Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Tajemné vraždy se nevyhýbají ani středověké Moravě, Ondřej S. Nečas: Noční motýl

Nečas Ondřej S.: Noční motýl

Mojmír Mráz ze Žezlic má před sebou velmi zapeklitý případ. Zpočátku dostal pouze za úkol vyšetřit smrt vnučky starého přítele. Ta utekla před domluveným sňatkem jenom proto, aby ji našli mrtvou v táboře potulných kejklířů. Záhy se ale ukáže, že tohle není jediná smrt, která se v okolí temného hvozdu stala. A jestli je vrahem opravdu bájné stvoření, známé jako Noční motýl, nebudou to mít vyšetřovatelé vůbec jednoduché.

Začíná to až příliš snadno. Mladá dívka je nalezena oběšená v lese. Podle všeho se připravovala na představení a zamotala se do provazu. Pokud jí ke smrti někdo nepomohl. Možná tajemný společník kejklířů, který se rád potuluje kolem a není nikde k nalezení. Pak ale začnou umírat další lidé, tentokrát z nedalekého městečka. Je možné, že místní víla se rozhodla změnit živnost? Anebo si někdo pouze přivlastňuje její identitu, aby zmátl vyšetřovatele?

Kolem se potlouká dobře organizovaná skupina lapků, kteří velmi rádi pouští obchodníkům žilou. A krom toho, na smrti první oběti je něco až příliš podivného. Tělo se střídavě objevuje a zase mizí, až místní začnou podezřívat nadpřirozené síly. Pán ze Žezlic je ale vůči těmto obviněním značně skeptický. Za svůj život poznal již bezpočet zločinců, aby zjistil, že těmi nejďábelštějšími bytostmi jsou sami lidé. A i v tomto případě je dost dobře možné, že Noční motýl bude spíš člověk než víla v průsvitných šatech.

Ondřej S. Nečas v pěti bodech

  1. Vystudoval Fakultu informatiky na Masarykově univerzitě v Brně.
  2. Podílí se na psaní příběhů ze série Kladiva na čaroděje.
  3. Věnuje se jak fantasy, tak sci-fi tvorbě.
  4. V současnosti pracuje v univerzitním vydavatelství.
  5. Žije s rodinou v Brně.

Středověké kulisy detektivnímu žánru očividně svědčí. Ostatně Juraj Červenák to dokazuje každým dalším veleúspěšným dílem série o notáři Barbariči. A Ondřej S. Nečas ukazuje, že i na Moravě lze najít pořádně zapeklitý případ s nejedním spiknutím. Velmi pozitivním je veskrze regionální rozsah celé zápletky. Nejde o mocenské intriky, ani se zde nenachází žádné významné politicky aktivní postavy. Vlastně by se dalo říct, že prostředí lze libovolně zaměnit, a přesto by kouzlo příběhu bylo stále velmi silné. Motivy všech postav jsou realistické a čtenářům netrvá dlouho, než se s vyšetřovateli ztotožní.

Ať už jde v případě prvního úmrtí o úkladnou vraždu či politováníhodnou nehodu, ospalé městečko se záhy stává dějištěm takového malého moravského Midsummeru. Autor pečlivě buduje napětí a nechává atmosféru náležitě houstnout. Poměrně rychle se zápletka komplikuje a netrvá dlouho a stane se družina vyšetřovatele cílem promyšleného útoku. Znamená to, že jsou na stopě? Anebo jde o něco víc? Hlavním motivem totiž může být něco úplně jiného než jenom obyčejný útěk před domluveným sňatkem.

Noční motýl velice rychle vtáhne čtenáře do děje. A nepustí je, dokud se jim před zraky neobjeví poslední stránka.

  • Ondřej S. Nečas: Noční motýl
  • Mystery Press, 2019
  • Obálka: Lubomír Kupčík
  • 240 stran, 299 Kč (v e-shopu Fantasye již za 209 Kč)
24. srpna 2019, Tomáš R. Tokoš