Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Superman – být průměrný nestačí!, Matt Le Peňa: Superman – Ničitel úsvitu (DC Icons 04)

la Peňa Matt: DC Icons 04: Superman - Ničitel úsvitu

Clark Kent nikdy nebyl jako jeho vrstevníci, už v deseti letech dokázal nad hlavu zvednout traktor, elektrický ohradník v něm nevyvolal více než šimrání a holýma rukama by přepral i třikrát větší chlapy. Jedni by za jeho schopnosti vraždili, druzí by před nimi utekli.

Jenže Clark nebyl vychován k sebe vychloubání a naparování se před ostatním. Svoje vlohy pečlivě skrývá, nikomu neprozrazuje, co v něm doopravdy je, vlastně se snaží žít nudný život na maloměstě. Ochotně přikládá ruku k dílu a po ukončení svých studií by rád převzal rodinou farmu.

Jenže jeho malé, bezpečné útočiště se začne měnit k nepoznání. Klidný venkovský koutek se pomalu zahaluje do tmy, zlé síly si našly cestu i k jeho malému ráji. Komunitou se šíří nenávist ke všem, kdo vypadají a chovají se jinak, než je žádoucí. Vyčnívat se nevyplácí, a jestliže se nepřizpůsobíte, prostě zmizíte. Jenže, proč by někdo poštvával někdejší sousedy proti sobě a za jakým účelem se renomovaný vědec přestěhoval tam, kde lišky dávají dobrou noc, a navíc tu ve velkém skupuje zemědělské usedlosti za cenu, která se neodmítá?

Čtvrtá kniha ze série DC Icons si bere na paškál jednoho z nejznámějších představitelů tohoto universa. Jenže tentokrát se s ním čtenář setká trochu jinak, než jak byl doposud zvyklý. Nejlepší superhrdina své doby to zatím nemá vůbec jednoduché. Smallville naprosto dostává svému názvu a ztělesňuje v sobě klid, mír a jistotu, ale také místo, kde každý každého zná. Takovéto prostředí představuje o to větší spisovatelskou výzvu. Od zelenáče v této branži nikdo neočekával přílišné zázraky, ale i přesto Matt Le Peňa ukázal, že na to rozhodně má. Stvořil velmi milý exteriér, který ve vší té rovnici, jež je sice členitá, nikoli však nepředvídatelná, působí přirozeně.

Matt Le Peňa v pěti bodech

  1. Americký spisovatel dětských knih.
  2. V současnosti však přesedlal na tvorbu pro mladé dospělé.
  3. Na svém kontě má již přes 15 děl, z nichž posledním je Last stop on the Market street.
  4. Žije v Brooklynu, kde vyučuje kurzy tvůrčího psaní na univerzitě v New Yorku.
  5. Superman – Ničitel úsvitu je jeho českým debutem.

Za zmínku stojí i sympatické hlavní postavy, které si rozhodně zamiluje téměř každý, ač nejsou vůbec bez chyb. Krom starých známých tu lze natrefit i na pár nových, leč slibných tváří, které by si rozhodně zasluhovaly ztvárnění na filmovém plátně.

Kromě prioritní dějové linie, jež je sice jednoduchá a místy předvídatelná, nicméně zdárně strukturovaná, přidal spisovatel i četná „velikonoční vejce“, která potěší zejména skalní nadšence. Ze všech nejpovedenější je předobraz bravurního padoucha, prohnilého domýšlivce Lexe Luthora, který v těchto ranných letech působí spíše jako roztomilý intelektuál. Zvolený způsob vypravování navíc skvěle zapadá do celkového konceptu čtivého příběhu majícího za úkol zaujmout fanoušky napříč generačním spektrem.

Autor prokázal svůj um a vytvořil něco, na co může být opravdu hrdý a v poli předchozích hvězdných kolegů se rozhodně neztrácí. Pro obdivovatele DC universa je tento kousek přímo nutností, protože jim skvěle doplní jejich již tak početnou sbírku. Hodit se však bude také někomu, kdo s dimenzí hrdinů teprve začíná. Zkrátka přijde vhod jako relaxační čtivo, stejně tak ovšem poslouží jako fanouškovská verze původního originu.

  • Matt Le Peňa: Superman – Ničitel úsvitu (DC Icons 04)
  • CooBoo, 2019
  • Překlad: Blanka Schůtová
  • 328 stran, 299 Kč (v e-shopu Fantasye již za 269 Kč)
17. dubna 2020, Anastasja Višťalová

DC Icons 04: Superman - Ničitel úsvitu

DC Icons 04: Superman - Ničitel úsvitu
Vložit do pytle na zboží  Koupit 299 Kč 269 Kč