Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Terror: Když mrzne ještě v srpnu, Dan Simmons: Terror

Simmons Dan: Terror

Za severním polárním kruhem jsou zimy dlouhé. Možná i to nám chtěl autor dostatečně zapsat za uši, když příběh dvou posádek zamrzlých v ledu rozepsal na téměř 700 stran. Anebo je to tím, že to Simmons ani jinak neumí. Odpustíme mu to (jako vždy) i tentokrát?

První české vydání Simmonsova Terroru je dávno beznadějně vyprodané, letošní dotisk proto přišel jako na zavolanou. Kdo se dosud nestihl na chystanou seriálovou adaptaci stanice AMC připravit, má novou šanci. Taktéž ti, kteří brblají nad dalšími Vánoci na blátě a dají přednost pořádné zimě. Třeba mínus 70 stupňů Celsia.

Záhada přitahující mnohé

O ztracené expedici sira Johna Franklina se toho napsalo a namluvilo spoustu. Vždyť teprve letos byl objeven vrak druhé z lodí, které zmizely v roce 1848. Co se stalo, že dvě možná nejlepší a nejmodernější lodě námořnictva Jejího Veličenstva s posádkami vedenými zkušenými arktickými objeviteli nedokázaly splnit misi, při jejímž počátku všichni hýřili optimismem? A co víc, zvládly na téměř 200 let zmizet a žalostné zbytky artefaktů, které se za ta léta povedlo objevit, přinesly více otázek než odpovědí. To je skvělý námět pro každého spisovatele a není povolanějšího než Dana Simmonse, člověka posedlého detailním studováním nekonečných tun zdrojů a podkladů a navíc schopného na jejich základě přidat vlastní hodnotu a strohá fakta obohatit napínavým příběhem.

Simmonsova odpověď na otázku, co se se zmizelými loďmi stalo, je prostá: námořníci se v oněch ledových pustinách museli setkat s něčím, s čím si nedokázali poradit. S něčím mimo jejich chápání. A tak na scénu přichází tajemná příšera, která si lodě zamrzlé v ledu vezme na mušku a již nadmíru těší námořníky jednoho po druhém vraždit.

Nekonečná zima

Terror ale není žádná prostá fantasy ve stylu člověk versus bestie. Ona nestvůra je vlastně jen takovým kořením, třešničkou na Simmonsově polárkovém dortu. Hlavním nepřítelem je námořníkům neskutečná a setrvalá zima, izolace, ale i tenčící se zásoby potravin, navíc zkažených, a především jejich vnitřní démoni. Simmons nahlíží do hlav hned několika postav, sleduje události z různých pohledů a nabízí pestrou škálu důvodů, proč se o ně zajímat a prožívat s nimi jeden mrazivý den za druhým.

To je na druhou stranu nejspíš důvod, proč je tahle kniha poměrně rozvleklá i na Simmonsovy poměry. Zdaleka ne nejdelší, ale určitě jedna z nejpomalejších. Pozor, rozhodně to neznamená, že by byla špatná, na to je Dan Simmons příliš velký mistr, ale na jednoduchou zápletku o stovce mužů na ledu je těch skoro 700 stran příliš. Při poloviční délce by měl příběh mnohem větší švih a byl by čtenářsky daleko přívětivější. Až trochu obsesivní je například neustálé opakování výčtu zemřelých členů posádek. Ano, je charakteristickou vlastností kapitána Croziera, že si je všechny pamatuje, ale rozlišovat několik desítek jmen a hodností není ve čtenářových silách. Bohatě stačí několik hlavních postav, ostatní splývají v „křoví“. A to si člověk u závěrečného seznamu pramenů, ze kterých Simmons čerpal, dokáže živě představit, co všechno autor vynechal, aby měla kniha jen oněch 650 stran.

Neředěná atmosféra

Je ovšem třeba říct, že přepálená délka knize v nejmenším neubírá na atmosféře. Jistě, někdy po pětisté straně už se teploty nezdají tak chladné a příšera tak děsivá, ale zvláště zpočátku těch několik desítek stupňů pod nulou opravdu cítíte na kůži, i když sedíte v křesle u krbu. A na dlouhé zimní večery, které nás čekají, je nakonec i ta délka knihy ideální. Neváhejte se tedy vydat, kam se zatím žádný člověk nevydal – s výjimkou nebohých členů expedice sira Johna Franklina…

  • Dan Simmons: Terror
  • Vydalo nakl. BB/Art, 2016 (2. vydání)
  • Překlad: Pavel Medek
  • 648 stran, 499 Kč (v e-shopu Fantasye již za 449 Kč)
28. prosince 2016, David P. Stefanovič

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Terror

Terror
499 Kč 449 Kč