Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Téměř bez vlastního přičinění se elfí šlechtic zaplete do vražedné mely kolem Lughova kopí, Ari Marmell: Lughovo kopí (Mick Oberon 2)

Marmell Ari: Mick Oberon 2 - Lughovo kopí

Stejně jako další velkoměsta, také Chicago hostí pár zajímavých soukromých oček. Jedním z nich je i Mick, přestože se od kolegů dost liší. Není člověk, a proto vládne magií i šestým smyslem na všechno paranormální. Když si kámoš policista od faeského detektiva vyžádá tajnou konzultaci, souhlasí. Vloupačka do muzea, při které se ještě něco najde, ho minimálně zaujala. Brzy je však zjevné, že šlo o první ze smrtících intrik a strkanic o magický artefakt.

Druhý svazek noir urban fantasy, vzešlé z pera a originálních nápadů Ariho Marmella, za čtenáři opět přivádí mírně lehkomyslného, cynického a samolibého elfího aristokrata Micka Oberona (toho času v dobrovolném exilu). Jako místo k žití si uprchlík zvolil Větrné město, přestože mu tamní pobyt způsobuje výrazné nepohodlí. Zůstává v něm snad i proto, že Chicago je nejen plné slušných občanů či nadpřirozených bytostí, ale také gangsterů nebo uniformovaných strážců zákona.

Právě jim faeský patricij mnohdy vypomůže z ošemetné situace, působí totiž jako soukromé očko a radívá policejním složkám v případech ovlivněných nadpřirozenem. Tentokrát se ošuntělý detektiv připletl ke zvláštnímu vyšetřování, v němž (mimo rozbitého okna) vlastně o mnoho nejde. Záhy se ale situace radikálně mění, protože v knize s podtitulem Lughovo kopí všichni touží po mocné trofeji a proti Mickovi rázem stojí ti nejsilnější. K elfově radosti se může odreagovat i u jiné kauzy.

Trojice případů znamená trojitou zábavu i nebezpečí

Mick Oberon si v Chicagu za ta léta již celkem zvykl. Kromě teplého mléka (či dokonce smetany) nemá velké požadavky a praxe soukromého detektiva mu (krom zlámaných kostí) občas vynese i nějakou odměnu. Spíše než peníze jej ale zajímají relativně bezcenné předměty. Faeský utečenec z nich však dokáže čerpat mocnou dávku štěstí a tím i slušnou výhodu během potyček. Část případů ale řeší pro bono či po domluvě s přáteli. Kvůli nim se podivného objevení a následného zmizení archiválie ujme i tentokrát.

Lughovo kopí podněcuje v jeho hledačích to nejhorší, vždyť představa neomezené moci láká v říši Pod kopcem i lidském Větrném městě. Čím více Mick artefakt poznává, tím hlouběji se noří do úskoků a vydírání. Hořce zjišťuje, že staré přísahy jsou vražednější než odložené případy a nové kauzy dokáží zlomit vaz nejspolehlivěji. Detektiv se potácí mezi několika vyšetřováními a brzy se ocitá v úzkých. Atmosféra kolem Oberona houstne, případ ustrnulý na mrtvém bodě ho kouše do pozadí a sexy klientka mu plete hlavu. Ještě štěstí, že se elfovi nejlépe pracuje pod tlakem…

Další gangsterská chuťovka z kartotéky soukromého očka

Pokračováním vyprávění o faeském detektivovi Micku Oberonovi a jeho pestrých životních dobrodružstvích autor znovu potěšil ctitele samorostlých hrdinů z obdobné líhně jako například John Taylor nebo Harry Dresden. Nejenže se ústřední hrdina Ari Marmella také ohání stejně dobře magickým předmětem i pěstmi, ale v lidském světě a kouzelném světem fae má spoustu kamarádů na obou stranách zákona.

Také elfí vyšetřovatel prožívá další a ještě nové zapeklité případy, během nichž mu pořád někdo jde po krku. Naštěstí má pro strach uděláno, v rukávech pokaždé nějaké to překvapení a ještě občas najde eso pod čepicí. Třebaže si příliš mnoho z faeských či lidských zákonů nedělá, vždy hraje za správňáky. Možná i díky tomu se z každé lapálie nakonec dostane živý (pokud ne úplně zdravý) a je asi lhostejné, jestli za to může děkovat vyřídilce nebo dobré mušce při metání kouzel.

Na rozdíl od jiných ostřílených týpků (většinou) na straně dobra se Mick nebabrá v minulosti, přestože jistě nějaká traumata zažil (exil je málokdy prvním či oblíbeným řešením), a většinou nerozebírá ani romantické vztahy (pokud mu život do cesty nepřihraje tajemnou přitažlivou klientku). Elfí vyšetřovatel je prakticky stále nad věcí (i když se mu všechno hroutí a každý ho chce odrovnat), což je docela zábavný přístup k životním trablům.

Ani fae nedokáží utéct před vlastní přirozeností

Mick je zkrátka za všech okolností v klidu, protože se nakonec z každého průšvihu nějak dostane, jenže občas by mohla elfímu detektivovi nadměrná blazeovanost u čtenářů trochu ubírat body (stejně jako Mickovo neuvěřitelné štěstí, třebaže je vyšetřovatelovou jedinou zbraní či Oberonův častý dialog s prakticky neexistujícím čtenářem). Marmellův inovativní hlavní hrdina (zcela či zpola lidského noir detektiva nahradil elf) je prostě trochu jiný a díky tomu i zajímavý.

Někoho by proto mohl trošku odrazovat, je však evidentní, že k ústřední ne-lidské postavě se musí jako k takové přistupovat (od fae přece nelze očekávat člověčí emoce, slabosti či reakce). Navíc je Lughovo kopí již druhou knihou série, díky čemuž se čtenáři s Mickem a jeho zvláštnostmi jistě smířili a oblíbili si jej (nebo ho alespoň vzali na milost).

Také v pokračování Oberonova příběhu se fanoušci setkají s některými již známými hrdiny, opět navštíví pozoruhodné elfí Chicago a k tomu je seznámí s mnoha působivými nováčky. I když se tentokrát vyprávění odehrává zejména v lidském Větrném městě, užijí si čtenáři další zábavnou porci děsivých a překvapivých nadpřirozených bytostí i působivých magických soubojů. Navíc je kromě zbrusu nového případu čeká také rozvinutí některých známých dějových linií.

Ari Marmell v pěti bodech

  1. Ari Marmell se narodil v roce 1974 v Houstonu, kde pobýval s manželkou až do roku 2001, kdy se přestěhovali do Austinu a zde žijí se dvěma kočkami dosud.
  2. Na univerzitě v Houstonu vystudoval tvůrčí psaní, seznámil se zde s manželkou George a napsal první (špatný) román. Debutoval nakonec až v roce 2004 s Gehenna: The Final Night.
  3. Po studiu vystřídal několik zaměstnání (jež nesnášel) a během této doby napsal čtyři romány a také se zapojil do komunity her na hrdiny.
  4. Aktuálně pracuje zejména jako spisovatel na volné noze, nejvíce pro Wizards of the Coast.
  5. Mimo románů v sérii o Mickovi Oberonovi (Žhavé olovo, chladné železo; Lughovo kopí a Dead to Rites) tvoří i další cykly – Corvis Rebaine, Widdershins a jednotlivé romány (Agents of Artifice, Black Crusade), ale také kratší práce či RPG hry.

Fanoušky tak čeká de facto vše, na co si v prvním svazku zvykli a ještě maličko navíc, proto je druhá část cyklu Mick Oberon milým pokračováním úvodního dílu. Autor opět z detektivovy minulosti téměř nic neprozradil, ale díky náznakům lze očekávat, že se čtenáři i v dalším pokračování série dozvědí pár nových drobečků.

Obdobně jsou na tom další tajemné postavy, u nichž bude stejně zábavné sledovat, jak si s nimi (a oni s detektivem) poradí. Ve třetím dílu nazvaném Dead to Rites se Mick totiž znovu střetne nejen s ještě tajemnější Ramonou, ale potrápí ho také neuvěřitelná smůla, ztracená mumie nebo chicagští mafiáni.

  • Ari Marmell: Lughovo kopí (Mick Oberon 2)
  • Triton, 2018
  • Překlad: Zdeněk Uherčík
  • Obálka: Julia Lloydová
  • 352 stran, 249 Kč (v e-shopu Fantasye již za 224 Kč)
31. srpna 2018, Olga Buriánková

Mick Oberon 2 - Lughovo kopí

Mick Oberon 2 - Lughovo kopí
Vložit do pytle na zboží  Koupit 249 Kč 224 Kč