má. Vidíte myšlenkové pochody hlavního superpadoucha, který je najednou nucený zachraňovat místo toho, aby ničil. Co čtenáře zaujme na první pohled je kresba, která je povedenější než v předchozím díle. Změna kreslíře očividně prospěla. Co beru jako velké plus, že komiks se drží pár postav a zbytečně nepřidává další hrdiny, aby nemátl čtenáře.

Lom bohů ukazuje Thanose tak, jak ho neznáme. Pořád je to sice „ten zlej padouch“, ale jeho myšlenky nabraly nový směr a je to na něm znát. Pere se nejenom se smrtelnou nemocí, ale také s vlastní rodinou, jež ho zradila. Aby toho nebylo málo, tak musí snášet i určité příkoří od svých nečekaných spojenců. Právě tady vychází najevo velmi zajímavý střed myšlení všech hrdinů, kteří se najednou musí spojit s nepřítelem a jen těžko se s tím smiřují. A díky tomu mezi nimi vzniká skvělá chemie a čtenář se nenudí.

Thanos má také jednu fascinující schopnost. I přestože jde o padoucha, tedy někoho, komu byste měli přát zánik, tak se nejednou přistihnete přitom, že mu fandíte. Většinou si člověk oblíbí kladné hrdiny, ale tady tomu tak není. Superhrdinové zde stojí ve stínu Thanose. Jediný, kdo vám více utkví v paměti bude Nebula a její příběhová linie.

Závěr Lomu bohů je perfektním vyvrcholením o šíleném Thanosovi. Nečekejte klasický konec, na který jsme zvyklí z jiných děl. Naopak vás překvapí svojí svižností, spádem a energií. A když pak otočíte poslední stránku komiksu, tak si říkáte: „A to je všechno? Víc toho nebude?“

Thanos 02: Lom bohů je důstojným pokračovatelem svého předchůdce, který vám přinese velkolepou jízdu s vašimi oblíbenými hrdiny. Pokud milujete dobrodružství Avengers střetávajících se s Thanosem, tak právě tento komiks by neměl chybět v žádné knihovničce.

  • Jeff Lemire: Thanos 02 – Lom bohů
  • Crew, 2019
  • Překlad: Štěpán Kopřiva
  • Obálka: Mike Deodato jr., Frank Martin, Rain Bered
  • 136 stran, 199 Kč (v e-shopu Fantasye již za 314 Kč)
8. ledna 2020, Michaela Voláková

Thanos 02: Lom bohů

Thanos 02: Lom bohů
Vložit do pytle na zboží  Koupit 349 Kč 314 Kč