Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Temný pán přichází, C.S. Pacat: Úsvit temna (Úsvit temna 01)

usvit temna

Zlo nikdy nespí. A bere na sebe různé podoby. To velmi brzy zjistí i hrdinové Úsvitu temna, prvního dílu nové fantasy série pro mladé z pera C.S. Pacat. Nakladatelství YOLI tak českým čtenářům přineslo zbrusu nový příběh o boji mezi světlem a tmou, Dámou a Temným králem. Jakou podobu na sebe vezme zlo tentokrát?

Šestnáctiletý Will byl celý život na útěku. Jeho jedinou spřízněnou duší byla jeho matka, kterou ale brutálně zavraždili. Jediným vodítkem k lepšímu životu je přidat se k tajemným Správcům, o kterých chlapec nic neví. Velmi brzy se ale spolu s dívkou z dobré rodiny, Violet, přimotává k jistému incidentu, který oběma obrátí život úplně naruby. Nic totiž není tak, jak si mysleli.

Svět totiž býval plný magie. Dobro vedlo válku se zlem. Dáma bojovala s Temným pánem. Po zlaté éře ale zůstaly již pouze ruiny dávných hradů a relikvie ztracené po světě. Magické bytosti byly vybity. Jediní, kdo přetrvali, jsou Správci. Strážci dávné historie, kteří mají zabránit příchodu Temného pána. Will a Violet se dostávají přímo do centra odvěkého boje o moc a je možná právě na nich, aby svět zachránili…

Co je očím skryté

Úsvit temna je prvním dílem nové young adult fantasy série z pera C.S. Pacat, která se v zahraničí proslavila především díky své sérii The Captive Prince. Autorka zde představila zdánlivě obyčejný svět bez magie, který skrývá ale mnohem víc, než je na první pohled zřejmé. Magie, Temný pán, kouzelné bytosti a mocné artefakty… čtenáři všechna tajemství postupně odhalují spolu s hlavními hrdiny, což je v tomto žánru velmi vítaná a příjemná změna. Nic není naservírováno na stříbrném podnose a je jen na čtenáři, zda začne přemýšlet a odhalí autorčiny záměry.

C.S. Pacat v pěti bodech

  1. Narodila se v Austrálii.
  2. Žije v Melbourne.
  3. Kromě beletrie je i autorkou série grafických novel Fence.
  4. Je queer a genderquer.
  5. Svou prvotinu The Captive Prince nejprve vydala samonákladem, než se jí ujal Penguin Random House.

Kniha má hned několik vypravěčů, kteří se pravidelně střídají. Čtenáři tak dostávají náhled na celou situaci hned z několika pohledů, což přidává příběhu na komplexnosti. Ústřední postavou je šestnáctiletý Will, který je už od mala na útěku a snaží se vyrovnat s tím, že na světě zůstal sám. Jeho charakter se během knihy neustále rozvíjí a ač může na začátku působit trochu uťáple, na konci je z něj úplně jiný muž. Jeho protějšek představuje Violet, která je Willovým pravým opakem. Nemanželská dcera váženého Brita narozená v Indii, jejímž jediným spojencem je starší bratr, jemuž se chce vyrovnat. Violet je velmi zábavná postava – chytrá, neohrožená a i přes svůj původ se snaží za sebe bojovat. Svůj prostor dostávají i další hrdinové, kteří jsou neméně zajímaví jak hlavní dvojka.

Krutá realita

Úsvit temna nemusí sednout každému. Má totiž velmi pomalý rozjezd, ve kterém autorka čtenáře seznamuje s tím, jak celý svět funguje, což trvá bezmála polovinu knihy. I tak je její styl psaní ale velmi čtivý, takže to vlastně ničemu nevadí. Jakmile totiž vyloží karty, přijde na řadu spousta akce a bojů, které se velmi brzy změní v čistý masakr. Autorka se rozhodně nedržela zpátky a nebojí se o život připravit ani důležité postavy, s čímž je třeba počítat.

Posledním lákadlem může být i to, že si Pacat libuje v nečekaných zvratech, a to jak během příběhu, tak i na samotném konci. Nechybí ani velmi mírné náznaky romantiky, ty ale spíše dokreslují příběh na pozadí a slouží k prohlubování vztahů mezi postavami.

Úsvit temna je ideálním čtivem pro milovníky fantasy a příběhů o boji mezi dobrem a zlem, kterým nevadí pomalejší tempo vyprávění a nečekané zvraty.

  • C.S. Pacat: Úsvit temna (Úsvit temna 01)
  • Yoli, 2023
  • Překlad: Anna Vrbová
  • 472 stran, 499 Kč (v e-shopu Fantasye již za 449 Kč)
23. října 2023, Kateřina Kopišťová

Úsvit temna

Úsvit temna
Vložit do pytle na zboží  Koupit 499 Kč 449 Kč