Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Tajemný Sandman příchází z Krajiny snů, Neil Gaiman: Krajina snů (Sandman 3) – bar. verze

krajina snů

Nové vydání mysteriózních příběhů veleslavného anglického autora Neila Gaimana nabídne čtyři komiksové povídky a jeden velmi zajímavý bonus navíc. Kniha je sice určitým mezičlánkem mezi částmi hlavní dějové linie v příběhu pána snů, ale na zajímavosti netratí.

Povídky v podání mistra příběhů nemusí nikoho odrazovat. Neil Gaiman je rozhodně jedním z nejzásadnějších současných autorů fantastiky. Je mistrem jak delších, tak kratších příběhů a v každém z nich je patrný hluboký umělecký vklad autora, který z Gaimana dělá komiksového Michelangela. Vnitřní zaujetí dýchá na každé stránce jeho děl, ať už se jedná o povídky, romány z ranku klasické beletrie anebo komiksové příběhy.

V kratších povídkách nechybí klasické sandmanovské motivy. První z nich hraničí s hororem a její zápletka se točí kolem temné magie. Nakonec vše vyvrcholí pomstou, jejímž nástrojem se stává hlavní protagonista komiksové série, Pán snů. Mstitel bezpráví je častý motiv využívaný Gaimanem pro jeho hlavní postavu. V další povídce čtenáře čeká příběh vybočující z řady jako stéblo trávy na špatně posekaném trávníku. Celý příběh reflektuje problematiku kočičího života, respektive kočičích snů, a to doslova.

Ve třetím příběhu zabrousí Gaiman do historie, konkrétně naroubuje Sandmana do souvislostí života Williama Shakespeara a jeho hry Sen noci svatojánské. Do této historické epochy Gaiman nezavítal poprvé, ale tentokrát připojil experiment s přetvořením klasického Shakespearova díla. Poslední povídka knížky opět hraničí s hororovým žánrem, ovšem tentokrát pointu nepomáhá vyřešit titulní postava, ale jeho sestra Smrt. Ta sehraje podobnou úlohu, jaká často v sandmanovských povídkách připadá pro Pána Snů. Na závěr přichází vyřešit zdánlivě bezvýchodnou situaci, tentokrát z existenciálních příčin.

Na knížce je víc než patrné, že se jedná o intermezzo ve vývoji příběhu celé série. Autoři toho využili a připojili na závěr neobvyklý bonus. Posledních čtyřicet stran totiž okupuje ukázka komiksového scénáře k úvodní povídce. Většina komiksových autorů totiž není zároveň výtvarníky. Kvalitní scénář, který putuje od autora k výtvarníkovi, je stejně nezbytný jako posypová sůl na pražský chodník v zimě. Ukázka je navíc doplněna poznámkami, které si dvojice tvůrců komiksu vyměňovala. O skutečnou lahůdku se jedná zejména pro všechny velké fanoušky Gaimanova spisovatelského génia, stejně jako pro zvědavce, co rádi hodí okem do zákulisí.

Ani této komiksové knize ze světa Sandmana není příliš co vytknout. Jen málo autorů se může v žánrovém ringu mystické urban fantasy s hororovými prvky Gaimanovi rovnat. Na druhou stranu by možná bylo vhodnější říci, že Neil Gaiman vytvořil žánr sám pro sebe s tím, že má řadu povedených epigonů (komiksová série Lucifer, seriálové zpracování jeho Amerických bohů). Zkrátka jak se říkalo u nás na vesnici: „Komu čest, tomu čest!“

  • Neil Gaiman: Krajina snů (Sandman 3) – bar. verze
  • Crew, 2018
  • Překlad: Viktor Janiš
  • 160 stran, 439 Kč (v e-shopu Fantasye již za 395 Kč)
22. ledna 2019, Radim Červenka

Krajina snů (barevně)

Krajina snů (barevně)
Vložit do pytle na zboží  Koupit 439 Kč 395 Kč