Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Temný příběh o ještě temnější knize, Holly Blacková: Kniha noci (Kniha noci 01)

Žamboch Miroslav: Seržant 03: Kapitán

Jeho první návštěva Pustiny ho měla stát život. Díky extenzivnímu magickému léčení dostal Max Bronštejn druhou šanci. Jenomže od té doby se zdá, že smrt jenom trpělivě čeká na vhodnou chvíli. Teď se Max do Pustiny vrací. A paradoxně netuší, zda by se tam neměl cítit bezpečněji než ve svém rodném městě.

Jeho dovolená se změnila v naprostou katastrofu. Max Bronštejn se nechtěně zapletl do tajemného spiknutí, a i když se mu povedlo přežít první kolo, jeho přátelé takové štěstí neměli. Krátká naděje, že zmizí v obrovské mase invazních sil mířících do Pustiny, zvala rychle za své. Bronštejn neunikne povýšení a je jmenován velitelem tankové průzkumné jednotky.

Nevyčnívat mu očividně příliš nejde. Navíc se zdá, že nástrahy Pustiny nejsou tím jediným, co by ho mohlo připravit o život. Ukazují se první známky nesouladu mezi jednotlivými státy toužícími zabrat co největší část magicky velice aktivní Pustiny. Tyto neshody mohou rychle přerůst v něco mnohem horšího než v pouhou ostrou výměnu názorů některých velitelů. Ke všemu se Maxovi dostane nepříliš vítané pozornosti některých mágů. Seznam nepřátel se rozšiřuje a je jasné, že Bronštejn se octnul v opravdu vysoké hře.

Miroslav Žamboch v pěti bodech

  1. Narodil se roku 1972 v Hranicích na Moravě.
  2. Vystudoval ČVUT v Praze (Fakulta jaderná a fyzikálně inženýrská).
  3. Debutoval povídkou Zpověď válečníka.
  4. Spoluzakládal českou knižní sérii JFK a je autorem mnoha jejích dílů.
  5. Kromě psaní se zajímá o extrémní sporty, vojenskou techniku a chladné zbraně.

Lidské armády nezadržitelně postupují vpřed a od konečného vítězství je dělí pouze představivost oficiální propagandy. Tahle konkrétní iniciativa možná nepatřila mezi ty nejbystřejší nápady. Magie má totiž víc než jeden způsob, jak své území bránit. Maxe a jeho jednotku neohrožují pouze bytosti žijící v jakési podivné symbióze se silami obklopujícími Pustiny, ale něco mnohem horšího. Čím hlouběji proniká tankový průzkum na nepřátelské území, tím jasněji se ukazuje, že lidé narazili na protivníka, který je schopen snadno obrátit současnou situaci ve svůj prospěch a role obránců a útočníků otočit.

Miroslav Žamboch nejprve trochu ubere na množství záhady, aby následně vytáhl z rukávu celou divizi otázek. Naštěstí nezůstane pouze u toho a postupem času se začnou objevovat i odpovědi. Co zpočátku vypadá jako objevování fascinujících zákoutí Pustiny, zvrtne se v závěru v začátek finálního střetu (ostatně od toho jsou prostřední části románových sérií).

Autor si nechává to nejlepší až na poslední kapitoly, nicméně během celé knihy trousí náznaky toho, co má přijít. Hlavní hrdina sice nepůsobí na první pohled tak chladnokrevně jako během prvního dílu, nicméně to je částečně způsobeno změnou prostředí. Voják na nepřátelském území se totiž bude chovat jinak než doma. Přesto je patrné, že Maxova schopnost uvažovat racionálně i v těch nejtěžších situacích je jedním z klíčových prvků, díky nimž je jeho jednotka schopna přežívat.

Kapitán je výborným pokračováním, v němž se autorovi povedlo zvýšit sázky a postupně čtenářům představit to, na co se mohou těšit v závěru této trilogie.

  • Miroslav Žamboch: Kapitán (Veterán 02)
  • Triton, 2022
  • 472 stran, 399 Kč (v e-shopu Fantasye již za 359 Kč)
2. června 2023, Tomáš R. Tokoš

Seržant 02: Kapitán

Seržant 02: Kapitán
Vložit do pytle na zboží  Koupit 399 Kč 359 Kč