Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Svět je jen jeden multidimenzionální vesmír nekonečných možností!, Claudia Grayová: Tisíc kousků tebe

Grayová Claudia: Tisíc kousků tebe

Marguriete má všechno, co si jen dívka v jejím věku může přát. Milující rodinu, skvělou sestru Joshie a její rodiče jsou navíc opravdu geniální hlavičky. Jejich nový vynález, přístroj zvaný Ohnivák, totiž umožňuje cestovat mezi alternativními dimenzemi lidského života. Jen si to představte, žít miliony různých životů ve světě, který má nekonečno podob! Svět je díky objevu dvou mladých fyziků na prahu nové budoucnosti a rozkvětu. Konečně je tu možnost cestovat časoprostorem a možná se i stát pánem svého osudu.

Avšak jak se zdá, tak závist na sebe nenechá dlouho čekat. Otec mladé dívky je brutálně zbaven života. Jeho autu byly přeříznuty brzdy, následkem čehož se vozidlo stalo neřiditelným a skončilo v hlubinách řeky. Hlavním podezřelým není nikdo jiný než mladičký doktorand Paul, kterého měli oba rodiče opravdu hodně rádi. Jenže věci se změnily, teď je z Paula surovec a vrah na útěku. Zmocnil se Ohniváka a prchl do alternativní dimenze. Ovšem Meg neponechá nic náhodě, je ochotna cestovat do neznáma, jen aby pomstila svého milovaného tatínka.

Claudia Grayová je opět na scéně. Po průměrné upíří sérii se rozhodla pustit do něčeho lepšího. Atakovala žánr sci-fi a je nutno podotknout, že celkem úspěšně. Tisíc kousků tebe totiž opravdu dokáže zaujmout. Již na pultech knihkupectví vás tento titul nenechá jen tak projít okolo, jelikož jeho skvostná obálka zcela jistě přitáhne pozornost nejednoho knihomola.

Nicméně zpátky k jádru věci, to jest ke zmiňovanému sci-fi. Jistě budete namítat, že až pozoruhodně mnoho young adult knih se o jeho „adaptaci“ více či méně zdařile snaží. Říkáte si, že už vás nic nepřekvapí, vznášedla, moderní technologie i bojovná hrdinka s bolavou minulostí, to všechno už tu několikrát bylo. A co takhle kvantová fyzika, vědecké teorie a možnost cestování v čase a prostoru do jiných verzí svého já? To už zní jistě lépe. Pravda, nad vysvětlením některých fyzikálních jevů by zřejmě odborník kroutil nevěřícně hlavou, ale – přiznejme si – u laického čtenáře tenhle drobný detail funguje dokonale. Co říkáte na výlet do futuristického Londýna, carského Ruska či vodou pokrytého kontinentu, kde je zcela běžné bydlet hluboko pod hladinou moře?

Claudia Grayová v pěti bodech

  1. Je autorkou upírské série Evernight.
  2. Pracovala jako DJ, nesmírně špatná číšnice, novinářka a právnička.
  3. Má ráda staré domy a staromódní styl.
  4. Zajímá se o klasické filmy a miluje dějiny.
  5. Tisíc kousků tebe je první dílem trilogie Ohnivák.

Kromě výjimečně a opravdu věrohodně vykresleného prostředí ovšem nechybí ani dobře fungující rámec celého děje jako takového. Všechno dává smysl a každý detail do sebe perfektně zapadá jako dílek puzzle do celkové skládačky.

Za zmínku stojí i postavy, které rozhodně nepůsobí hloupě. Hlavní hrdinka je sympatická mladá slečna, a přestože vás bude provázet celým příběhem, tak se rozhodně není čeho obávat, na nervy vám nepoleze. Theo a Paul jsou také skvělý, vtipní, chytří, a hlavně sví každým coulem. Vlastně pro vás bude celkem těžké vybrat si svého favorita, poněvadž všechny pilotní postavy jsou zkrátka výborné!

Pokud stejně jako já patříte mezi příznivce „cestovatelské“ tématiky, tak si rozhodně novou sérii Ohnivák nenechte ujít, budete totiž valit oči nad vším, co si vás Claudia Grayová přichystala. Kdybyste přeci jen váhali, tak vás možná přesvědčí velmi pozitivní hodnocení na zahraničních serverech. Zkrátka a dobře, na nic nečekejte a běžte si pro Tisíc kousků tebe, vesmír už čeká na to, až ho prozkoumáte!

  • Claudia Grayová: Tisíc kousků tebe
  • CooBoo, 2017
  • Překlad: Zuzana Bičíková
  • Obálka: Craig Shields
  • 278 stran, 299 Kč (v e-shopu Fantasye již za 269 Kč)
16. listopadu 2017, Anastasja Vištalová