Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Tak by hráči RPG dopadnout neměli. Jsou to jen Léky smutných?, Pavel Gotthard: Léky smutných

pavel-gotthard-leky-smutnych

Začínající scénárista a spisovatel popisuje svět, ve kterém se střetává realita s fantazií. Někdy bývá těžké odlišit, kde končí jedno a začíná druhé. Přesně to je hlavní téma novely Léky smutných, která v sobě i přes deprimující děj a atmosféru skrývá nejedno ponaučení.

Jeden z Gotthardových hlavních záměrů byl nastínit život mladých lidí, kteří utíkají z reality hraním larpů nebo rolových her. Jako náctiletý se mezi ně sám počítal, proto jejich komunitu zná a dokáže ji popsat velmi věrohodně. Především jim je pak knížka určena, podle jeho vlastních slov by jemu samému hodně pomohla, kdyby si ji přečetl ve svých dvaceti letech.

Dvacátý rok právě překročil i hlavní hrdina David, teď už více méně bývalý fanatický fanoušek fantasy, který se snaží zařadit do normálního života. V tom, aby dokonale zapadl, mu ale rozhodně nepomáhá jeho přítelkyně Pavla, která se zrovna dospěle nechová. Když začne kromě školy zanedbávat i Davida a stále častěji mizí z bytu na celou noc, rozhodne se ji sledovat. Očekává, že ji nalezne v náručí někoho jiného a v duchu je s tím už skoro smířený. Pak ale při svém nočním stopování objeví, že si místo milence našla „pouze“ úplně novou realitu.

S několika dalšími lidmi, kteří dávají přednost smyšlenému světu před skutečností, přespává v opuštěném skladišti. Objevili totiž, že se tam nachází průchod do fantastické říše Království, kterou můžou ve spánku navštívit. A protože David o Pavlu nechce přijít, nezbývá mu, než se k jejich pochybné společnosti přidat. Tak začíná objevovat jednak úžasné středověké prostředí a také netušené, ale propastné rozdíly mezi ním a jeho přítelkyní.

Celková temná atmosféra a to, že čtenář sleduje, jak se hlavnímu hrdinovi rozpadá vztah a při snaze o jeho záchranu i celý dosavadní život, navozuje poněkud depresivní dojem. Pavel Gotthard ale ukazuje i smysl pro humor, především černějšího druhu. Také Davidovy „výlety“ do Království odlehčují a ozvláštňují děj, neboť je vržen do zcela nového světa, kterému vůbec nerozumí a nezbývá mu, než ho pozvolna objevovat. Díky tomu, že zbytek knížky se naopak odehrává v Brně, není možné, aby se čtenář příliš odpoutal od tvrdé reality, na kterou spisovatel neustále upozorňuje.

Pavel Gotthard v pěti bodech

  • Narodil se v roce 1987 v České republice.
  • Vystudoval obor rozhlasová a televizní dramaturgie a scenáristika na JAMU.
  • Natočil dokumenty o komunitách hráčů rolových i deskových her.
  • Své působení v larpové komunitě reflektuje knižní prvotinou Léky smutných.
  • Jeho posledním projektem je scénář k interaktivnímu filmu Interande.

Nějaký rozsáhlejší popis prostředí se tu ale nevyskytuje, což pro někoho může být škoda, protože při přecházení do zcela nové fantastické reality se to přímo nabízí. Okolí autor vnímá spíš jako kulisu, před kterou se odehrává ten skutečný a důležitý děj. Vzhledem k délce novely nejspíš dělá dobře, na poměrně malém počtu stránek se toho tak může stát mnohem víc. A také odehraje, i když z velké části jde o niterní prožitky postav, na které je kladen velký důraz.

Lidské city obecně jsou jedním z hlavních témat, kolem kterých se točí celý příběh. Láska, nenávist, pocit samoty i radost, všechny tyto emoce krouží kolem hrdinů a uvrhují je do dalších a dalších problémů, které navzdory svému mládí a zdání svobody musí řešit co možná nejúspěšněji. Ne vždy se jim to ale daří, a tak znovu utíkají do vymyšlených světů, kde doufají v nalezení klidu. Před sebou samým se ale neschovají nikdy.

Léky smutných jsou z části smutným příběhem o nefungujících vztazích a snaze uniknout z nich i z reality, z části optimistickou radou mladým lidem, jak nenakládat se svým životem. Po přečtení zanechává smíšené pocity, nikoli ale nepříjemné. Nutí čtenáře přemýšlet nad smyslem zdánlivě nelogického jednání postav i nad autorovými záměry. Jedná se zkrátka o zajímavý počin začínajícího českého autora, který si i svými dalšími aktivitami zaslouží pozornost.

  • Pavel Gotthard: Léky smutných
  • Host, 2013
  • obálka: Andrej Nechaj, Helena Neubertová
  • 250 stran, 269 Kč
2. dubna 2013, Klára Konečná

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).