Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Svět ovládla pandemie nebetyčných rozměrů!, Júlia Matulová: Spící Beatrice

Júlia Matulová: Spící Beatrice

Spavá nemoc – i tak by se dal popsat virus, který teď řádí po celé zeměkouli. Tato ohavnost už si vyžádala miliony lidských životů. Dát si šlofíka, to již není vůbec příjemnou činností. Pokud usnete, tak je tu velká pravděpodobnost, že už se nevzbudíte. Zavřít na chvíli víčka je v této době opravdu nebezpečné. Na neznámou chorobu neexistuje lék, vědci ani neví, co zapříčinilo vznik této biologické hrozby. Jedno je však jisté, pokud se brzy nenajde řešení, tak svět, který je všem tak blízký, prostě skončí.

Beatrice měla se svým osudem velké plány. Maturita, vysoká škola, první zamilovanost. Teď odsouvá všechny své pubertální sny na druhou kolej. Nic z výše zmíněného již není podstatné. Její táta i milovaný bráška, tak jako mnozí jiní, podlehli nákaze. Nyní jsou v nemocnici, v hlubokém bezvědomí a na přístrojích. Bea se rozhodne podniknout poslední zoufalý krok na cestě ke spáse – přihlásit se jako pokusný králík k testování možných příčin onemocnění.

Spící Beatrice je další z řady převyprávění slavných pohádek, které jsou i po tolika letech stále populární a žádoucí. Tato útlá knížečka se dívá na zoubek Šípkové Růžence, a rozvíjí tak vcelku děsivou, i když poměrně aktuální dějovou linii. Autorka tohoto příběhu je mladičká Júlia Matulová, která vyhrála konkurz „CooBoo hledá talent“. Díky tomuto úspěchu tak odstartovala její slibná kariéra.

Júlia Matulová v pěti bodech:

  1. Vítězka soutěže CooBoo hledá talent.
  2. Kniha Spící Beatrice je její debutovou distopií.
  3. Narodila se na východě Slovenska.
  4. Od sedmi let vyrůstala v Praze, kde žije do dnes.
  5. Svou tvorbou přidávala na platformu Wattpad.

Spisovatelka ve zdařile nastavené er-formě vytváří jednoduché jádro, které čtenáře provází celou knížkou. Všechno stojí a padá na třech jednoduchých proměnných, kterými jsou smrtící hrozba, zvídavá dívka a jedna mladá láska. Upřímně řečeno se není čemu divit, jelikož dílo spadá do kategorie čtiva pro mladé dospělé, kde romantika hraje téměř vždy první housle. I když zde je ta láska vytvořena docela umně, poněvadž vztah mezi oběma hlavními hrdiny se přirozeně vyvíjí, nikam nespěchá, a je díky tomu opravdu realistický.

Pochvalu si zaslouží také prostředí, i když je ve velké míře jednotvárné. Stavební kamen tvoří výzkumný institut, kolem nějž se všechno točí. Bílé zdi, sterilní prostředí, ohraničení prostor, ale díky vhodnému výběru slov a kombinaci akčních pasáží s těmi méně akčními neupadnete do tupé melancholie, ale čtení si užijete.

Jediným trnem v patě je vcelku uspěchaný konec, který trochu kazí ve skrze pozitivní dojem z tohoto debutu. Nicméně i tak se tento počin může směle hlásit k těm zdařilejším na poli tvorby pro mládež. Na své si přijdou hlavně čtenářky od dvanácti do osmnácti let. Pro starší veřejnost se bude jednat o milou jednohubku, se kterou stráví jeden, až dva klidné večery.

  • Júlia Matulová: Spící Beatrice
  • CooBoo, 2020
  • Obálka: Dorothea Bylica
  • 264 stran, 299 Kč
21. ledna 2021, Anastasja Višťalová