Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Strážci hlídají temné síly a vyhlíží anděly, Jon Steele: Strážci

Jon Steele - Strážci

Nakladatelství Host je u čtenářů zárukou kvality, a to i při vydávání titulů z břehů fantastiky. Je už pravidlem, že tyto knihy mají sice fantastické prvky, ale není jich tolik, aby se daly plně přiřadit k žánru fantasy či sci-fi. Přesto nebo právě proto se čtou více než příjemně. Což je i případ Strážců.

Příběh odkrývá osudy tří postav. Katherine, půvabné ženy, která se dala na dráhu luxusní prostitutky a svou volbou se tak pomalu a jistě dostává do nebezpečí. Dalším je Jay Harper, jenž řeší vraždu bývalého olympijského sportovce, který holdoval alkoholu a hracím automatům a ještě předtím, než se stal pohřešovaným, stihl Jaye zpravit o nebezpečné omamné látce, díky níž sportovci snadno vyhrávají ve svých disciplínách.

A pak je tu také Marc Rochat, kulhající mladík, který žije ve zvonici katedrály v Lausanne a jehož povinností je noc co noc hlídat a čekat na anděla. Ten se nakonec zjevuje v podobě Katherine, jež utíká před podivnými stíny-zabijáky. Marc Rochat jakožto strážný plní svou povinnost a bere krásnou ženu pod svá ochranná křídla do katedrály, která skýtá bezpečí.

Tajemné a neznámé

Strážci jsou přesně ten typ knihy, u které čtenáři nevědí, co očekávat. Bude to horror, thriller, detektivka? Nebo něco úplně jiného? To se dozvídají až v průběhu samotného čtení. I tak však není snadné knihu zaškatulkovat – z jedné části se totiž jedná o detektivní příběh, z té druhé o náhled na problematiku prostituce a z té třetí o mysteriózní vyprávění se sociálním přesahem. Už pouze to by mohlo vzbudit u člověka zájem.

Jon Steele v pěti bodech

  1. Pochází ze Spokane ve Washingtonu.
  2. Procestoval za více než dvacet let přes sedmdesát zemí.
  3. V roce 2002 vydal autobiografii War Junkie (Závislý na válce) o svém životě zpravodaje.
  4. Nyní žije u Ženevského jezera ve Švýcarsku.
  5. Strážci jsou jeho románová prvotina.

Další fakt, který by mohl hrát ve prospěch Strážců, je ten, že se svou tématikou opírají o známý příběh Zvoník u Matky Boží od Viktora Huga. Kniha je tedy takřka variací na známé téma, která však přináší nové prvky. Steelovi Strážci jsou spíše koncipováni jako směs různých žánrů, v níž je možné vyčíst pokaždé něco jiného, ale přesto si zachovávají stejnou základní myšlenku – oslavu nevinnosti a lásky.

Trnitá cesta k jádru pudla

Jon Steele dokázal příběh rozvětvit a popsat takovým způsobem, že osudy jeho hlavních hrdinů čtenáře upoutají. Přitom pak splétá jednotlivé linky pouze pozvolna, skoro jakoby se mu ani nechtělo. To je také největším kamenem úrazu celé knihy. Autor příběh líčí téměř na šesti stech stranách a přitom se to zajímavé a akční začne dít až v polovině knihy.

Jestliže nemáte zálibu v košatých popisech a pomalém nástupu, nejsou Strážci optimálním čtivem. Pokud však budete trpěliví a vydržíte zdlouhavou cestu, zaslouženě se dočkáte ovoce v podobě zajímavého a napínavého příběhu, který má co říct. Není to ale jednoduché čtení, protože na člověka čeká mnoho odboček, časté střídání dějových linií a jedna velká záhada, která možná zůstane nerozluštěna.

  • Jon Steele: Strážci
  • Host, 2013
  • překlad: Kristýna Ševčíková
  • obálka: Pergamen Trnava
  • 592 stran, 349 Kč
28. června 2014, Vojtěch Hamerský

Diskuze k článku

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).