Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Svět šel do kytek, ale nyní vzkvétá nová naděje, Felix A. Münter: Nová naděje (The Rising 1)

Felix A. Münter: The Rising – Nová naděje

Postapokalyptická vize budoucnosti je jedním z velmi oblíbených námětů, nejenom na poli literatury, ale i ve filmové sféře a ve světě komiksů. Tolik možností konce a nových začátků, stačí si jen vybrat. Biologické zbraně, zmutovaný virus, zombie, nepřátelští mimozemšťané, nebo vše dohromady. Možností je nepřeberně a o to zajímavější je dopad na budoucí generace nového světa. Felix A. Münter se rozhodl svou vizi konce a začátku představit v trilogii The Rising, kterou si pod svá křídla v České republice vzalo nakladatelství Mytago.

Po celosvětovém kolapsu byl život rozdělen silnou, tlustou čárou na dobu PŘED a PO. Ve světě PO není nic jako dřív, počet obyvatel byl v záblesku okamžiku zredukován z několika miliard na zlomek z původního počtu, civilizace téměř zanikla a vlády se chopila Matka příroda. Přeživší založili malé kolonie, které postupně buď zesílily a vyrostly, nebo naopak zanikly. Lidé se nyní snaží přežít v osadách, cestování je nebezpečné a karavany se zásobami jsou často přepadávány. Loupežnické bandy číhají na možnost se obohatit, v tomhle světě platí jediné pravidlo – silnější přežije. Eris, Sal, Thomas a Perry patří mezi ty dobrodruhy, kteří se na klidný život v osadě necítí. Ctí morální zásady a lidský život neberou nadarmo, pokud s nimi však nějaká z karavan zkříží cestu, může si být jista, že po rozloučení bude odjíždět s nákladem o poznání lehčím.

Tentokrát si však skupina vybere tu nesprávnou karavanu. Zboží, které převáží, se na první pohled zdá jako kus bezcenného šrotu, ale jak se říká – každé zboží má svého kupce. Brzy se skupina přesvědčí na vlastní oči, že o těch pár destiček, které loupeží získali, má velký zájem někdo, kdo se nebrání získat je za každou cenu. Eris a jeho lidé se tak ocitají v nebezpečí, navíc zjišťují, že v rukou mají něco, co může ovlivnit svět – tedy to, co po něm zbylo. Začíná jim nedobrovolné dobrodružství s nepřítelem v patách, do cíle, kde je zatím čeká jen jeden velký otazník.

Felix A. Münter v pěti bodech

  1. Nová naděje je jeho knižní debut.
  2. Psaní knih se věnuje od roku 2014.
  3. Vystudoval aplikované společenské vědy.
  4. Mimo psaní pracuje v oblasti sociální a zdravotní péče.
  5. Na svých stránkách s oblibou zveřejňuje recenze doutníků.

Jak již bylo řečeno, apokalypsy a život po nich je oblíbené téma, které bylo již mnohokrát rozličně zpracováno. Lidé jsou hypnotizováni a přitahování katastrofickými výjevy, přemýšlením nad co kdyby a jistá sebemrskačská část lidského vědomí je fascinovaná negativní silou, kterou katastrofy vyzařují. Münter se ve svém díle rozhodl prezentovat realistický předobraz možné budoucnosti, vynechal tedy nadpřirozené záškodníky, UFO, hladové zombíky a zmutované někdejší obyvatele Země. Zkrátka nepřítelem pro člověka v novém světě je jiný člověk. Scénář, který stále vede v žebříčku pravděpodobnosti.

Prostředí je čtenářovi představeno na samotném začátku, stejně tak seznámení s hlavními hrdiny. Ti jako by vypadli z nějaké šablony – zastoupen je tvrďácký vůdce, mladý a nezkušený žabař, mrzoutský kverulant a nechybí ani mrštná a šikovná žena, zocelená životem v nevlídných podmínkách. Charaktery trochu připomínají konfiguraci hrdiny ve hře – takže je zde Perry, mrzout, s dobrými lékařskými schopnostmi. Dále Sal, která je drsná a je skvělý sniper. Eris, samozvaný vůdce skupiny. A do počtu Thomas, který své schopnosti ještě musí objevit. Blahopřejeme, vaše skupina hrdinů je vyváženou kombinací vlastností a schopností.

Snaha odlišit jednotlivé hrdiny je zřejmá a změny charakterů v různých situacích téměř učebnicové. Celý román tak působí jako v nedokončené beta verzi, kdy si autor stanovil žánr, vygeneroval postavy, naplánoval body trasy, kterou musí hrdinové projít, a sepsal základní příběh, který čeká na úpravu. Bohužel příběh i hrdinové nepostrádají určitou plochost, která může být typickým rysem psaní začátečníka a nedostatečného vypsání – však je to také autorova prvotina.

I přes svůj katastrofický námět se The Rising – Nová naděje dá zařadit do četby oddechové. Charaktery a prostředí nejsou složité, děj je rychlý a má spád. Díky svému formátu a počtu stran kniha přečtete skutečně za chvilku a i přes občasné nešvary s plochými postavami má i pár světlých chvilek (povedená obálka se nepočítá). Nezbývá tedy doufat, že autor s druhým dílem chytil spisovatelskou slinu a pohraje si s příběhem a postavami více než v úvodní Nové naději.

  • Felix A. Münter: Nová naděje (The Rising 1)
  • Mytago, 2017
  • Překlad: Michal Smrkovský
  • Obálka: Ignacio Bazán Lazanco
  • 312 stran, 289 Kč (v e-shopu Fantasye již za 260 Kč)
20. ledna 2018, Lýdie Hochmanová

The Rising 1 - Nová naděje

The Rising 1 - Nová naděje
Vložit do pytle na zboží  Koupit 289 Kč 260 Kč