Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Stínové operace 3: Země volá o pomoc, Myke Cole: Průlom (Stínové operace 3)

Cole Myke: Stinové operace 3 - Průlom

Myke Cole a jeho akční série ze světa Stínových operací se již mezi českými čtenáři stihla vcelku pěkně zabydlet. Ono také není divu, protože autor svým fanouškům nabízí přesně to, po čem touží – nadupanou akci, během které na nudu rozhodně není čas. FANTOM Print navíc přichází s dalším dílem skvělé série, jenž pokračuje v návykovosti předchozích dílů.

Myke Cole již ve svém debutu Kontrolní bod dokázal, že jeho dlouholeté zkušenosti z bitevního pole jsou neocenitelné. Tento bývalý voják se ovšem nechal trochu unést, a tak tam, kde bychom hledali samopaly a děla, najdeme živelnou magii, která si v tomto případě nezadá ani s tou nejmodernější technikou. Každopádně i na výdobytky hi-tech technologií a armádní zbraně rozhodně dojde. O tom se čtenáři ostatně mohli přesvědčit již v předchozích dvou dílech.

Autor naštěstí neusíná na vavřínech a vždy se snaží přijít s něčím trochu novým. Zde tomu není jinak. Zatímco první dva díly se odehrávaly hlavně v alternativním světě, odkud pochází veškerá magie (odtud i jeho název – Zdroj), díl třetí se přesouvá zpět na naši matičku Zemi. Všude dobře doma nejlíp, řeknete si, jenže tohle si evidentně řekla i hlavní záporná postava série, Skylla, která se na Zemi rozhodla vrátit ve velkém stylu.

A tak zatímco se Spojené státy vzpamatovávají z nevídaného skandálu okolo Napojených a Zdroje, Skylla zatím nerušeně shromažďuje svoji armádu goblinů a Gahe, se kterými se chystá napadnout New York. Jediní, kteří dokáží této nelidské síle konkurovat, jsou vojáci z Jednotek nadpřirozených operací a vůbec všichni Napojení. Osud Spojených států se tak ocitá v rukou těch, kterými společnost celou dobu opovrhovala a bála se jich. Otázkou zůstává, zda to bude stačit.

Myke Cole v pěti bodech

  1. Povoláním profesionální voják.
  2. Zaměřuje se na žánr military fantasy.
  3. Debutoval románem Kontrolní bod.
  4. Držitel ceny Spisovatelé budoucnosti.
  5. Zkušený povídkář a pravověrný geek.

V sérii Stínové operace se autor navíc rozhodl, že se nebude zaměřovat pouze na jednoho hrdinu. Postupně tak čtenáři mohli sledovat osudy hned několika hrdinů. A přestože se všechny hlavní postavy více méně objevují v každé knize, jedna vždy převládá. Zatímco jsme tedy v prvním dílu sledovali osudy vzbouřence a odpadlíka Oscara Brittona a v druhém vzestup a zocelení plukovníka Alana Bookbindera, tentokrát na řadu přichází figura třetí. Harlekýn, kontroverzní postava, jenž se v průběhu času proměnila z nepřítele a zrádce Napojených až v jejich hrdinu a poslední naději.

Zatímco v předchozích dílech pokračoval děj přímočaře kupředu, v Průlomu si autor dovolil malou odbočku v podobě Harlekýnových vzpomínek na jeho první setkání se Skyllou. Tento flashback skvěle podtrhuje samotný příběh a dodává celé dějové linii velmi zajímavé střípky informací. V třetím díle navíc rozporuplný aeromant daleko více ukazuje svoji lidskou tvář a dokazuje čtenářům, že i za maskou pravidel a nařízení se může skrývat člověk, jenž má city a dokáže uznat svou chybu.

Je sice pravda, že autor na svých charakterech od prvního dílu trochu zapracoval, stále se ovšem nejedná o nic závratného. Co zde ovšem graduje, to je samotná kritika americké společnosti a jejích postojů. Cole zde Spojené státy rozhodně neidealizuje, ba právě naopak. Ukazuje je jako společnost plnou předsudků, kde jde hlavně o moc a politiku – je ovšem pravda, že to platí skoro na každý stát světa.

Přestože Stínové operace nebudou nikdy patřit mezi vrcholovou literaturu, svůj účel splňují dokonale. Čtenářům dávají přesně odměřenou dávku napětí a akce, zabalenou do velmi líbivého kabátku v němž se snoubí moderní armáda s magií, čehož je zatím poslední díl této série krásným důkazem. Po dočtení tak nezbývá, než čekat na pokračování a dohadovat se, co si Myke Cole pro své fanoušky připraví dál.

  • Myke Cole: Průlom (Stínové operace 3)
  • Fantom Print, 2014
  • překlad: Petra Kubašková
  • obálka: Michael Kormack
  • 304 stran, 289 Kč (v e-shopu Fantasye již za 202 Kč)
27. ledna 2015, Petr Čapek

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Stínové operace 3 - Průlom

Stínové operace 3 - Průlom
Vložit do pytle na zboží  Koupit 289 Kč 202 Kč