Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Tajná agentka Jet bude podruhé stínat hlavy, tentokrát v Thajsku a barmské džungli, Russell Blake: Zrada (Jet 2)

Blake Russell: Jet 2 - Zrada

V druhé knize série Jet se stejnojmenná hlavní hrdinka vydává nalézt svou dvouletou dceru. Podaří se jí to překvapivě rychle, jenže hned vzápětí se objeví příslovečný háček. A Russell Blake opět nabídne říznou akční jízdu.

Jet se tak těšila, že se konečně setká se svou holčičkou a události naberou ten správný směr, jenže nic nikdy není tak dokonalé, jak bychom si přáli. Hned vzápětí jsou obě uneseny a jeden z předních agentů CIA začne Jet vydírat, aby jako nejlepší ve svém oboru podnikla misi do Thajska a Zlatého trojúhelníku. Je to vlastně docela jednoduché. Má přijít a zabít jednoho muže a na oplátku jí CIA vrátí dceru. Jenže při misi, na kterou se jí snaží vyslat, už zemřelo příliš mnoho lidí před ní.

Russell Blake opět dokazuje, že akční thrillery mu prostě jdou. Po krátkém úvodu se opět dává do pohybu silná zápletka, ve které se to jen hemží napětím, zradami a potyčkami, po nichž za Jet zůstane krvavá stopa. Otázkou je jen, komu vlastně ta krev patří – těm, co stojí na její straně, anebo těm proti ní?

Velkou roli v nové knize také dostává prostředí Thajska a jeho sexuálního průmyslu, kam vedou stopy, jež musí Jet sledovat, aby eliminovala svůj nový cíl. Popisům odpudivých praktik zneužívání dětí, ale i dospělých se tu autor věnuje se stejnou pílí, s jakou si udělal výzkum. Třebaže líčení Thajska (snad) v některých pasážích přehání, i tak působí země Dálného východu velmi realisticky a dodává akční zápletce nové, exotické a originální prostředí.

Škoda jen, že autor má na tamější sexuální průmysl očividně negativní názor. Ne že by ony praktiky nebyly odsouzeníhodné, ale Blakeovo smýšlení se jasně promítá do jednání jeho postav. Dalo by se říct, že tak tím prohlubuje jejich charaktery a ukazuje, že nejde jenom o chladné zabijáky, ve skutečnosti však spíše násilně postupuje proti obrázku, který se o nich snaží vykreslit. A v některých místech tím navíc zbytečně zpomaluje perfektně našlápnutý děj.

I přesto je ovšem Zrada stejně dobré čtení jako její předchůdkyně, svižná oddechová kamarádka na jedno nudné nedělní odpoledne. A že byste rádi další nášup? Autor si nechal dveře pootevřené a nakladatelství Mystery Press plánuje v českém překladu pokračování ještě na rok 2016.

  • Russell Blake: Zrada (Jet 2)
  • Mystery Press a FANTOM Print, 2016
  • překlad: Helena Dvořáková
  • obálka: Michael Schubert / Lucifer-Verlag
  • 304 stran, 289 Kč (v e-shopu Fantasye již za 202 Kč)
5. dubna 2016, Jan Nohovec

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Jet 2 - Zrada

Jet 2 - Zrada
Vložit do pytle na zboží  Koupit 289 Kč 202 Kč