Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Temné časy přinášejí pod taktovkou Martina Fajkuse krev, zmar a smrt, Martin Fajkus (ed.): Temné časy

ed. Fajkus Martin: Temné časy

Martin Fajkus se opět ujal role editora a rozhodl se mezi českou čtenářskou obec vypustit po Legii nesmrtelných další povídkovou antologii s názvem Temné časy. Jak hrdě hlásá titulek na přebalu, jedná se tentokrát o sbírku temné fantastiky.

Čtenáře vábí Fajkusova antologie prostřednictvím známých jmen současné české a slovenské fantastické scény a navrch i jedním zahraničním hostem. Na obálce knihy se skví jména jako Petr Schink, Míla Linc, Lucie a Petra Lukačovičové, Martin D. Antonín a dva trumfy v podobě Williama Kinga a především Františka Kotlety! Nutno říci, že editor tentokrát vsadil na správné karty, neboť kromě osobitého stylu každého z autorů se také podařilo shromáždit příběhy různorodých žánrů – od klasické fantasy přes fantasy městskou, horror, detektivku, steampunk a dokonce i sci-fi. Navíc se u některých autorů setkáte s postavami a světy známými z jejich per.

Knihu otevírá povídka Noc na hřbitově Williama Kinga. Text je to vcelku čtivý, ale v kontextu ostatních povídek se zdá jako pouhé dobře odvedené slohové cvičení. Po slabém rozjezdu kniha pokračuje s Petrem Schinkem Na půdě. S Fastyngerem van Hautenem, hlavním hrdinou knihy Století páry, se čtenáři zúčastní sexuálních orgií a zastřílí si do zombií v honbě za zlomením staré rodové kletby. Lucie Lukačovičová přispěla do antologie (černo)magickou a atmosférickou povídkou Jazyk ohně, srdce ledu z prostředí starého Japonska. Po ní na řadu přichází Martin D. Antonín. Pěšáci boží se odehrávají ve světě Křivého ostří a ukazují, že i v černočerném příběhu nemusí chybět dávka humoru. A také že pokud slyšíte promlouvat ve své hlavě Boha, neznamená to nic jiného než pořádný malér. Příjemný překvapením je Rastislav Weber, který se na literárním poli příliš neobjevuje. Povídka Až do krve, až na kost přináší příběh o boji skupiny legionářů o přežití v lese ovládaném nepříliš přívětivým bohem, a svojí kvalitou nikterak nezaostává za mnohem známějšími kolegy. Míla Linc v povídce Ztracená jména přináší také starého známého – barda Žibřida z Temného hvozdu. Jeho příběh je plný erotiky a krve a díky skvělému tempu patří k jednomu z vrcholů celé antologie. Jan Č. Galeta přichází (tak trochu očekávaně) s „klasickou fantasy“ o výpravě na draka, která se nezdařila dle očekávání.

  1. Martin Fajkus je příznivcem a milovníkem všech žánrů fantasy, kromě toho je také redaktorem Pevnosti, což znamená, že píše recenze, články a dělá rozhovory s autory domácími i zahraničními.
  2. Kromě Pevnosti je Martin Fajkus také významnou tváří nakladatelství Fantom Print.
  3. Jeho tajným přáním je být Felčarem z Temné legie Glena Cooka.
  4. Kromě „práce pro ostatní“ má na svém kontě již dvě povídkové antologie – Legie nesmrtelných a právě Temné časy; obě vydané jak jinak než ve Fantom Printu.
  5. Pokud chcete dostat svoji povídku do příští antologie, stačí zaslat na adresu pana Fajkuse cokoliv ostrého (nůž, sekáček…) s pořádnou dávkou krve a výhružným dopisem – žádostí o přijetí povídky. Františku Kotletovi to vyšlo!

Poslední dvě povídky patří k tomu nejlepšímu, co kniha nabízí. Povídka Trny v očích Petry Lukačovičové je opravdu temným a drsným sci-fi příběhem. Možná je tak dobrá právě proto, že se diametrálně liší od všech předešlých fantasy povídek a díky tomuto kontrastu vyniká, ale to je pouze okrajový důvod. Opravdu zajímavě a netradičně uchopené téma a brilantní provedení dávají povídce zcela jinou dimenzi a staví ji v Temných časech na piedestal s pohárem pro vítěze v rukou. Příběh o partě bojovníků proti zvláštní technologické sektě se čte jedním dechem, navíc nabízí skvělé akční sekvence a atmosféru tak temnou, že si při čtení budete muset ještě trochu přisvítit.

A posledním sekáčkem do špalku je Příliš dlouhá swingersparty. Za tímto kontroverzním příspěvkem nehledejte nikoho jiného než Františka Kotletu, který přináší mírně hororovou detektivku, která se odehrává v pornografických kulisách. Příběh sám je dobře postaven a velice čtivě napsán, ovšem pokud znáte Kotletovu tvorbu, zajisté chápete, že bruntálský řezník musel přidat ještě něco, co by neslo jeho rukopis. To jsou v tomto případě ony „mírně netradiční“ kulisy pátrání. Čtenáři by se ale neměli nechat odradit, neboť záhy pochopí, že je to jen další snaha o kontroverznost tohoto „zlého muže“, pod jejíž fasádou se skrývá obyčejný detektivní příběh.

Temné časy vypadají výborně – obrázek na přebalu i jeho barevná kopie na deskách knihy jsou sice mírně klišovité, ale evokují temnotu. Takže je to vlastně úplně v pořádku. Kromě předmluvy Martina Fajkuse o vzniku antologie zajisté čtenáře potěší i medailonek každého z autorů – dokonce i s fotografií. Mínusem je bohužel absence jakéhokoliv obsahu, což v knize, se kterou si dal někdo evidentně práci, příliš nepotěší – na druhou stranu je to pouze drobná kosmetická vada na jinak velmi podařené povídkové antologii.

  • Martin Fajkus (ed.): Temné časy
  • Fantom Print 2012
  • obálka: Adam Dragon
  • 384 stran, 299 korun (v e-shopu Fantasye již za 269 Kč)
25. října 2012, Martin Bečvář

Temné časy

Temné časy
299 Kč 209 Kč