Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Těmi nejhoršími Přízraky noci jsou lidé, Kateřina Ševčíková: Přízraky noci

Ševčíková Kateřina: Přízraky noci

O temných praktikách knížete Dragovita kolují nejrůznější zvěsti, které jsou šeptem pronášeny v bezpečí lidských domovů. V Moggastu není nikdo, kdo by se mu odvážil postavit, než se objeví princezna, hudebnice, lovec démonů a vesničan se smyslem pro spravedlnost. Každý z těch čtyř má jiné úmysly, ale spojuje je stejný cíl.

Princezna Lada věří, že kníže Dragovit stojí za únosem její sestry. Lovec démonů Karden zase touží po slávě, kterou mu může přinést jen pořádná kořist. Potulná hudebnice Noa se většinu života skrývala, ale když se jí naskytne možnost pomstít se vrahovi své rodiny, nezaváhá. A Jael je znuděný vesničan, který prchá před morovou nákazou ve svém domově.

Čtyři hrdinové, jeden úkol. Každý je jiný, přesto je něco spojuje. Kdo z nich vyhraje a kdo skončí jako poražený? A jsou všichni takoví, jací se na první pohled zdají být?

Přízraky noci jsou prvním fantasy románem Kateřiny Ševčíkové a jedná se o jednodílnou young adult romanci inspirovanou slovanskou mytologií, což je velmi osvěžující téma v poutavém světě. Krom slovanské mytologie autorka zakomponovala i pověsti, takže se čtenář setká se zmínkou o rusalce, ale i s bohyní Morenou, Krokovými dcerami či Bivojem.

Kateřina Ševčíková v pěti bodech

  1. Narodila se v roce 1993.
  2. Vystudovala žurnalistiku na Masarykově univerzitě v Brně.
  3. Miluje cestování a shromažďování knih, které pak nestíhá číst.
  4. V roce 2015 debutovala povídkou Hra ozvěny ve sborníku DivergentCzech.
  5. Přízraky noci jsou jejím prvním románem.

Svět je promyšlený a funkční, dává možnost vystavět dostatečně akční fantasy příběh, který dokáže pohltit. Postavy mají jasné motivy a dopředu je více méně jasné, co se bude dít. Mají před sebou úkol, který musí být splněn. Jestli se ho však budou všichni držet, je otázka, kterou čtenář neumí hned zodpovědět, takže díky tomu není dějová linka příliš jednoduchá, ale není ani překombinovaná, což by jednodílné knize nijak nepomohlo. Bez zbytečných odboček a omáčky autorka směřuje k závěru, což může být vlastně docela osvěžující.

Stavební kamen knihy tvoří postavy. Jsou tu čtyři hlavní hrdinové, čtyři vyprávění, čtyři rozdílní lidé, o nichž se toho bohužel čtenář nedozví dost. Ačkoli jsou charaktery vytvořené důvěryhodně a člověk chápe, proč hrdinové dělají to, co dělají, mít čtyři hlavní postavy na takhle krátkou knihu představuje přeci jen možná až příliš velké sousto. Jejich samostatné příběhy i jejich interakce fungují moc dobře, ale o jejich historii a hlubších pohnutkách toho čtenář zas tolik neví. A tím ztrácí možnost vytvořit si k nim silnější emocionální pouto, které by ho nutilo hrdinům fandit.

Přízraky noci jsou příjemnou young adult fantasy se zajímavým světem a akčním příběhem. Díky čtyřem hlavním postavám může být obtížnější se ze začátku do knihy začíst, a příběh proto v úvodu ubíhá pomalejším tempem. Hrdinové jsou ovšem každý svým způsobem zajímaví, a je proto příjemné sledovat jejich cestu až do úplného závěru, který by k dosažení dokonalosti měl být přece jen trochu méně uspěchaný.

  • Kateřina Ševčíková: Přízraky noci
  • Fragment, 2021
  • 260 stran, 299 Kč (v e-shopu Fantasye již za 269 Kč)
13. října 2022, Nela Libovická

Přízraky noci

Přízraky noci
Vložit do pytle na zboží  Koupit 299 Kč 269 Kč