Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Tajnosti pod zemí, Hugh Howey: Silo

Silo

V jaderném silu by asi nechtěl žít úplně každý, ale po pár generacích už je to pro lidi naprosto přirozené a své životy si žijí poměrně spokojeně. Vždycky se ale najde pár šťouralů, kterým není zavedený řád dobrý, zvláště pokud jeho představitelé tají zásadní skutečnosti. A o takových šťouralech si lidé rádi čtou, není proto divu, že bývají hrdiny světových bestsellerů.

I s rizikem, že to bude nošení sov do Atén a dřeva do lesa, při příležitosti již třetího vydání slavného Sila jej musíme opět vychválit, a to i přes to, že vyšlo se seriálovou obálkou (která je navíc v porovnání s jinými přeci jen vkusná).

Hugh Howey, ze kterého tato kniha udělala mezinárodně vydávaného a uznávaného autora, zde použil všechny své klasické propriety, které později zopakoval například v další česky vydané sérii Písek + Přes písek. A je třeba uznat, že i přes datum vydání to v případě Sila udělal o několik tříd lépe. Takže zatímco Písek je parádní vlaková oddechovka, Silo má proti němu znaky vyšší literatury. Ne tedy, že by se v něm zrovna producíroval Hamlet, ale postavy jsou opravdu skvěle rozpracované, zápletka velmi kvalitní a autorské řemeslo na vysoké úrovni. Tahle kniha vás přes svou nemalou tloušťku chytne a nepustí, dokud nebudete volat po dalších dílech. Vlastně není divu, že je na našem trhu permanentně vyprodaná.

Takže ty propriety? Především postapokalyptický svět. Konkrétní katastrofa zde nemusí být blíže určená, aby její dopady byly velmi reálné. Dále malé společenství, kde může autor na mikrokosmu mnohem lépe sledovat a testovat zákonitosti, které by jinak hýbaly mnohamilionovou společností. A samozřejmě nějaké to tajemství pohřbené v minulosti – ale nikdy dost hluboko.

Silu jej rozkrývá velmi sympatická mechanička / šerifka, která brzy přijde na to, že v IT oddělení jejího domova není úplně vše tak, jak to vypadá – a kdo děláte v korporátech, neříkejte, že vám vaši ajťáci nepřišli vždycky podezřelí! Howey nejspíš pár zkušeností měl a skvěle je zúročil.

Prostředí Sila je skvěle popsané, jednotlivá patra zastupují různé profese a oblasti nezbytné pro fungování společnosti, takže tu máte farmy, školu, porodnici… na vrchu úřednické patro s kanceláří starostky a šerifa, úplně dole mechanický úsek, který se stará, aby mělo celé silo proud. Všechny tyto oblasti osadil autor živoucími charaktery, které hrají v knize menší a často i velké role, sledují vlastní motivace a napomáhají celému tomu malému vesmíru opravdu dýchat.

Postupně se přitom ukazuje, že svět možná není tak malý, jak to zpočátku vypadalo, ale více by byla škoda vyzrazovat, protože objevovat jej s hlavní hrdinkou představuje pro čtenáře opravdovou radost.

Tahle kniha zkrátka stojí za to, a pokud ještě žádné vydání nemáte, pořiďte si toto, nebo – pokud i to minete, – počkejte si na příští. Máme dojem, že potřetí to určitě nebylo naposledy!

  • Hugh Howey: Silo
  • Laser,2023
  • překlad: Jiří Engliš
  • obálka: Soňa Šedivá
  • 496 stran, 399 Kč (v e-shopu Fantasye již za 359 Kč)
5. února, David P. Stefanovič

Silo (filmová obálka)

Silo (filmová obálka)
Vložit do pytle na zboží  Koupit 399 Kč 359 Kč